Bebeklerde boğulma neden yaygın?
Bebeklerin refleksleri büyükler gibi gelişmiş değil. Bir yiyeceği yutamadığında boğazından öksürerek onu çıkaramaz, bebekler nefes yollarını açma yeteneğine büyüdükçe sahip olurlar. Bu dönemde ebeveynlerin en çok dikkat etmesi gereken noktalardan biri de boğulmaya sebep verebilecek yabancı cisimlerdir. Etrafındaki her şeyi büyük bir merakla öğrenmeye çalışan bebek, herhangi bir nesneyi ağzına atabilir ve nefes borusunu tıkayabilir.
Bebeklerde boğulmayı önlemek için neler yapılabilir?
- Katı gıdaları vermek için acele etmeyin. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bebeklerin yutma veya çıkarma refleksleri çok gelişmemiştir. Özellikle 6 aylık olana kadar katı gıda vermeyi tercih etmeyin. Bunun yerine mama, püre gibi rahat yutabileceği yiyecekleri verebilirsiniz.
- Alacağınız oyuncaklara dikkat edin, yaş grubuna göre oyuncak seçin, üzerinde boğulma tehlikesi yazan oyuncakları almayın.
- Çocuğunuzu gözetimsiz bırakmayın.
- Etrafta düğme, pil, bilye gibi ağzına attığı takdirde boğulmasına sebep olabilecek nesneler kesinlikle bırakmayın.
- Katı gıda yaşına geldikten sonra da bebeğinize zor çiğnenen patlamış mısır, kuruyemiş gibi gıdaları dikkatlice verin.
Boğulma belirtileri neler?
- Nefes almada güçlük
- Göğüs kafesinin içeri doğru çekilmesi
- Bilinç kaybı
- Ağlama veya ses çıkarma becerisini yitirme
- Etkisiz, zayıf öksürük denemeleri
- Hırıltılı soluk alıp verme
Boğulma anında bebeğe nasıl müdahale edilmeli?
İlk müdaheleyi yapıp, hemen 112’yi aramanızı öneririz. Bebeğinizin beynine 4 dakikadan fazla oksijen gitmemesi ciddi sorunlara yol açabilir.
- Öncelikle bebeğinizi baş aşağı çevirin. Çok sert bir şekilde sırtına vurun, boğulmasına sebep olan cismin çıkıp çıkmadığını kontrol edin.
- Sonuç vermezse sırt üstü bir zemine bebeğinizi yatırın, parmaklarınızı dik bir şekilde kullanarak tam göğüs kafesinin ortasına baskı uygulayın.
- Bir diğer yöntem, yine bebeğinizi sırt üstü bir zemine yatırın. Bir elinizle alnından geriye doğru bastırırken ağzını açın, cismi görebiliyorsanız elinizle çıkarmayı deneyin, göremiyorsanız ellemeyin.
- Eğer bebeğinizin bilinci yerindeyse objeyi sıkmaya veya çekmeye çalışmayın.
- Eğer bebeğinizin nefes almakta ciddi zorlandığını veya alamadığını düşünüyorsanız hemen yardım çağırın. 112’yi arayın.