“Sütü kaynama noktasına geldikten sonra 5-10 dakika daha kaynatmalısınız”
Dr. Alper Soysal (Kadıköy Şifa Hastanesi)
- Özellikle yaz aylarında besin zehirlenmeleri ve bağırsak enfeksiyonları yani ishaller artar. Bu hastalıkların en büyük nedeni temizlik kurallarına uyulmaması ve besinlerin uygun koşullarda saklanmamasıdır. Bu nedenle özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınmaya, çabuk bozulan potansiyel riskli besinleri (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletmemeye dikkat etmek gerek.
- Yaz meyvelerini, yaşına göre çocuğunuza ister sıkarak, ister püre kıvamında, isterse ısırıp, çiğneyebileceği şekilde verebilirsiniz.
- Biberonla besliyorsanız gıdayı hazırladıktan sonra hemen çocuğunuza bekletmeden verin.
- Çocuğunuza yalnızca pastörize süt ve şişelenmiş meyve suyu verin. Ya da normal sütü kaynama noktasına geldikten sonra 5-10 dakika daha kaynatın. Dondurma benzeri ürünlerde tercihinizi açıkta satılmayanlardan yana yapın.
“Tatil beldelerine giderken kapalı kavanoz ve kaşık mamaları götürün”
Dr. Çiğdem Yavrucu (Maslak Acıbadem Hastenesi)
- Öncelikle sıvı kaybının fazla olabileceğini düşünerek sıvı desteğini artırmamız gerekir. İlk 6 ay sadece anne sütü alan bir bebek için ek bir sıvıya ihtiyaç olmasa da, annenin alması gereken sıvı miktarını artırarak bu dengeyi sağlayabiliriz. Katı gıdalara geçmiş olan veya anne sütü almayan bebeklerde sıvı desteği çok daha önemlidir. Özellikle yemeklerden sonra verilen su, besinlerin sindirimine ve metabolik atıkların vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bağırsakların çalışmasında, dolayısıyla kabızlığın önlenmesinde son derecede yararlıdır. Vitamin, mineral, protein ve özellikle yaşanabilecek hastalıklar açısından posalı yiyeceklere her zamankinden daha fazla önem vermeliyiz. Tahıl, meyve-sebze, süt ve süt ürünleri, ayrıca et, balık ve tavuk ürünlerini dengeli olarak tüketmelerini sağlamalıyız.
- Yaz aylarında besinlerin hazırlanması ve saklanması da son derece önemlidir. Sıcak yaz dönemlerinde biberonla beslenme yapılıyorsa dikkatli olunmalıdır. Bebeğe hazırlanan besinlerin bekletilmeden verilmesi gerekir.
- Yazın tatil bölgelerine gidildiği düşünülürse, besinleri doğru bir şekilde hazırlamak kolay olmayacağı için kapalı olarak muhafaza edilen kavanoz ve kaşık mamalarından da faydalanabiliriz.
“Dondurma yedirmekten korkmayın; zararlı değil, aksine çok faydalı”
Dr. Güzin Cinel (Hacettepe Üniversitesi Hastanesi)
- 6 aylıktan küçük bebeklere sadece anne sütü öneriyoruz. Anne sütü steril ve her zaman kolay ulaşılabilir bir besin. Çocuğun sıvı ihtiyacı dahil tüm enerji ve protein ihtiyaçlarını karşılıyor. Ayrıca bağışıklık sistemini geliştirip enfeksiyonlara karşı çocuğu koruyor.
- Bebeklerin sindirim sistemi çok hassas olduğundan az yağlı, az tuzlu gıdalar verilmelidir. Alerjik reaksiyonlara karşı her gıda her seferinde ayrı ayrı denenerek, azar azar artırılarak, reaksiyonlar gözlenerek verilmelidir. Sevmediği gıdalar konusunda çocuk zorlanmamalı, sevmediği besin en az bir hafta tekrar denenmemelidir.
- Bebeklere ilk bir yıl içinde inek sütü önermiyoruz. Alerji yapabilecek domates, çilek, bal gibi besinleri de 1 yaşından sonra vermek gerekiyor.
- Hazır meyve sularından kaçınılmalı, taze meyve, sebzeler tüketilmelidir.
- Halk arasında dondurma yedirmeyle ilgili yanlış bilgiler var. Aslında dondurma çok faydalı bir gıda. Protein, kalsiyum, demir içeriyor. Çocukların dondurma yemesi zararlı değil faydalı.
- Yaz aylarında vücudun sıvı ihtiyacı artacağından çocukların sıvı alımı artırılmalı.
Kaynak: Milliyet