hürriyet kelebek 28.10.2010

Emzirirken su için

Bilinenin aksine şekerli gıdaların tüketimi anne sütünü artırmıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu, yeterli miktarda sıvı tüketilmesinin anne sütünün devamı açısından yapılabilecek en uygun davranış olduğunu vurguluyor.

Su, bebeğin gelişimindeki en önemli gıda olan anne sütünü nasıl etkiler? Bu uygulama doğru mu peki? Gerek gebelikte gerekse sonrasında suyun önemi konusunda neler söylenebilir? Anne sütü, bebeğin su gereksinimini karşılar mı? Emzirme döneminde su gereksinimini artıran diğer faktörler nelerdir? Emzirme döneminde kadın için önerilen sıvı alım miktarı nedir? Hepsinin yanıtları bu yazıda...

Emzirirken su için

Su, bebeğin gelişimindeki en önemli gıda olan anne sütünü nasıl etkiler?

Anne sütüyle ilgili en önemli yanlış, şekerli gıdaların anne sütünü artırdığının sanılması... Oysa anne sütünü devamlı kılan en önemli uygulama, yeterli miktarda sıvı alımıdır.

Eskiden bebekler doğar doğmaz şekerli su verirlermiş. Bu uygulama doğru mu peki?

Gebelik sırasında, doğacak bebeğin beslenmesi için anne bedeni süt üretme hazırlığına başlar. Süt üretecek meme dokularında değişiklikler olur. Doğumdan hemen sonra, yarım saat içinde bebeğin anne memesini ağzına almasıyla birlikte süt üretimi için anne beyni uyarılır. Beyin de meme dokularını uyarır ve süt salgısı başlar. Bebek kendisi için özel önem taşıyan en muhteşem gıda olan anne sütüne kavuşur.

Gerek gebelikte gerekse sonrasında suyun önemi konusunda neler söylenebilir?

Sağlıklı gebelik ve bebekler için, düzenli ve yeterli miktarda sıvı almak gerekir. Anne sütüyle beslenme, bebeğin sağlıklı büyüyüp gelişmesi için son derece önemlidir. En üstün teknolojiyle yapılmış olsa bile hiçbir memeli hayvanın sütü yeni doğan bebeğe uygun değildir. Her memeli canlının sütü kendi yavrusuna özgüdür.

Anne sütü, bebeğin su gereksinimini karşılar mı?

Yeni doğan bebeğin beden ağırlığının yaklaşık yüzde 75'i sudan oluşmuştur. Bu oran bebek büyüdükçe azalmakta, suyun yerini protein ve yağ almakta, bir yaşından sonra da oran yetişkinin düzeyine yaklaşmaktadır. Bebekte su değişimi çok hızlı olduğundan, yitirilen suyun hemen karşılanması gerekir. Anne sütü, ilk 6 ayında tek başına bebeğin su ve besin öğeleri gereksinimini karşılar. Araştırma bulgularına göre ilk 6 ayda günlük süt üretimi ortalama 769 gramdır. Altı aydan sonra ek besinlere başlanmasıyla günlük süt üretimi 550 grama iner. Günlük salgılanan 769 gram sütün yaklaşık 675 gramı sudur. Annenin, yeterli miktarda süt salgılayabilmesi için kendi gereksinmesine ek olarak bu miktarda suyu alması gerekir. Annenin yeterli miktarda sıvı alması, süt üretimini artırır.

Emzirme döneminde su gereksinimini artıran diğer faktörler nelerdir?

Gebelikte olduğu gibi, emzirme döneminde de idrar yolları enfeksiyon riski artar. Gebelik ve doğum sırasında idrar yollarında gevşeme ve genişleme gibi bazı değişiklikler olabilir. Bu değişiklikler var olan böbrek taşlarının idrar kesesine doğru inmesine yol açabilir. Enfeksiyon ve ağrı için ilaç kullanımı, süt veren anneler açısından sakıncalıdır. Bu tür sorunların önlenmesinde en iyi yol su alımını artırmaktır.

Emzirme döneminde kadın için önerilen sıvı alım miktarı nedir?

ABD Tıp Enstitüsü Besin ve Beslenme Komitesi, emzirme döneminde artan gereksinimin karşılanması için ek olarak 1,1 litre su alımını önermiştir. Kadına normal durum için önerilen 2,7 litre suya 1,1 litre de eklendiğinde, emziren kadının günlük 3,8 litre sıvı alması önerilmektedir. Bunun 2.5 litresi su, kalan kısmı ise meyve suları, ayran, süt gibi diğer içeceklerden karşılanabilir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER