lansinoh 20.07.2009

Emzirirken yaşanan problemler

Bebeğinizi emzirmeye başladığınız dönemde şişme, sızıntı, ağrı ve mastisis gibi sorunlarla başa çıkmanın yolları…

Bebek sahibi olmak her bakımdan bütün hayatınızı değiştirebilir. Sadece doğum deneyiminden dolayı duyduğunuz yorgunluk hissi değildir bu; artık minicik bir varlığın da sorumluluğunu almış olmaktır size farklı duygular tattıran. Bu varlık sürekli size ihtiyaç duymakta ve çok fazla vaktinizi almaktadır. Aslında doğa, bu geçiş dönemine bizi hazırlar: Öylesine aşık oluruz ki bu minik ve güzel bebeğimize, onları beslemek ve büyütmek için gerekli olan bütün zamanımızı ve enerjimizi onlara büyük bir istekle ve keyifle veririz. Ancak bu süreçte bilmemiz ve dikkat etmemiz gereken bazı konular vardır…

Emzirirken yaşanan problemler

Memenin dolması ve şişmesi
Emzirmeye başladıktan üç-beş gün içerisinde, bazı annelerin göğüslerine çok fazla miktarda süt dolar ve geçici olarak yoğun bir doluluk hissederler. Bu dönemde bebeği sıkça emzirmek faydalıdır, ancak arada anne biraz süt çekebilir (bir iki çay kaşığı kadar) ve böylece bebek daha rahat memeyi emer. Bir bez içinde dondurulmuş bezelyeler gibi bir takım soğuk nesneleri memeye yaslamak da bu doluluğun yarattığı rahatsızlık hissini azaltır; bu emzirmeler arasında yapılabilir. Ayrıca lahana yapraklarının sutyen içine yerleştirilmesi de faydalıdır. Bunun nedeni, memeye giden kan damarlarında artan kan miktarını dengelemektir. Bazı anneler, memeyi sıcak tutmanın da onları rahatlattığını ifade etmişlerdir. Ne yöntem seçerseniz seçin, eğer ısı uygulaması yapacaksanız (örneğin ılık duş veya beze sarılmış sıcak su şişesi), bunu mutlaka emzirmeden birkaç dakika önce yapınız.

Sızıntı
Bazen, memeye gelen süt miktarı kendini düzenlerken bile, emzirmeler arasında fazla süt memeden dışarı doğru sızar. Bu durumda elinizle memeye basınç yaparak, meme ucu petlerini kullanabilirsiniz. Bu ürünleri kullanarak, sizi utandıracak sızıntı durumlarından kurtulabilirsiniz. Bu petler, sıvıyı yakalar, memedeki nemden meme ucunu uzak tutar ve korur ve böylece tahrişi önler.

Mastitis
Eğer göğsünüzün üstünde kırmızı bir leke veya tahriş olmuş kızarık bir bölge görürseniz (görünürde bir şişlik olabilir veya olmayabilir) dinlenmeniz gerekebilir. Bebeği sıkça emzirmeniz, bölgeye ısı uygulamanız da yardımcı olacaktır. Birçok anne, çene altından memeye kadar olan bölgeye masaj yaparak ve bebeğin burnunu ve çenesini ağrıyan yere dönük emzirerek de rahatlar. Emzirme bittikten sonra memeyi tamamen boşaltmak amacıyla ağrıyan ve kızarık memeden süt çekmek de iyileşmeyi hızlandıracaktır.

Bazen meme ucundaki bir süt kanalı tıkanır; bu durumda bölgeye ısı uygulamak faydalı olacaktır. Eğer 24 saatlik dinlenmeden sonra, emzirme ve ısı uygulamadan sonra halen rahatsızlık hissiniz devam ediyorsa, hatta ateşiniz varsa, mutlaka bir doktora görünmeniz gerekecektir. Antibiyotik tedavisi bu durumda gerekebilir. Antibiyotik alan bazı annelere doktor ayrıca, acidophilus bifidus da önerir. Bu bir probiyotik destektir ve vücuda kaybolan iyi bakterileri yeniden sağlar. Eğer bu dönemde düzenli olarak Mastitis sorunu yaşarsanız, buna neyin yol açtığını öğrenmenizde fayda vardır. Belki esas neden dar bir sutyen, omuza atılan ağır bir çanta ve bir sırt çantasıdır…

Ağrılı Meme Uçları
Annelerin yeni emzirmeye başladıkları dönemde, hem bebeğin, hem de annenin emzirme olayını yeni öğrendiği bir süreç vardır. Bu süreçte bazen anneler meme ucu ağrısı yaşarlar. Bu genellikle bebeğin ve annenin doğru pozisyonda emzirme yaşamadıklarından dolayıdır. Bebeğin ağzına meme ucunun hemen hemen tamamını alabilmesi ve böylece meme ucunu, ağzının arka kısmıyla koruyabilmesi gerekir.

Mantar (Thrush)
Thrush, nemli ve karanlık yerlerde üreyen bir mantar türüdür. Bu yerler göğüs uçları, ağız veya bebeğin bez bölgesi olabilir. Bu mantar türünün başlıca belirtileri, sancı, tahriş, kızarıklık, kaşıntı, göğüs uçlarının pul pul dökülmesi veya parlaması, hatta göğüs ucunda beyaz renkli mantarsı dokunun gelişmesidir. Bebeğinizde de parlak bir tükürük, yanaklarında veya dilinin üstünde beyazlıklar veya göğüs üstündeyken sıkıntılı bir hal olabilir. Öte yandan, hiçbir belirti de olmayabilir. Emzirme süresinde sancı olabilir, pozisyon değiştirilse bile sancı devam edebilir. Siz, emzirmeden sonra bile sancı hissetmeye devam edebilirsiniz. Bu sancı bazen yanma şeklinde olabilir, bazen de sanki meme ucuna camla çizik atılıyor gibi hissedilebilir. Bu konuda alınacak en önemli tedbir meme ucunu sağlam ve hijyen tutmaktır.

Annenin, şeker yememesi, hamurlu ve mayalı besinlerden uzak durması da öğütlenir. Ellerin sürekli temiz ve hijyen konumda tutulması son derece önemlidir. Kısa ve sık aralıklarla emzirmek ve daha acıyan memeden daha çok emzirmek de faydalıdır. Eğer bebeğiniz parmak emiyorsa, ellerini sık sık yıkamalısınız. Ayrıca ağzına götürdüğü ve yirmi dakika ya da daha fazla ağzında tuttuğu her nesneyi de kaynatmanız gerekir. Kullanılan sutyenler, havlular 50 derece üstünde bir ısıyla yıkanmalı ve/ya ütülenmelidir. Tek kullanımlık meme pedleri hemen atılmalı, bez meme pedleri ise her emzirmeden sonra mutlaka yıkanmalıdır.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER