Bu yaş grubunda çocuklar elleri ile kendilerini besleyebilir, merak içinde etrafı keşfetmek, ayrıca fiziksel becerilerini pekiştirmek ister. 1 yaş itibariyle çocuk, aile içi konuşmalara kendi seslenmeleri ile dahil olmaya başlar. Bu dönemde gücünü kullanabileceği ve deneyebileceği oyuncakları tercih eder.
Oyunlarında tekrarlardan hoşlanır, genellikle oyunlarında yeni edindiği becerilerini pekiştirir. Oyuncaklarını ve nesneleri keşfederken 5 duyusunu da kullanır, özellikle ağız ve ellerini. Oyunlarında daha çok oyuncaklarını atma, ses çıkarma, vurma gibi işlevler için kullanır.
1 -2 yaş çocuğunuz ile birlikte yapabileceğiniz bazı etkinlikler
* Çocuğunuzun sevdiği bir müzik parçasını açarak birlikte dans edebilirsiniz.
* Karşılıklı oturarak yumuşak bir topu birbirinize yuvarlaybilir, sonraları ayakta da pas atarak yapabilirsiniz. Çocuğunuza uygun farklı boyutlarda ve materyallerdeki toplarla oynayabilirsiniz.
* İtmeli-çekmeli oyuncakları tercih edebilirsiniz.
* Plastik geometrik şekilleri kutuya atma oyununu oynayabilirsiniz.
* Büyüklüğüne göre plastik halkaları geçirme oyununu oynayabilirsiniz.
* Kum, su ile oyun oynayabilirsiniz. Ara sıra su ve kum oyuncaklarını değiştirerek farklı boyutlardaki kapları kullanabilirsiniz. Çocuğunuzu gözetimsiz bırakmayın.
* Tamir aletlerini, pelüş hayvanları, büyük blokları, büyük arabaları, büyük resimli hikaye kitaplarını etkinlikler için seçebilirsiniz.
* İç içe geçen kaplarla oynayabilirsiniz.
* Az sayfalı, büyük resimli hikaye kitaplarını birer cümle ile çocuğunuza anlatabilirsiniz.
* Plastik hayvanlar ile hayvanların birer birer seslerini çıkarabilirsiniz.
* Pelüş oyuncağını bir battaniye altına saklayarak, nerede olduğunu sorup, biraz bekledikten sonra battaniyeyi açabilir, saklambaç oynayabilirsiniz.
2-3 yaş çocuğuyla oynanabilecek oyunlar için yazımıza tıklayın.