Keşif Dünyası, Henkel tarafından başlatılan, çocukları bilim dünyasını keşfetmeye teşvik etmeyi ve araştırmayı eğlenceli hale getirmeyi amaçlayan, uluslararası bir eğitim girişimi. Henkel, Türkiye’de Yaratıcı Çocuklar Derneği’nin işbirliği ve uzmanlarla birlikte çocuklara bilimi sevdirecek laboratuvar uygulamaları gerçekleştiriyor. İşte bu amaçla Henkel, çocuklara bilimi sevdirmek ve eğlenirken öğrenmelerini sağlamak için, ülkemizde 2015 yılından bu yana Yaratıcı Çocuklar Derneği iş birliği ile gerçekleştirdiği “Keşif Dünyası” projesi kapsamında dünyadaki üçüncü, Türkiye’deki ilk merkezini Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda hayata geçirdi.
Açılış dolayısıyla 11 Aralık Salı günü Darüşşafaka Maslak kampüsünde bir tören düzenlendi. Türkiye’de 3 yıldır uygulanan Keşif Dünyası projesi, ülkemizdeki 15 bininci öğrenciye bu merkezdeki kimya laboratuvarında yapılacak bilim atölyeleri ile ulaşmış olacak.
Fotoğraf (soldan sağa): M. Talha Çamaş, Didem Çapa, Hasan Alemdar, Dr. Ute Krupp, Demet Sabancı Çetindoğan
Açılış töreninde kürsüye gelen Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı M. Talha Çamaş “Darüşşafaka olarak ‘eğitimde fırsat eşitliği’ misyonuyla çıktığımız yolda, tüm enerjimizi, tecrübemizi; küçük yaşlarda ebeveyn kaybı yaşamış, maddi olanakları sınırlı, yetenekli çocuklarımızın çağdaş bir eğitimle buluşması; yaşam boyu öğrenen, evrensel değerleri benimsemiş, araştıran, sorgulayan, özgüvenli, topluma karşı sorumlu ve lider bireyler olarak yetişmeleri için harcıyoruz. Şu an ülkemizin 74 ilinden gelerek okulumuzda eğitim gören 927 çocuğumuzu, 2030’lu yılların dünyasına hazırlayabilmek, onların 21. yüzyılın becerilerine sahip gençler olarak hayata atılmalarını sağlayabilmek amacıyla var gücümüzle çalışıyoruz. Darüşşafaka olarak, 155 yıllık tarihimiz boyunca her zaman ‘ilk’leri gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşadık. Bugün de Keşif Dünyası’nın Türkiye’deki ilk, dünyadaki ise üçüncü merkezini açarak yine bir ilke imza atıyoruz. Kampüsümüz içinde bulunan planetaryumumuz da açıldığı 2010 yılından bu yana 50 bine yakın öğrenciye hizmet verdi. Bu merkezin de yine 10 binlerce öğrenciye hizmet vereceğine, onların ufuklarını açacağına inanıyorum.” dedi.
Açılışta konuşan Türk Henkel Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Alemdar ise görüşlerini “Biz; kurumsal vatandaşlık anlayışını, sahip olduğumuz sorumluluk hissinin ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz. Bu yaklaşım, kurucumuz Fritz Henkel'e kadar dayanan bir gelenek ve şirket değerlerimizde köklü bir yere sahip. İşte bu geleneğin takipçileri olarak, sosyal sorumluluk konusunda öncü kimliğimizi sürdürmeyi öncelikli misyonlarımızdan biri kabul ediyoruz. 2015 yılından bu yana devlet okullarında gerçekleştirdiğimiz bilim atölyeleri ile yaklaşık 15 bin öğrenciye ulaşan Keşif Dünyası projemizin bizim için farklı ve özel bir anlamı var: Yeni buluşlara uzanan farklı yollarda ilerlemeden önce, çocuklarımızın ilk ve belki de en önemli keşiflerini kendi içlerinde yapmaları gerektiğine inanıyoruz. Bu bağlamda, onların içlerindeki dâhiyi keşfetmelerine yardımcı olacak, bilinmeyene ulaşma meraklarını uyandıracak, onlara bu yolda atacakları ilk adım için soru sorma cesaretini verecek bir proje olduğu için bu girişimi önemsiyor ve değerli buluyoruz. Keşif Dünyası’nın kimya laboratuvarını; çocuklarımızın çağdaş, özgüvene sahip, topluma karşı sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişmesi için çalışan Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda açmaktan gurur duyuyoruz.” sözleri ile aktardı.
Yaratıcı Çocuklar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Didem Çapa “Yaratıcı Çocuklar Derneği olarak, 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren Henkel Keşif Dünyası projesi kapsamında gerçekleştirdiğimiz 347 atölye çalışması ile 14 bin 246 öğrenciye ulaştık. Keşif Dünyası projesi, çocuklara doğa sevgisi ve sürdürülebilirlik bilinci kazandırıyor. Çevremizi korumak ve enerji kaynaklarımızı doğru kullanmak alanlarında farkındalık yaratılan bu projeyi yaygınlaştırdığımız ölçüde yarınlara yaşanabilir bir dünya bırakabilmek mümkün olacak. Açılan bu merkez sadece Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın öğrencilerine değil, diğer okulların öğrencilerine de eğitim verecek. Böylelikle, yıllık kapasitemizi 5 bin öğrenciden 8 bin öğrenciye çıkarmış olacağız. Yaşanabilir bir dünya için ve geleceğin bilim insanlarının yetişmesinde önemli bir yeri olan Keşif Dünyası projesinde yer almaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz.” şeklinde konuştu.
Daha sonra söz alan Henkel Sürdürülebilirlik ve Keşif Dünyası Girişimi Yöneticisi Dr. Ute Krupp ise “Henkel olarak 2011 yılında Almanya’da Forscherwelt adını verdiğimiz bir bilim ve eğitim girişimine başladık. Bu sayede topluma ve özellikle de çocukların geleceğine sürdürülebilir bir katkı yapmayı amaçladık. 2014 yılında uluslararası olan projemiz, 2015 yılında Türkiye'de Keşif Dünyası adıyla uygulanmaya başlandı. Bu laboratuvarın açılışı ise projemiz için bir başka büyük adımı temsil ediyor. Umarım ortak çabalarımız, Türk çocuklarının gerçek birer bilim insanı olmasının yolunu açar ve dünyayı keşfetmenin mutluluğunu tattırır.” dedi. Konuşmaların ardından yapılan kurdele kesimi sonrası, laboratuvarda öğretmen ve öğrencilerin katılımı ile konuklar için kısa bir Keşif Dünyası atölyesi gerçekleştirildi.
Henkel’in Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda açtığı kimya laboratuvarı, bugün 9 ülkede gerçekleştirilen Keşif Dünyası’nın Türkiye’deki ilk, dünyadaki ise üçüncü merkezi olma özelliğini taşıyor. Kurulan laboratuvarda yıl boyunca Yaratıcı Çocuklar Derneği ve Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın öğretmenleri tarafından öğrencilere yönelik bilim atölyeleri gerçekleştirilecek.
Merkez, tüm okullara açık!
Merkez, Keşif Dünyası projesine öğrenci göndererek katılmak isteyen diğer okullara da açık olacak. Farklı okullar kesifdunyasi@darussafaka.com adresinden randevu alarak pazartesi ve salı günleri Keşif Dünyası bilim atölyesine ücretsiz şekilde katılabilecek. Laboratuvarın Darüşşafaka öğrencileri ile birlikte yılda 3 bin 500 öğrenciye uygulamalı bilim eğitimi vermesi hedefleniyor. Henkel’in gelecek nesillerin çevre, bilim ve teknolojiyi algılama yeteneğini geliştirmek adına büyük önem verdiği Keşif Dünyası projesi, Türkiye’de çocukların keşfetme merakını geliştirmek ve bilim heyecanını ateşlemek üzere, 2015 yılından bu yana olduğu gibi, ayrıca okul vb. platformlarda düzenlenen bilim atölyesi ve laboratuvar çalışmaları ile de devam edecek.
Programda ilkokul öğrencileri için eğitim uzmanları tarafından geliştirilen eğitim materyallerini ve atölye çalışmaları yer alıyor ve programın içeriği, Henkel'in araştırmalarında odaklandığı alanları kapsıyor.
Keşif Dünyası projesinin temelinde ise Henkel Hissedarlar Komitesi ve Danışma Kurulu Başkanı Dr. Simone Bagel-Trah'ın küçük yaştayken "keşfetmeye" merakı yatıyor. Biyoloji alanında doktora derecesi bulunan Bagel-Trah'ın bilime olan bu ilgisi, “bilimle oynamanın” ne kadar eğlenceli olabileceğini çocuklara mümkün olduğunca erken yaşlarda gösteren bir sistemi hayata geçirmesi sağlamış.
Dr. Simone Bagel-Trah bugün, Türkiye'de Yaratıcı Çocuklar Derneği işbirliği ile 3. yılını dolduran Keşif Dünyası hakkında şu açıklamaları yapıyor: "Dünyada keşfedilecek çok şey var. Merak, soru sorma cesaretine sahip olmak ve öğrenirken eğlenmek, çocukların bilimle ilgilenmesini sağlamaya yönelik bir girişim olan "Keşif Dünyası"nın temelini oluşturuyor."
Keşif Dünyası'nın geçmişi ise global anlamda 2011'e dayanıyor. Dr. Simone Bagel-Trah'ın liderliğinde, özellikle 10 yaşına kadar olan çocuklara yönelik bu eğitim girişimi Nisan 2011'de başladı. Bu sürede içerik yapısına ve bütünsel bir öğrenim deneyimi geliştirmesine yönelik yeni standartlar ortaya koydu. Genel olarak “Keşif Dünyası” Henkel tarafından özellikle çocuklar için yaratılan bilimsel bir program. Program, çocukların bilimsel konulara ilgi duymalarını sağlamak üzere tasarlanmış bilim atölyelerinden oluşuyor.
Henkel, Yaratıcı Çocuklar Derneği işbirliği ile Keşif Dünyası projesi için okul okul geziyor
Henkel bu kapsamda Yaratıcı Çocuklar Derneği’nin işbirliği ve uzmanlarla birlikte her gün Türkiye’de okul ziyaretleri yaparak çocuklara bilimi sevdirecek laboratuvar uygulamaları gerçekleştiriyor.
2015'ten bu yana yaklaşık 15 bin öğrenciye ulaşıldı
Proje kapsamında sadece 2015 yılında birçok okulda 67 bilim atölyesi ile 1.500 öğrenciye ulaşıldı. Türkiye’de 3 yıldır uygulanan Keşif Dünyası projesi, bugün ise ülkemizdeki 15 bininci öğrenciye bu merkezdeki kimya laboratuvarında yapılacak bilim atölyeleri ile ulaşmış olacak.
Çocuklar, okullardaki bilim atölyelerinde yapıştırma, yıkama, temizleme, kozmetik ve sürdürülebilirlik dahil olmak üzere çeşitli konularda ilk bilimsel deneylerine katılıyor. Çocuklar, deneylerde araştırmalarını su, limon, yumurta kabuğu gibi malzemeler üzerinde yapıyorlar. “Keşif Dünyası” projesinde, yarınlara yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için çocuklara özellikle doğa sevgisi ve sürdürülebilirlik bilinci kazandırılmaya büyük önem veriliyor.
Keşif Dünyası, global bir girişim
Henkel’in Düsseldorf’taki merkezinde Sürdürülebilirlik ve Keşif Dünyası Girişimi Yöneticisi Dr. Ute Krupp, “Bu proje, çocukların gerçek bir bilim insanı gibi davranabilmelerinin yanı sıra yapıştırıcı, kozmetik, deterjan ürünlerinin geliştirilmesi ve sürdürülebilirlik hakkında araştırma yapabilmeleri açısından da büyük bir fırsat.
Keşif Dünyası projesinin merkezi Darüşşafaka
Bugün yalnızca 5 ülkede uygulanan ve global anlamda büyük önem taşıyan projeye Türkiye’nin katılması bizim için mutluluk verici. Çünkü Keşif Dünyası projesi, ülkelerin geleceği için oldukça değerli olan çocukları, bilime yönlendirerek ve onların ilgilerini bu alana çekerek çok özel bir görevi yerine getiriyor.” dedi.
Keşif Dünyası deneylerinin bazılarını evde çocuklarınızla birlikte siz de yapabilirsiniz
Keşif Dünyası, çocukların deneyebileceği basit birçok deney hazırladı. Bunların birçoğu zorlanmadan evde de yapılabiliyor. Bu nedenle, çocukların evde kendi başlarına deneyebileceği birkaç basit deneyi Keşif Dünyası, https://www.henkel-kesifdunyasi.com adresli web sitesinde paylaşıyor. Daha fazla deney için, küçük araştırmacılara yönelik çok daha fazla öneri bulacağınız tüm konuları içeren deney dokümanlarını da yine web sitesinden inceleyebilirsiniz. Evde yapabileceğiniz basit deneyleri ve diğer dokümanları şu adresten görebilirsiniz: www.henkel-kesifdunyasi.com/evde-yapilabilecek-deneyler