Ebeveynlikakademisi.com 22.06.2012

Bebeğinizin kendi başına uyumasını nasıl sağlarsınız?

“Ferber yöntemi”, birkaç gün içinde bebeğin kendi odasında tek başına uyumayı öğrenmesini sağlıyor. Peki, Ferber yöntemi nasıl uygulanır? İşte yanıtı…

Ferber yöntemi, uyku problemleri olan bebeklerin sorunlarını çözmek amacıyla Dr. Richard Ferber tarafından geliştirilmiş bir bebek uyku eğitimi modelidir. Bebeğinin tek uyumasını isteyen annelerin daha çok başvurduğu bir yöntem olmakla beraber, bazı annelerce çok kabul görürken bazı annelerin reddettiği bir yöntemdir. Bu yöntemi uygulamak için bebeğin 4-6 aylık süreci doldurmuş olması gerekir.

Bebeğinizin kendi başına uyumasını nasıl sağlarsınız?

Bu uyku eğitimi modeli, Amerika başta olmak üzere birçok ülkede anneler tarafından tercih edilir. Ülkemizde de anneler arasında yaygınlaşmaya başlayan bu yöntem, bebeğin kendi başına uyumasını sağlamak için, ağlamasına zor da olsa dayanmayı gerektiriyor.

Ferber yöntemi nasıl uygulanır?
Yöntemi kısaca özetlemek gerekirse, öncelikle bebek rahatlatılarak uykuya hazırlanır. Bebeğin rahatlaması için, güzel bir duş sonrası, rahatlatıcı bir masaj uygulaması yapılabilir. Masaj esnasında lavanta ve papatya özlü masaj yağlarının kullanılması bebekler açısından en uygun olanıdır. Ancak bebek 3 aydan küçükse uzmanlara danışmadan bu yağları kullanmamanız önerilir.

Masal okumak, müzik dinletmek de bebeği rahatlatıcı teknikler arasındadır. Bunların dışında, her uyku saati öncesi belirlenmiş sözel bir işaret verilebilir. Örneğin, onu uyutmak için her yatağa götürdüğünüzde ona ‘‘uyku zamanı’’ diyebilirsiniz.

Uygulama, bebek beşiğine ya da yatağına yerleştirildikten sonra odasından başlar. Bu yöntemin ana kuralı, bebek ağladığında bile asla kararlılığınızdan vazgeçmemeniz ve odada bulunmamanızdır. Her gün bir öncekinden daha uzun aralıklarla odaya girmek bu yöntemin temel kurallarından bir diğeridir.

Yani ilk gece bebeği odaya bıraktıktan ilk 3 dakika sonra odaya geri dönün. Bunu bebeğiniz uyuyana kadar aynı süreyi takip ederek devam ettirin. İsterseniz odaya dönüş sürenizi 5 dakikada bir ya da 8 dakikada bir şeklinde de uzatabilirsiniz.

İkinci gece, odaya ilk giriş sürenizi 5 dakika olarak belirleyin. İkinci çıkışınızdan sonra, odaya girebilmek için bekleme sürenizi 10 dakikaya çıkarın. Ağlamasına dayanmak zor olsa da sabredin.

Üçüncü gece bu süreyi odaya ilk giriş için 10 dakika olarak belirleyin ve bebeğiniz uyuyana kadar bunu tekrarlayın. Bebeğinizin alıştığını hissetmeye başladığınızda, odaya geri dönme sürenizi uzun tutmakta yarar vardır.

Ayrıca, odaya girdiğinizde bebeğinizle ten teması kurmamanız, yani onu kucağınıza almadan sakinleştirmeye çalışmanız ve ardından tekrar odadan çıkmanız, bu yöntemin uygulamasında önerilenler arasındadır.

Bu uyku eğitimi modelinde bebeğinizin, uyku saatinin geldiğini ve ağladığında annesinin yanına gelip onu kucağına almayacağını anlamaya başladığını ve kendiliğinden uykuya dalacağını öngörmektedir.

Ferber yönteminin zorluğu
Gelelim bu yöntemin en büyük zorluğuna... Bir anne için bebeğinin ağlaması yeterince stres ve üzüntü yaratır. Annenin bebeğini yatağına koyup odadan çıktıktan sonra, odada bıraktığı bebeği ağlarken, kapının arkasında beklemesi oldukça zordur. Bazı anneler bebeğin ağlamasına dayanamayıp belirlenen süre dolmadan odaya girerek ya da bebeği sakinleştirmek için kucağa alarak bu yöntemin kurallarına uymazlar ve böylece bebek kendiliğinden uykuya dalmayı öğrenemez. Bu zorluğa dayanmayı başarabilen anneler, bu yöntemin sonucunu genellikle birkaç gün içerisinde alacaktır.

Bebeğin uykuya alıştırılması için Ferber yöntemini uygun bulmayan anneler ya da bebeğinin uyumadan önce bu kadar ağlamasına dayanamayan anneler için Ferber yöntemine alternatif uyku yöntemleri de vardır.

Hazırlayan: Ecem Öztuna


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER