lansinoh 27.05.2010

Çalışan annelere emzirme önerileri

Çalışan annelerin emzirme sürecine hazırlanması gerekiyor. İşyerinizle konuşarak, göğüs pompası alarak ve sütünüzü doğru saklayarak her şey mümkün...

İZLE: POMPA İLE SÜT SAĞMA👇 
İngiltere’de kadınların yaklaşık %70’inin, yeni doğmuş bebeklerini emzirmelerine rağmen, ilk altı ayda emzirmekten vazgeçen kadınların 10’da 9’u, bebeklerini daha uzun süre boyunca emzirmiş olmayı tercih ediyorlar. Yeni anne olmuş kadınların çoğu, emzirmeye en iyi niyetleriyle başlamalarına rağmen, emzirmeyi bırakmalarının nedeni olarak en fazla verdikleri cevaplardan biri, ev dışındaki işlerine dönmek.

Çalışan annelere emzirme önerileri

Oysa çalışmaya dönmek, emzirmeyi kesmek anlamına gelmiyor. Şunları yapabilirsiniz:
  • Emzirme vaktine göre değişken çalışma saatleri talep edebilirsiniz.
  • Çocuğunuzun bakım yerini iş yerinize yakın olacak şekilde organize edebilirsiniz. Bu şekilde, hem iş aralarında hem de evdeyken emzirebilirsiniz.
  • Sütünüzü sağabilir ve böylece hem sütünüzün devamını sağlar, hem de siz bebeğinizden uzaktayken, bir diğer kişinin sizin sütünüzü bebeğinize vermesini sağlarsınız.

Üçüncü seçenek size bazen zor gelebilir; buna kendinizi adamanız ve buna hazırlanmanız gerekir. Ancak, iş verenizin desteği, uygun ve işlevsel bir meme pompası, işyerinizde çekilmiş sütünüzü saklayabilmeniz için uygun bir saklama bölmesi ile bu mümkün olabilir. Burada önemli olan, başta niçin emzirmeyi seçtiğinizi hatırlamanız ve işler sizin için zorlaştığınızda bunu aklınıza getirmenizdir.

Bebeğinizle günün çoğunda ayrı olsanız bile, yine de, çalışma gününün başında ve sonunda ve birlikte olduğunuz günlerde bebeğinizle olan o yakın bağın tadını çıkartabilirsiniz. Siz işteyken, bebeğinize bakan kişiden eve gelişinizden bir saat kadar veya biraz daha öncesinde, bebeği beslememesini (ya da daha az beslemesini) isterseniz bebeğinizde siz de o bağı bir an önce paylaşmak için sabırsızlanırsınız.

Hazırlanmak

Birçok anne ücretli çalışmaya mümkün olduğu kadar geç dönmeyi hedefliyor ve imkanları doğrultusunda daha kısa iş günü, ya da haftanın birkaç günü çalışmayı seçiyor. Sütü biberondan vermeyi, işe dönmeden önceye kadar erteliyorlar. En baştan beri emzirilmiş bir bebeğe biberondan süt vermeye başlamak size zor gelebilir. Biberonu reddeden bebek sütü genellikle ya bir kaptan, damlalıktan, kaşıktan veya parmaktan alacaktır. Hareket halindeyken beslemek de yararlı olabilir. Eğer annesi yakınlarındaysa, bebek çoğu kez çekilmiş sütü biberondan almayı reddeder. Ancak aynı bebek, farklı bir ortamda bakıcısından bu sütü büyük bir keyifle alabilir.

Bir Meme Pompasına Yatırım Yapmak

Birçok anne meme pompasının önemli olduğunu düşünür. Hem sütün akışını sürekli kılmak, hem de siz işteyken sütünüzü çekip bebeğinize verdirebilmek için önemlidir. Meme pompası elektrikle veya elle çalışıyor olabilir, mutlaka rahat hissedeceğiniz bir tane bulmak isteyeceksiniz. Memeden süt sağmak pratik gerektiren ve başta zorlanacağınız bir olay olabilir. Her seferinde biraz daha çok sağabilirsiniz. Birçok anne, başlamadan önce memelerine masaj yapmayı ve süt sağarken bebeklerinin bir fotoğrafına bakmayı faydalı buluyor. Süt çekme sıklığı gibi, sağma süresinin uzunluğu da, vücudunuzu süt üretmesi için uyarır; bu yüzden, sadece birkaç dakikanız bile olsa atlamamaya çalışın. Bebeğinizden uzakken sütünüzü sağmayı unutmamaya dikkat edin. Eğer unutursanız göğüsleriniz aşırı dolabilir ve süt kanallarınız tıkanabilir. Memeleriniz çok dolarsa, rahatlamak için mutlaka yeterli miktarda süt çekin.

Farklı markalardan farklı süt pompası modellerinden size uygun olanını bulmak için Süt pompası nasıl seçilir? yazımızı tıklayın ve okuyun.

Sütü Saklamak

İşe dönmeden bir ay önce sağmaya başlamak ve sütünüzü üzerine yazabileceğiniz kaplarda dondurmak iyi bir fikirdir. Bu sizin sütünüzü saklamanızı sağlayacak ve aynı zamanda pompanızı kullanmayı pratik hale getirecek ki böylece, memeleriniz, süt sağma sürecinde gevşemeye alışacak ve süt sağma işleminin ne kadar süre alacağını hesaplayabileceksiniz. Bu sağma işlemini, gündüz içerisinde, normalde ne kadar emzirecekseniz, o sıklıkta yapın. Bebeğinizin beslenme süresi aralarında sütünüzü tamamen boşaltmazsanız memeniz tekrar çok fazla süt dolacak ve bu sizi rahatsız edecektir. Sütünüzü sıkı kapanan, sert kenarlı plastik veya cam kaplarda buzdolabı veya derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Polipropilen, anne sütü saklamak için tercih edilen sağlıklı plastiktir. Ayrıca, özellikle buzluklar için üretilmiş, besini güvenli bir şekilde koruyan, polipropilenden yapılmış anne sütü saklama torbalarını da satın alabilirsiniz.

Anne sütü iki haftaya kadar, tek kapılı buzdolabının dondurucu kısmında, üç aydan dört aya kadar iki kapılı buzdolabının dondurucu bölümünde ve altı aya kadar derin dondurucuda 0ºF (-18 ºC) derece sabitte saklanabilir.

Anne sütü saklama konusunda farklı doktorlardan detaylı önerileri okumak için Anne sütü nasıl saklanır? yazımızı tıklayın ve okuyun.

İşvereninizle Konuşun

Bazı iş yerlerinde, yeni annelerin ve gebelerin sağlığını ve güvenliğini olumsuz etkileyen faktörler olabiliyor. Genelde kabul gören çalışma şartları, hamile ve emziren kadınlar için kabul edilir olmayabilir. İş Kanunlarında Sağlık ve Güvenliğin İdaresi-The Management of Health and Safety at Work Regulations 1999 (MHSW), hamile veya yeni doğurmuş annelerin sağlığını ve güvenliğini koruyan kanunlar içerir. İşvereniniz genel bir risk değerlendirmesi yaptırabilir. Bu değerlendirmeye şu kişiler ve olgular dahil olur: O anda hamile olan veya olmayı hedefleyen kadınlar için, bulundukları yaştaki risk faktörleri, son altı ayda doğum yapanlar, veya emzirenler. Buna ek olarak, tüm yeni doğurmuş veya hamile kadınları içeren kanunlara karşı her hangi bir hareket de göz önüne alınır ve otomatik olarak, cinsel ayırımcılık olarak nitelendirilir; Cinsel Ayırımcılık Hareketi – (Sex Discrimination Act) Kanun 1975.

Burada özel olarak belirtilen belirli bir süre çalışmış olma şartı yoktur ve bu kanun, çok geniş yelpazedeki çalışanlara bu hakkı tanır, hatta kendi işinin sahibi olanları, ajans çalışanlarını, acemileri, gönüllü çalışanları da, sözleşmelerine bağlı olarak kapsar.

İdealde işe geri dönmeden önce, sizin emziren bir anne olduğunuzu yazılı bir şekilde işvereninize bildirmek önemlidir. Böylece sizin adınıza bir risk değerlendirmesi yapacak, bunu daha önce sizin için yapılan eski değerlendirmeye göre belirleyecek, sizin sağlık yetkiliniz veya genel doktorunuz tarafından daha önce size önerilen her tıbbi öneriyi de dikkate alacaktır. Bu konuda söz konusu olan her risk hemen belirlenmeli ve eğer mümkünse bertaraf edilmelidir. Bu, sizin geçici bir süre çalışma saatlerinizi veya şartlarını değiştirmeniz anlamına gelebilir. Böylece emzirmeye devam edebilirsiniz veya eğer mümkünse size bir süre başka bir iş verilmesi sağlanabilir. Bu bir yasal gereklilik değildir; ancak Sağlık ve Güvenlik Yetkilisi - Health and Safety Executive (HSE), işverenlerin, emziren annelere, sütlerini sağacak ve saklayacak, özel, sağlıklı ve güvenli bir ortam sağlamaları gerektiğini öğütler. Bu iş için tuvaletler uygun değildir. İşverenler, emziren veya hamile çalışanlarına, uygun dinlenme ortamı sağlamakla yasal olarak yükümlüdürler. Eğer henüz ellerinde yoksa işvereninize bir adet İşyerinde çalışan yeni anneler veya anne adayları: İşverenlere Rehber - Yeni anneler ve gebeler işte-İş verenler için kılavuz HSE den New and expectan mothers at work: A guide for employers, from the HSE – vermeniz önerilir.

İşvereninizin, size, süt sağabilmeniz için ücretli mola izni vermesi, henüz sizin bir yasal hakkınız değildir. – ancak kanun bu konuda halen bir takım koruyucu maddeler içerir. İşvereninize, bu işlem sonucu, işte daha fazla olacağınızı ifade eden sözler söyleyebilirsiniz. Amerika’da yürütülen bir çalışmada (Cohen et al 1995), annelik nedeniyle bir gün işe gelmeme durumlarının, biberonla beslenen bebeklerin annelerinde, emziren annelere göre üç misli daha fazla olduğu ispatlanmıştır.

Eğer kendinizi rahatsız hissediyorsanız, iş arkadaşlarınıza, aralarda süt sağdığınızı söylemek zorunda değilsiniz; ancak bölümünüzün müdürü bu konu hakkında bilgilendirilmiş olmalı ve bunun işinizi engellemeyeceğini bilmelidir. İş yerinde ayrı bir kıyafet ve göğüs pedleri bulundurmanız iyi bir fikirdir çünkü onlara ihtiyacınız olacaktır.

İşe geri dönmek hakkında olumlu bir tutumunuz olsun ki işvereninizin, işinize ne kadar değer verdiğinizi ve işte olmak istediğinizi bilsin, ama aynı zamanda bebeğinize anne sütü vermeyi de unutmayın.

Çekilen Anne Sütünü Saklamak

Anne sütünüzü hijyenik ve güvenli bir yerde muhafaza etmeniz önemlidir. Eğer işyerinizde uygun bir buzdolabı mevcutsa, sütünüzü orada muhafaza ediniz. Muhafaza ederken, sütün üzerinde isminizin işaretli olduğundan emin olun, veya bir çantanın içinde tutun ki böylece inek sütü ile karıştırılmasın. Buzlu serin çantalar bir alternatif olabilir. Anne sütü, 4-10ºC derece buzdolabında en fazla 72 saatliğine, 0-4ºC derece buzdolabında ise en fazla 8 günlüğüne saklanabilir.

İlgili haberlerimiz:

​Emzirme hakkında merak edilen 10 soru
Sağlıklı bir emzirme süreci için doğru emzirme pozisyonlarını bilmek, emzirme sıklığını iyi planlamak ve dengeli beslenmek önemli. İşte sık sorulan sorular...

​Emzirme pozisyonları
Bebeğinizi emzirirken onu hangi pozisyonlarda tutmanız gerektiğini biliyor musunuz? İşte bebeğiniz için en iyi emzirme pozisyonları...

​Rahat emzirme için ihtiyaç listesi
Emzirirken işinizi kolaylaştırmak üzere emzirme sütyeni, emzirme geceliği, göğüs ucu kremi, göğüs pedi, süt pompası gibi faydalı ürünlerin hepsi burada. Pudra.com'un emzirme rehberine mutlaka göz atın!


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER