Gaz sancısı olan bir bebeğe ne yapmak gerekir? Bebeğinizin gazının daha az olması için nelere dikkat etmek gerekir? Bebek gaz çıkarırken nasıl tutulur? Bebek nasıl yatırılırsa gazı az olur? Sorularınızın cevabı pudra.com'da... Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Vahap Öney Vahap Öney'in uzman.tv'ye yaptığı açıklamalar...
Bebeğin gazı nasıl çıkarılabilir?
Kolik ağlamalarında bebek ağladığı zaman yuttuğu hava karın şişliği yapar. Gerek karındaki şişlik ya da bağırsaklarındaki gaz, kolik ağlamasında etken olarak çok düşük yer tutar.
Bebeğin rahatlaması için ya da bu gaz probleminin ve dolayısıyla kolik ağlamalarının daha az olabilmesi için emzirme süremize dikkat etmemiz gerekir.
Anne iki göğsü ile toplam 15 dakika ya da 10-12 dakika boyunca bebeğini emzirdiği zaman bebek oradaki sütün % 90'ını alır.
15 dakikadan fazla emzirmeyin.
Bebek bir göğüste çok uzun süre (örneğin yarım saat, 45 dk.) geçirip emmeye devam ederse süt alımından ziyade hava yutar ve bu da gaz problemini arttırır.
Bir diğer önlem ise bebek beslendikten sonra mutlaka yarım saat dik tutmak. Bunun nedeni tam anlamı ile gazı çıkarmak değil, gastroözofageal reflü mide içeriğinin yemek borusuna doğru kaçak yapmasını ve bebeğin yemek borusunu tahriş etmesini önlemek.
Aksi durumlarda, bebeğin yemek borusu tahriş olduğu için bebeğin ağlama nöbetleri artar.
Anne, bebeğini beslenme sonrası yarım saat boyunca dik tuttuğu zaman bebek daha konforlu bir uyku çeker, kusma eğilimi daha az olur ve ağlama nöbetleri daha az gelir.
Bebeğin yatış pozisyonu önemli
Burada bebeğin yatış pozisyonu da çok önemlidir. Bebeğinizi yüzükoyun yatırırsanız bebeğin karnı ısınır ve daha rahat uyur. Ancak yüzükoyun yatan bebeklerde ani bebek ölümü riski daha yüksek olduğu için bunu pek tavsiye etmiyoruz.
Genelde bebeği sağ yanına ve yatağını 45 derece eğimli yaptığımız zaman ani bebek ölümü riski azalır. Bu durumda kustuğu zaman bile akciğerine kaçırma ihtimali daha az olur.
Sonuç olarak bebeklerin gaz problemi ya da kolik ağlaması açısından daha rahat edebilmesi için öncelikle emzirme süresi ve emzirme sonrasında yapılacaklar önemli.
Bebeğinizi emzirdikten sonra kucakta dik tutarken sırtına yapılacak masaj ve ovma hareketleri de bebeği rahatlatır. Bu ovma hareketleri esnasında kucakta olan bebeğin karnı da ısınacağından bebeğin gaz problemi daha az olur.