- Çocuğunuza 3 yaşından itibaren yüzmeyi öğretmelisiniz. Yüzme dersi almış olsa da tehlike anında çocuklar ancak 6 yaşından sonra kendilerini kurtarabilecek yetiye sahip olabilir.
- Havuzunuzun çevresinde 1.2 metre yüksekliğinde, çocuğun açamayacağı şekilde özel havuz bariyeri kullanın.
- Çocuğunuzu yalnız başına denetimsiz olarak havuz kıyısına kalmasına izin vermeyin.
- Bebeğinize havuz / deniz kenarında oynarken mutlaka can yeleği giydirin. Unutmayın simit, kolluk gibi aparatlar sanıldığı kadar güvenli değildir.
- Havuzun içinde oyuncak bırakmayın, zira çocuğunuz almak için uğraşırken suya düşebilir.
- Şişme havuzların suyu, kullandıktan sonra boşaltılmalıdır.
- Çocuğunuza, suyun içinde koşmasının, bir başkasını itmemesinin, başkasının üzerine atlamasının tehlikeli olduğunu öğretin.
- Havuzun yakınında acil durumlarda kolay ulaşılabilir şekilde bir telefon bulundurun.
- Yüzme dersleri almış olsa dahi herhangi bir şey olmaz diye düşünmeyin, havuzda yüzerken gözünüzü çocuğunuzun üzerinden ayırmayın.
- Çocuğunuza suda batmayan özel güvenlikli mayolardan alın.
Güneş yanıklarına dikkat!
Uzun süre güneşe maruz kalındığında ciltte önce kızarıklık oluşur (birinci derece yanık), daha uzun süreli hasarlarda cilt üzerinde su dolu kabarcıklar izlenir (ikinci derece yanık). Çocuğunuz açık tenli, sarışın veya kızıl saçlı, renkli gözlü, çilli ise güneş yanıklarına karşı daha hassastır.
Havuz problemi
Birçoğumuz doğal olduğu için deniz suyuna sonsuz güvenir, havuza sıcak bakmayız. İşte kafanızdaki 'havuz problemi'ni çözmek için işinize yarayacak birkaç soru ve cevapları...
Çocukların havuz suyunu yutması riskli midir?
Çocuğunuz özellikle yüzmeyi yeni öğrenirken mutlaka su yutacaktır. Az miktarda yutulan havuz suyu problem değildir, fakat fazlası zararlı olabilir. Çocuğunuzun havuz suyunu içmesine izin vermeyin. Ağzına kaçan suyu çıkarması konusunda onu teşvik edin.
Çocuğumun kulağında tüp var, yüzebilir mi?
Eğer çocuğunuz kulak tüpü kullanıyorsa, yüzerken kulaklarını koruyacak bir yol olup olmadığını doktorunuza danışın. Bazı doktorlar, kulak tüpü olan çocukların yüzerken orta kulağa bakteri girişini önlemek için kulak tıkaçları takmalarını öneriyor. Yüzücünün kulağını korumak için onu yüzerken kulak tıkacı takması konusunda cesaretlendirin. Yüzdükten sonra hemen kulaklarını havlu ya da düşük ısıdaki saç kurutma makinesiyle kurutun. Çocuğunuzun kulağında pamuk kullanmayın, çünkü pamuk kulak kanalını tahriş edebilir ve enfeksiyon için potansiyel bir bölge oluşturabilir.
Yüzdükten sonra çocuğun gözlerin kızarması normal mi?
Klora maruz kalmak çocuğunuzun gözlerini kızarmasına ve şişmesine neden olabilir. Yüzdükten sonra kızarıklığı ve şişliği azaltmak için, çocuğunuzun gözlerini steril göz suyuyla ya da yapay gözyaşı solüsyonuyla durulayın. Bu durumu tamamen önlemek için çocuğunuza yüzerken su altı gözlüğü takmasını tavsiye edin.
Yüzme dersine başlamak için en uygun yaş nedir?
Birçok çocuk yüzmeyi ve bisiklete binmeyi aynı yaşlarda öğrenebilir. Amerikan Pediatri Akademisi, dört yaş ve üzerindeki çocuklar için yüzme derslerinin uygun olduğunu söylüyor.
Çocuğunuz hastaysa, bir yerinde kesik ya da sıyrık varsa yüzebilir mi?
Eğer çocuğunuz soğuk algınlığı geçiriyorsa ya da başka küçük sorunları varsa kendini iyi hissettiği sürece yüzebilir. Aynı şekilde kesik ya da sıyrık olan bölgesinde kanaması yoksa rahatça yüzebilir.
Yaz ishali tehlikeli olabilir
Yazın ishale yol açan nedenlerin başında enfeksiyonlar gelir. Yazın ishal yapan mikroplar; virüsler, bakteriler ve parazitlerdir. Bunların bir kısmı yaz-kış ishal yapabilirken, bir kısmı kış aylarını bir kısmıysa yaz aylarında etkilidir. İshaller en sık 0-5 yaş grubunda görülür.
Gözlere koruma şart
Yaz aylarında güneş ışınları daha dik geldiği için kısa sürede yanık ve güneş çarpması olabilir. Bu nedenle çocuklara sadece plajda değil, açık havada oynarken de güneşten koruyucu krem veya sıvıların belli aralıklarla sürülmesi gerekir. Güneşin en yakıcı olduğu öğlen saatlerinde çocuklar mutlaka dinlendirilmeli, açık havada oynamalarına sadece
sabah veya akşamüstü izin verilmeli. Sadece cildi değil, çocuğunuzun gözleri de güneş ışığından olumsuz etkilenir.
Bu nedenle, altı aydan büyük çocuklarınızın UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan güneş gözlüğü kullanmasını sağlayın.
Düzenli bakım önemli
Havuzlar periyodik olarak kimyasal ve fiziksel olarak hijyenik kurallara uygun olarak temizlenmeli ve ilaçlanmalı. Havuzun filtre sistemlerinin aksaksız olarak sürdürülmeli. Klorlama ve dezenfeksiyon işlemleri sürekli olarak aksatılmamalı. Aşırı güneş ışınları tarafından klorun aktivitesinin etkilenebileceği, böylelikle etkisinin de büyük ölçüde değişimler gerçekleşebileceği söz konusu. Yetkililerin bu konuda da dikkatli olmaları gerekiyor.