Göbek Bağı Düşene Kadar Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Göbek bağı temiz tutulmalıdır: Taze göbek bağı yeni doğan bebek için en önemli enfeksiyon giriş yerlerinden biridir. Günde en az bir kez olmak üzere tercihen her bez değişimi sonrasında göbek bakımı yapılmalıdır.
- Göbek bağı kuru tutulmalıdır: Göbeğin hava ile temas etmesi durumunda göbek bağı kendiliğinden kuruyacaktır.
- Göbek bağının kendi kendine düşmesine izin verin: Göbek bağı vakti geldiğinde kendiliğinden ayrılacaktır. Ayrılma sırasında az miktarda kanama olabilir ama günler içinde devam eden ısrarlı kanama durumunda acilen doktorunuza başvurmanız uygun olacaktır.Göbek bağının erken düşmesi enfeksiyonlar ve kanama açısından riskli olduğu gibi bir ay geçmesine rağmen hâlâ göbeği düşmeyen bebeklerde anatomik bozukluk ya da immünolojik bozukluk olabilir.
Göbek Bağı Düşmeyen Bebeklere Banyo Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebeklere her gün banyo yaptırılabilir ancak ilk birkaç ay haftada 2-3 kez banyo yaptırılması yeterli olur. Özellikle yüz, saçlı deri, göbek bağı, eller ve bez bölgesinin temizliği önemlidir. Göbek bağı düşmeden önce duş şeklinde ya da süngerle yumuşak bir şekilde ovalayarak, göbek düştükten sonra ise küvet içinde banyo yaptırılabilir. Göbek bağı temiz pamuk ile kurulanıp göbek bağı alkol ile temizlenmelidir.
Göbek Bağında Oluşabilecek Problemler
- Kanama olması ve kanamanın sürekli olması,
- Göbek güdüğü etrafında kızarıklık ve şişlik,
- Göbek bağından sarı-yeşil akıntı ve pis koku gelmesi, bebeğinizin sağlığı ve gelişimi açısından riskli olabilir. Bu durumda doktorunuza başvurunuz.