"Sağlıklı bebekler 6-7 aylıkken diş çıkarmaya başlarlar ve aylarca devam eden bu süreç bebekler ve anne için zor bir dönemdir. Bebeklerde diş çıkarma, genel olarak genetik düzene uyarak çıkar. Yani anne ve babanın dişleri erken çıkmışsa bebeklerin dişleri de o sürede çıkabilir.
Bebekler diş çıkarmadan önce bazı belirtiler baş gösterir. Yaşanan belirtiler değişebilir fakat genel olarak bütün bebeklerde aynı belirtilerle dişler çıkmaya başlar.
Bebeklerde diş çıkarma sırasında yaşanan sorunlar
SALYA AKITMAK
Hemen hemen bir çok bebek 2 ve 3 aylıktan başlayarak salya akıtır. Bu durum bebekler için olağandır. Bazı bebeklerde az bazı bebeklerde daha fazla görülebilir. Bebek diş çıkarmaya başladığında daha fazla salya akıtır.
AĞRI
Bebekler diş çıkarmaya başladığında, diş çıkarırken diş etine basınç uyguladığı için diş etinde bazı iltihaplara neden olabilir.Bu iltihaplara bağlı olarak bebeklerde ağrılar oluşur. Bebeklerde en çok ağrıya sebep veren dişler, ilk önce çıkan azı dişleridir.
HUYSUZLUK
Ağrının artması ve çıkan dişin yüzeye daha yaklaşmasıyla birlikte huysuzluk görülebilir ve diş tam anlamıyla çıkıncaya kadar bu durum sürekli devam edebilir.Bebekler için zorlu ve sancılı bir dönemdir.
YANAK VE ÇENE BÖLGESİNDE KIZARIKLIK
Bebekler diş çıkarırken salya akıttıkları için birçoğunda salyaya bağlı olarak, yanak ve çene bölgelerindeki deride kızarıklık ve çatlaklar oluşabilir.
ÖKSÜRÜK
Diş çıkarken salyanın fazlalığına göre bebeklerin boğaz bölgesinde salyanın birikmesinden ötürü tıkanmalar görülebilir. Bazı bebekler, bu dönemde ilgiyi üzerine çekmek isteyecekleri için öksürüğü devamlı hale getirebilirler.
ATEŞ
Diş çıkarma döneminde ateş, bazı bebeklerde görüldüğü gibi bazı bebeklerde de görülmeyebilir. Ateş başka hastalıkların da başlangıcı olabileceği için yüksek ateşte bebek mutlaka bir hekime götürülmelidir.
ISIRMA
Bu durum hemen hemen birçok bebekte görülür. Dişlerin çıkmasına bağlı olarak dişlerde kaşınmalar olur. Bebek de, rahatlamak amacıyla eline geçen her şeyi ısırabilir.
İSHAL
Bebekler diş çıkarırken daha fazla tükürük ürettikleri için bağırsaklar hızlı çalışabilir. Fakat ateş gibi ishal de diş çıkarmadan kaynaklanan bir durum olmayabilir. Bebeğin eğer bir günden fazla süren ishali varsa mutlaka bir hekime götürülmelidir.
İŞTAHSIZLIK
Bebekler verilen katı gıdaları bu dönemde reddedebilirler.Bu olağandır. Endişelenecek bir durum yoktur. Bebek sıvı gıdalardan gerekli besini alabilir. Diş çıktıktan sonra iştahı yerine gelecektir.
UYKUSUZLUK
Diş çıkarken yaşadıkları ağrıya bağlı olarak geceleri uyumada güçlük çekebilirler. Anne bu durum karşısında bebeğini sıvı bir gıdayla besleyebilir, bebek bu durumda sakinleşebilir.
KULAK KAŞIMA VE ÇEKİŞTİRME
Bebek diş çıkarırken yaşadığı ağrıdan ötürü kulaklarında ağrı hissedebilir ve kaşıyabilir. Fakat bu kulakta iltihap başlangıcının belirtisi de olabileceğinden bebeğin doktora görünmesinde fayda vardır.
DİŞ ETİNDE KANAMA
Diş çıkarken, diş etine baskı uyguladığı için bazı küçük kanamalar olması normaldir. Bu şekilde oluşan kanamalar, mavi benekler halinde diş etinde görülebilir. Buzlu bir pamuğun diş etine koyulması diş etini rahatlatabilir."