@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 20.02.2013

Bebeklerin uyku sorununa çözüm: Sleep Lady Metodu

Çocuk ve Aile Terapisti Kim West'in geliştirdiği "The Sleep Lady Metodu", ailelerin çocuklarının uyku saatlerini düzenlemelerini sağlayan, adım adı ilerleyecekleri bir yöntem. İşte, adım adım The Sleep Lady Metodu’nun işleyişi...

Çocuğuna uyku eğitimi vermek çoğu anne babanın en büyük sorunu. Pudra.com'un, ebeveynlerin bu soruna çare olacak bir metot tavsiyesi var: Sleep Lady Sistemi.

Bebeklerin uyku sorununa çözüm: Sleep Lady Metodu

Çocuk ve Aile Terapisti ve aynı zamanda Lal Kitap tarafından Türkçe'ye kazandırılan İyi Uykular, Tatlı Rüyalar El Kitabı'nın yazarı Kim West, altı ayın üzerindeki çocuklar için uygulanan metodunu kitabında detaylı bir şekilde anlatıyor. Biz de özetini Pudra.com sayfalarında sizlerle paylaşıyoruz.

The Sleep Lady Metodu
Buna bir tür, uyku için kötü alışkanlıkları yavaş yavaş kesmek olarak da bakabilirsiniz. Bu yöntemle, emzirmeden uykuya dalmamak gibi kötü alışkanlıklarından vazgeçirerek, çocuğunuzun kendi kendini rahatlatmak gibi olumlu uyku alışkanlıkları edinmesini sağlayabilirsiniz. Bunu yaparken, “Bırak ağlasın” türünden dayanması zor olan veya bebeği kendi yatağınıza almak gibi yaşam tarzınıza ters düşen yöntemlere başvurmanız da gerekmeyecektir.

Metot, her yaştaki çocuk üzerinde etkili olabilir, ancak çoğunlukla bebekler ve küçük çocuklarda uygulanmalıdır.

The Sleep Lady Metodu’nun işleyişi:
. Uygulamaya, gündüz uykularının iyi olduğu bir günün akşamında, uyku saatinde başlayın. Odasında ışık açıkken bebeğinizi emzirmek veya biberonla beslemek, ona bir şarkı söylemek gibi güzel ve rahatlatıcı uyku saati ritüelini uygulayın.

. Işıkları kapatın (odada loş bir gece ışığı olabilir) ve çocuğunuzu uykulu ama henüz uyanıkken yatağına yatırın. Çoğu çocuk için bu durum, neler olup bittiğinin farkındayken ilk kez yatağına yatırılması demektir, bunu ağlayarak protesto edebilir.

. İlk üç gece boyunca, yatağın yanına koyacağınız bir sandalyeye oturup çocuğunuzu rahatlatın ve ona güven verin.

Bebek yatağı yanında oturma yönergeleri:
1. Ayakta duracak yaşta ise çocuğunuzu zorla yatırmaya çalışmayın. Kazanamazsınız! Şilteye pat patlayarak onu yatmaya ikna edin. Yattığı zaman çocuğunuza dokunup, “işte oldu”, “iyi geceler” gibi sakinleştirici sözler mırıldanabilirsiniz.

2. Uykuya dalana kadar, elinizi yatağın parmaklıkları arasından sokarak çocuğunuzu aralıklı olarak sevebilirsiniz. Ancak bunu kesinlikle sürekli yapmayın. Gece uyandığı zaman da aynı davranışı bekleyecektir. Uykuya dalmaya başladığını gördüğünüz an elinizi çekin.

3. Dokunuş sizin kontrolünüzde olmalıdır. Yani, çocuğunuzun parmağınızı ya da elinizi tutarak uykuya dalmasına izin vermeyin, çünkü uyuduğu zaman elinizi çekmeye çalıştığınızda uyanacak ve her şeye yeniden başlamak zorunda kalacaksınız. Çocuğunuzun vücudunun farklı bölgelerini sevip okşayın.

4. Çocuk histerik hale gelirse kucağınıza alabilirsiniz. Sakinleşene kadar onu kendi odasında, kucağınızda tutun. Ancak çocuğu kucağınızda, uykuya dalacak kadar uzun tutmamaya dikkat edin. Sakinleştiği zaman öpün, tekrar yatağına yatırın ve sandalyeye oturun. Küçük bir not: eğer çocuğunuz kucağınıza alır almaz susarsanız kandırıldınız demektir. Siz ona uyuma eğitimi vereceğiniz yerde, o sizi kucağa alma konusunda eğitiyordur. Bir dahaki sefere biraz daha bekleyin. Kucağa almanın yararlı mı olduğunu, yoksa daha uyarıcı bir etki mi yaptığını bir iki gecede anlayabilirsiniz.

5. Metodun ilk üç gününde, akşam derin uykuya dalana kadar ve gece boyunca tüm uyanmalarında çocuğunuzun yatağının başında bulunun. Bebeğiniz gözünü kapar kapamaz odadan çıkarsanız, büyük olasılıkla uyanır ve her şeye yeniden başlamak zorunda kalırsınız. (Bu, özellikle bir yaş üzeri çocuklar için daha geçerlidir.)

6. İlk üç gece boyunca bebek her uyandığında metot pozisyonunuzu alın ve yönergeleri adım adım uygulayın (tabii doktorunuzla birlikte, gece beslenmelerine son verme kararı aldığınız takdirde). Yatağa gidin, ona bir öpücük verin, onu yatmaya ikna edin ve sandalyeye oturun. Bu süreci, saat 6.00’ya kadar her uyandığında tekrarlayın.

. Her üç günde bir sandalyenizi bebeğinizin beşiğinden biraz daha uzağa götürün.

Önerilen sandalye konumları:
Konum 1: Yatağın yanında.

Konum 2: Yatak ile kapı arasında bir yerde (eğer oda küçük ya da yatak kapıya yakınsa, o zaman doğrudan Konum 3’e geçin ve sandalyeyi kapının yanına koyun). Büyük yatağında yatan çocuklar için bu sandalye konuma gerek yoktur.

Konum 3: Odanın içinde, kapının yanında.

Konum 4: Odanın dışında, koridorda, ama çocuğunuzun sizi görebileceği bir yerde.

Konum 5: Koridorda, çocuğunuzun sizi göremeyeceği, ama sesinizi duyabileceği bir yerde.

. Metodu uygulayarak iskemlenizi yatağın yanından, kapıya yakın bir yere çektiğiniz zaman, çocuğunuz gecenin ortasında uyandığında, kalkıp yatağın yanına gidin, ona güven verin, öpün, ayağa kalkmışsa tekrar yatmaya ikna edin ve sonra kapının yanında duran sandalyenize geri dönün. Durumu histerik bir hale gelirse beşiğe gidip bebeğinizi kucağınıza alabilirsiniz, ancak sadece sakinleşene kadar tutun, sonra beşiğine yatırıp tekrar sandalyenize gidin.

Birkaç hafta içinde bebeğinizi yatırıp “iyi geceler” dedikten sonra odadan çıkacak ve sizin yardımınız olmadan mutlu şekilde kendi başına uykuya daldığını göreceksiniz.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER