Emzik bebeklerin doğal emme içgüdülerini tatmin ettiğinden onlar için vazgeçilmezdir. Emme hareketi bebek için başlı başına bir memnuniyet kaynağıdır. Çünkü doğumu izleyen haftalarda bebeğin en güçlü refleksi emmektir. Emzik sayesinde üzerindeki gerilimi atar, sakinleşir ve uykuya daha kolay dalar.
Ancak, emziğin alışkanlık olmasını engellemek önemlidir. Anne ve babaların en çok dikkat etmesi gereken nokta; bebekleri gergin, sinirli ve huysuzken emziği onu susturmak için tek çare olarak görmemektir. Ağlayan bebeği susturmak için önce tatlılıkla yaklaşarak sakinleştirmeye çalışmak gerekir.
Emzik alışkanlığı ne kadar erken sonlandırılırsa o kadar iyi olur. Ayrıca emzik ağızda şekil bozukluğuna neden olduğundan, 6 – 8 aylar arasında bırakılmasında fayda var. Diş hekimleri ve pedagoglar emziğin en geç iki yaşına kadar bırakılması gerektiğinin altını çiziyorlar.
Emzik bırakma işlemini, bebeğinizin emme refleksini devam ettirmesi açısından ekmek kabuğu gibi sert yiyecekler vererek bıraktırabilirsiniz. Unutmayın, bebeğinizin tüm emme çabası açlıkla ilgili değildir. Emmek onların hoşuna giden, onları rahatlatan bir eylemdir. Ayrıca, bu dönemde bebeğin gelişimi kısa süreli gerileyebilir, anneye daha fazla ihtiyaç duymaya başlayabilir. Dolayısıyla bu dönemde onu biraz şımartmak faydalı olacaktır.
Dikkat edilmesi gereken noktalar
- Çocuğa daha bebekken emziğe sürekli ihtiyacı olmadığını bir şekilde hissettirmek de önemli. Burada anne ve babanın tavrı oldukça etkili.
- İlk 1 ay anne-bebek arasında emzirme ilişkisinin kurulması için beklenmeli, bu süreçte emzik verilmeyip bebeğin memeyi emmesi sağlanmalıdır.
- Emzik bal, pekmez gibi tatlı şeylere batırılarak verilmemelidir.
- Oyun esnasında, anneyle birlikteyken veya bir şeyler anlatılıyorken emziği bebeğin ağzından çıkarmayı unutmayın.
- Emziğin temizliğine dikkat edilmelidir.
- Emzik, bebeğin boynuna kurdele, zincir gibi şeylerle tutturulmamalıdır; çünkü boynuna dolanma ihtimali vardır.