Ağlama
Ağlaması, genellikle aç veya rahatsız oluşunun işaretidir. Bazen de hiç neden yokken ağlayabilir. Bebeğin fazla enerjisini atıp, rahatlamasına neden olduğu için bu tür ağlamaların yararından da söz edilebilir. Farklı ağlayışlarına dikkat ederseniz, ağlamasının ne anlama geldiğini hemen anlarsınız. Mesela yeni doğanlar genellikle aç uyanır ve süt emmek için ağlarlar. Eğer emzirmeyi geciktirirseniz, ağlamasının öfke ağlamasına dönüştüğünü görürsünüz.
Bu ağlamaları kontrol etmenin en iyi yolu, ilk aylarda her ağlayışına çabucak cevap vermektir. Eğer sıcak, tok ve kuru olduğu halde hala ağlıyorsa; kollarınızda sallayın. Sırtına veya göğsüne okşayıcı vuruşlar yapın. Bir battaniyeye sarın. Konuşun, şarkı söyleyin. Hafif müzik dinletin. Kollarınıza alıp yürüyün. Ritmik sesler çıkarın ve sallamayı deneyin. Gazını çıkartın. Arabada dolaştırın. Ilık banyo yaptırın. Bütün bunlar işe yaramazsa, onu yalnız bırakın.
Bazı bebekler, ağlayarak uyurlar. Gerçekten yorgunsa, ağlaması uzun sürmez. Ağlaması devam ediyorsa hasta olup olmadığını kontrol edin. Derecesine bakın.
Bütün bebekler belli bir neden olmadan da ağlarlar. Bu onun yabancı bir hayata adapte olmasının bir parçasıdır.