Uzman Gelişim Psikoloğu Deniz Özkılıç, emzirmeden kesme dönemi ile ilgili şu bilgileri veriyor:
“Emzirmeden kesme, hem bebek için hem anne için zor bir süreçtir. Emzirme sırasında bebeğin anne ile duygusal bağ kurduğu gibi anne de bebeği ile duygusal bir bağ kurar. Emzirme, anne için de rahatlatıcı, sakinleştirici bir etkinlik haline gelir. Bu alışkanlığın kesilmesi, bebek için zor olduğu kadar anne için de zordur.
Çoğu anne için bebeği sütten kesme kararı, alınması ve uygulanması çok zor bir karardır. Ne zaman ve nasıl sorusu önem kazanır.
Bebek kaç aylıkken sütten kesmeli?
Genellikle sağlıkçılar, sütten kesme için iki yaşı önerirler. Gelişim uzmanları ise ruhsal açıdan olayı değerlendirdiklerinde 12 aya kadar emzirmeyi önerirler. Ancak her annenin ve çocuğun bireysel özellikleri, psiko-sosyal, fiziksel ihtiyaçları ve karşılıklı ilişki biçimleri farklıdır. Dolayısıyla sütten kesmenin doğru zamanı bebekten bebeğe ve anneden anneye değişebilir.
Emzirmeden kesmek için; bebeğin huzursuz, annenin stresli olduğu ya da yeni başlangıçların ve değişikliklerin olduğu dönemler tercih edilmemelidir.
Bebeği sütten nasıl kesmeli?
Kademeli şekilde azaltarak, sütten kesme yöntemi uygulanmalıdır. Sütten kesmek için bebeği bir süreliğine büyükannelere-bakıcıya verme, anneyi göstermeme ya da sütten kesebilmek için yuvaya teslim etme gibi kararlar yanlıştır. Sütten kesmeye, önce gündüz öğünlerinden başlanmalıdır. Öğlen öğünü en uygunu olabilir.
Önce öğlen öğününde anne sütü yerine başka besinler konmaya ya da bebeğin yaşına göre süt sağılıp biberondan içirilmeye başlanabilir. Bu şekilde yavaş yavaş ve aşama aşama diğer öğünlerde süt kesilebilir.
Sütten azaltarak kesme, en son akşam-gece uyku öncesi öğünde uygulanmalıdır. En zor olan, bu uyku öncesi öğünüdür. Emzirme saatlerine bebek için hoşuna gidecek başka etkinlikler, oyunlar konulabilir.
Azaltarak sütten kesme yöntemi, emzirmenin-beslenmenin en başından beri belli bir rutin düzeni varsa çok daha rahat uygulanabilir.”