Öğrenciler nasıl ders çalışmalı?
Bu soruyu Mürüvvet Adalı Uygun şöyle yanıtlıyor: "Öğrenciler kendi öğrenme tarzlarını bilmeliler. Bu dersten derse değişebileceği gibi bir genelleme söz konusu da olabilir. "Benim öğrenme stilim ne? Duyarak mı, görerek mi, her ikisi bir arada mı daha iyi öğreniyorum? Yoksa kağıtla kalemle buluşarak yazarak çizerek mi? (kinestetik öğrenme) sorusunu öğrenci kendine sormalı. Başarı için zamanlama da önemli bir kavram. Saatlerce ders başında amaca hizmet etmeyen bir şekilde olmaktansa yarım saat veya kırk beş dakika kaliteli ve tam hedefe uygun çalışmak çok daha değerli... Bu konu tabii ki ders çalışmayı bilme becerisi ile birebir ilişkili."İstanbul’da çocuklarla çalışan Çocuk Terapisti Petek Halman ise bu konuda velilere düşen sorumluluğa dikkat çekiyor. Halman, "Çocuğunuzla birlikte dikkat ve algı geliştirici birtakım eğlenceli egzersizler yapmak zihinsel becerilerini destekleyecektir. Her çocuğun birbirinden farklı gelişim özellikleri sergilediğini göz önünde bulundurarak, onun görsel, işitsel, bireysel, sosyal vb. öğrenme tiplerinden hangisine yatkın olduğunu belirleyerek, eğilimlerine uygun bir çalışma düzeni oluşturarak başarısına olumlu katkıda bulunabilirsiniz." diyor.
Aslında çocuğun ne kadar süre ders çalıştığı değil, ne kadar verim aldığı okul başarısının artmasında önemli bir nokta. Petek Halman, "Ders çalışma saatlerinde, çocuğunuzun dikkat süresine paralel olarak ödevlerini parçalara bölmeniz, onun da sıkılmadan yapacağı işe odaklanmasını sağlayacaktır. Aralara küçük molalar koymak bir sonraki adıma geçmek için onu teşvik edecektir" diyor. Mürüvvet Adalı Uygun’a göre ise verimli ders çalışma, hedefe uygun çalışma anlamına geliyor. Verimli ders çalışmanın en önemli anahtarı, zamanlama ve organizasyon olduğunu belirten Uygun, verimli ders çalışma metotlarını şöyle sıralıyor:
- Zamanın planlanması: Çalışmaya başlangıç ve bitiş saatinin, ara verme sürelerinin belirlenmesi.
- Organize olmak: Ders çalışmak için gerekli materyallerin hazırlanması, hangi derse, hangi bölüme çalışacağını bilmek.
- Çalışılacak derslerin, konuların önem sırasına koyulması.
- Yazarak çalışmak (Not almak)
- Çağrışım metodu uygulamak (Ezberlenmesi gerekenleri bir şarkıyla, bir kodlamayla birleştirmek gibi)
Verimli ders çalışmanın yanı sıra, bu süreçte çocuğun motivasyonunu artırmak için Petek Halman şunları öneriyor: "Haftalık bir program yapıp, buraya çocuğunuzun sorumluluklarını ve serbest zamanlarını yazabilirsiniz. Aralara mutlaka kendi seçtiği ve severek yaptığı etkinlikleri de yerleştirmeyi unutmayın. Böylelikle çocuklar hem yapılacak işleri somutlaştırmış olacaklar hem de kendilerinin de katkılarıyla oluşan bir programı kolaylıkla benimseyeceklerdir." Verimli ders çalışmanın en tehlikeli düşmanı ise etraftaki uyaranlar. Verimli ders çalışmayı engelleyen tuzaklar yazımızda nelerin kolayca tuzağa düşürüp çocuğunuzun dikkati dağıtabileceğini okuyabilirsiniz.
"Ders çalış" baskısı öğrenciyi daha çok sıkıyor
Çocuklara bu konuda en çok destek vermesi gereken ise veliler. Ders çalışması için öğrenciye baskı yapmak, düşünülenin aksine olumsuz sonuçlar veriyor. Mürüvvet Adalı Uygun, "Öğrenciler kendilerine ebeveynleri tarafından sürekli 'ders çalış' denilmesinden çok sıkılmış durumdalar. Ders çalışmayı tam olarak öğrenememiş, nasıl çalışacağını bilemeyen bir öğrenciden ders çalışmasını istemek, kimseyi olumlu bir sonuca götüremeyecektir. İster ders çalışmayı öğrenmiş ister ders çalışmayı öğrenememiş olsun, anne babalar çocuklarını koşulsuz bir şekilde sevdiklerini ve her zaman yanlarında olduklarını hissettirmeli. Bu, çocukların başarısı için oldukça önemli" diyor. Veliler hem onları koşulsuz sevdiklerini göstermeli hem de onların ders çalışmasına yardımcı olmalı. Çocuğun ders çalışmasını kolaylaştırmak için neler yapılmalı? başlıklı yazımızda konuyla ilgili önerilerimizi bulabilirsiniz.Petek Halman da çocuğun sonuca değil sürece odaklanmasını sağlamanın gerekliliğini savunurken, velilerin çocuğun süreç içinde gösterdiği çabayı takdir etmeleri gerektiğini belirtiyor ve son olarak şunları ekliyor: "Yoğun çalışma temposu çocukları ve aileleri stresli bir sürece sokuyor. Bu stresin altında ezilmeden ve çocukları sıkmadan onların okul başarılarına destek olabilmek için öncelikle evde pozitif bir atmosfer yaratmak gerekiyor. Ev ortamının sakin, güvenli, huzurlu olması, ebeveynlerin anlayışlı ve destekleyici tutumları çocuğun motivasyonu arttıracaktır."