Biberon mamasının gerçekten gerekli olduğu saptandıktan sonra; annelerin bebeklerinin sağlıklı büyümesi, çeşitli sorunlarla karşılaşmaması için dikkat etmesi gereken konuları şöyle sıralayabiliriz:
Temizlik: Biberon maması hazırlamada temizliğe çok önem vermek gerekir. Çünkü bebeğin bağışıklık sistemi henüz tam olarak gelişmemiştir, dışarıdan alacağı mikroplar onun için risk oluşturabilir. Öncelikle; eller su ve sabunla yıkanır. Kullanlacak biberon ve biberon başlığı da, ilk alındığında sterilize edilmelidir. Bu sterilizasyon, en az 5 dakika kaynatarak veya özel sterilizasyon cihazları kullanılarak yapılabilir. Daha sonraki kullanımlarda, sıcak su ve sabunla yıkanıp kullanılabilir. Ulaşması güç noktalarda kalabilecek mama kalıntıları fırçayla temizlenmelidir.
Hassas ölçüm: Öncelikle mama kutusunun üzerindeki talimatları dikkatle okuyun. Farklı mamalar farklı su ve toz miktarıyla hazırlanabilir. Doktorunuzun önerdiği miktar mamayı, ölçeği silme dolduracak şekilde ( daha az veya tepeleme değil ) ölçün. Gerekenden az konsantre hazırlanmış bir mama bebek için yeterince doyurucu olmayacak, tersine gereğinden fazla toz eklenirse de kandaki elektrolit dengesi bozulup bebeğin böbrekleri olumsuz etkilenecektir.
Hazırlarken nelere dikkat etmeli?
- Biberon mamasını hazırlamak için içme suyu kullanılmalı, kaynatarak bile olsa musluk suyu tercih edilmemelidir. Kullanacağınız suyu 5 dakika kaynatıp, ılınınca toz mamayla karıştırın. Kapalı şişe suyu kullanıyor bile olsanız, kaynatmayı ihmal etmeyin. Ölçümü doğru yapabilmek için, biberona önce suyu sonra toz mamayı ekleyin. Ardından iyice karışana kadar çalkalayın.
- Bebeğe vermeden önce, mutlaka mamanın sıcaklığını kontrol edin. Bazı bebekler daha ılık bir mamayı tercih edebilir. Isıyı kontrol etmek için; 1-2 damla bileğinize damlatabilirsiniz, çok sıcak olmadığından emin olunca bebeğinize verebilirsiniz.
- Mamayı ısıtmak için asla mikrodalga fırını kullanmayın. İçinde aşırı ısınmış bölgeler oluşabilir, bebeğin ağzını yakabilir.
- Beslenme sonrası biberonda kalan mama mutlaka atılmalıdır.
Dr Nilüfer TOPRAKÇI
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı