Okula başlama 3 yaşa indi. Mart ayından itibaren aileler için en zor ve bir o kadar da önemli karar okul seçmek. Büyükşehirlerde oturanlar için kuşkusuz bu süreç daha zorlu. Çünkü, birçok alternatif var ve anne babalar da bu seçimi yaparken kriterler konusunda kararsızlık yaşıyor.
Birçok aile için bu zor dönemde uzmanlardan ipuçları aldık. İşte Okul seçiminde dikkat edilecekler kriterler:
Çocuğunuz okula hazır mı?
Önce çocuğunuzun okula hazır olmadığına karar verin. Sonra da çocuğunuzu buna hazırlayın. Onu sosyal ortamlara sokun, yaşıtları ile bir araya getirerek ısındırma çalışmaları yapın.
Önceliğinizi belirleyin: Önceliğiniz yabancı dil mi, okula yakınlık mı, ücret mi, öğle uykusu mu? Buna göre kararınızı verin. Sonra oturup bütçenizi ayarlayın. Çevreden çok kendi şartlarınıza göre seçim yapın.
Okulu belirleyip, gezin: Kendi kriterlerine öncelik verdikten sonra belirlediğiniz okulları bizzat gezin. Okulun içine girip, diğer velilerle görüşün. Okul yönetimi ve öğretmenlerin yaklaşımını gözlemleyin.
Öğretmenlerle görüşün: Okul yönetimi ve öğretmenler okulun iklimi konusunda fikir verir. Çocukla iletişimi iyi olan öğretmen ve yönetimden memnun kalırsınız. Gülümseyen, dokunan ve sevecen öğretmen kendini hemen belli eder. Koşullar ne kadar kötü olursa olsun öğretmenin donanımı iyiyse çocuk iyi eğitim alır.
Sınıfları gezin: Çocuğunuzun en çok kullanacağı mekanları gezin. Aydınlık mı, dolaplar, kapılar çocukların rahat kullanabileceği boyutta mı?
Beslenme ve sağlık mekanlarına dikkat: Yemeklerin hijyene uygun ortamlarda hazırlanması servis edilmesi çok önemli. Beslenme listelerini dikkatli inceleyin. Sağlık merkezleri ve burada okul doktoru ve hemşiresi olup olmadığını mutlaka sorun.
Güvenlik: Yangına karşı duman uyarı sistemi, yangın merdivenini mutlaka görün. Prizlerin kapağının, merdivenlerin korkuluğunun bulunması, sınıf dolaplarının sabitlenmesi güvenlik açısından testten geçirilmesi önemli.
Okul seçerken dikkat etmeniz gerekenler
- Okulda öğrenci için eşit başarı fırsatı yakalama şansının olup olmadığına.
- Yüz yüze etkileşimin yaşanıp yaşanmadığına.
- Sosyal becerilere önem verilip verilmediğine.
- Okul içinde iletişimin ne kadar kurulduğuna.
- Öğrenme için güvenli bir ortam olup olmadığına.
- Okulun eğitim ve öğretime bakış açısına.
- Okulun bireysel farklılıkları önemseyip önemsemediğine.
- Teknolojinin yeterli kullanılıp kullanılmadığına.
- Okulun eğitim öğretim hedeflerinin olmasına.
- Okulun eğitim ve öğretimin öğrenci merkezli olmasına.
- Öğrencinin aktif olmasına.
- Öğretirken öğrencilerin katılımı sağlanıp, sağlanmadığına.
- Okulun güvenli ve güvenilir olmasına.
- Kendi psikolojik ve kişisel gereksinimlerinizin farkında olmanız.
- Okulda neyi nasıl öğretmek istediğimiz ile ilgili yabancı eğitmenlerin bulunması.
- Okulda kaç yabancı dilin olduğu nasıl öğretildiği.