Katılımcılar, TSÇV’nin Ataşehir’deki merkezinde iki gün sürecek “Yaşamın Provası” eğitimi boyunca Drama Terapisi (DT) kuram ve uygulamalarını, alanında uzman olan Volkas’la birlikte deneyimleyecekler. Eğitimin deneyimsel kısmında, DT’nin bireyler, çiftler ve gruplar ile nasıl kullanıldığına odaklanılacak. Teorik kısmında ise DT’nin farklı klinik durumlarda uygulanışının temelleri ve mantığı anlatılacak. Atölye boyunca, doğaçlama, oyunculuk teknikleri, psikodrama, sosyodrama, Playback tiyatrosu, yaratıcı ritüeller ve diğer birçok drama terapisi tekniği uygulanacak. Katılımcılar, duyguları ifade etme ve keşfetmede, hayal gücünün ve yaratıcılığın geliştirilmesinde, özgüvenin artırılmasında, sosyal becerilerinin geliştirilmesinde DT’nin etkinliğini deneyimleyecek.
Drama Terapisi nedir?
Drama Terapisi (DT) oyunculuğu, doğaçlamayı ve psikodramayı kişisel gelişim ve değişim için kullanır. Eğlenceli olduğu kadar içgörüyü de harekete geçiren ve spontaneliği, yaratıcılığı ve dışavurumumu destekleyen bir alan. DT, sağlıklı yetişkinlerle olduğu kadar özel gruplarla çalışırken de (duygusal bozuklukları olan çocuklar, psikiyatrik hastalar, hapishane mahkûmları, yeme bozuklukları olan kişiler gibi) çok etkili olabiliyor. İyileştirici drama teknikleri, depresyon, anksiyete, madde bağımlılığında olduğu kadar varoluşsal ve ruhsal soruların cevaplarını keşfetmede de kullanılıyor.
Prof. Dr. Armand Volkas kimdir?
Psikoterapist, drama terapisti ve sinema yönetmeni olan Armand Volkas’ın çalışmalarının kökeninde, insanlar ve kültürler arasında köprüler oluşturma amacı ve bu amaca ulaşmakta bireylerin hikâyelerine verdiği önem yatıyor.
Kaliforniya Bütünleyici Çalışmalar Enstitüsü Dışavurumcu Sanatlar Terapisi Bölümü’nde, John F. Kennedy Üniversitesi ve Sofya Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görevini sürdüren Volkas, aynı zamanda San Francisco’da bulunan “The Living Arts Counseling Center” ve “Playback Theatre Company”nin kurucu yöneticisi. Volkas bu merkezde, öğrenciler, stajyerler, terapistler ve drama terapisini kendi pratiklerinde kullanmak isteyenler için bir eğitim programı sunuyor.
Yaratıcı Sanatlar Terapisi nedir?
YST; herhangi bir yaş sınırlaması olmaksızın gelişimsel engellerden, ruh hali rahatsızlıklarına, psikotik bozukluklardan travmalara kadar ya da sadece kişisel gelişim amaçlı olarak geniş bir alanda uygulanabilir. Yaratıcı Sanatlar Terapisi programında özel gereksinimle yaşayan ergen ve yetişkinler için sosyal becerileri geliştirme grubunun yanı sıra, yaşamlarında istedikleri yönde değişim ve dönüşüm sağlamak isteyenlerin katılabileceği kadın grubu ve kısa dönemli atölye çalışmaları da yer alıyor.