Bütün yenidoğanların olduğu gibi prematürelerin de cildi hassas ve narindir. Özellikle prematürelerde kulak gibi kıkırdak dokuların olduğu bölümler olgunlaşmadığı için sağ, sol yan yatırıldığında uzun süre pozisyon değiştirilmemesine bağlı olarak kulaklarda yapışkanlıklar, nekrozlar oluşabilir. Yine pozisyonel olarak baş bölgesinde düzleşmeler görülebilir. Bu nedenle sık sık (3 saat ara ile) pozisyon değiştirmede, hassas bölgelerine havlu, pet gibi malzemelerle desteklemekte fayda görülecektir.
Gözlerde yapışkanlıklar, çapaklanmalar ve hatta akıntılar görülebilir. Bu durumda doktorunuza danışmakta fayda olacaktır. Göz bakımını steril su ile yapabilirsiniz. Bir göze kullandığınız gazlı bezi diğer gözde kullanmayınız, çünkü herhangi bir enfeksiyon söz konusu ise diğerine bulaştırabilirsiniz. Eğer ki; gözlerde ödem, kızarıklık ve sarımtırak akıntı varsa bu enfeksiyon olduğunu gösterebilir.
Ağız bakımında yine steril su kullanabilirsiniz. Bebeğinizin damaklarda, dil üstünde beyaz partiküller olup olmadığına dikkat ediniz. Böyle bir durumda serçe parmağınıza gazlı bez sarıp pamukçuk olan bölgeyi steril su ile kazıma tarzında temizlemeniz önerilecektir. Emin olmadığınız durumda doktorunuza başvurabilirsiniz.
PREMATÜRE BEBEKLERDE BANYO RUTİNİ
Bebeklerin cildi yetişkin ciltlerinden farklı özellikler gösterir. Kullanacağınız ürün bebeğinizin hassas cildine uyumlu olmalı ve sabun içermemelidir. Ayrıca bebek cildinin doğal koruyucu fonksiyonunu destekleyen pH 5.5 değerindeki bebek şampuanları cildin doğal asit dengesini korurken, zararlı maddelerin nüfuz etmesini engeller.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nihan Çehreli, prematüre bebeklerin çok ince bir cilt yapısına sahip olduklarını ve bu nedenle cilt bakımında ve banyo esnasında çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor ve prematüre bebeklerde banyo rutinini açıklıyor.
"Prematüre bebeklere haftada en az iki kez banyo yaptırılmalı, bebeğin cildi her gün temizlenmelidir. Burada önemli olan nokta, bebeğin cildini aşırı kurutmamaktır. Cilt kuruluğuna karşı özel bebek nemlendiricileri ve bebek yağları kullanılabilir"
BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Yenidoğan bebek nasıl yıkanır?
Yenidoğan bebekleri yıkarken dikkat etmeniz gereken her şey Pudra.com'da.
PREMATÜRE BEBEKLERİN CİLT BAKIMINDA TEMİZLİĞİN ÖNEMİ
Prematüre bebeklerin bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmediği için her türlü enfeksiyona açıktırlar. Bu nedenle ziyaretçilere, özellikle okul çağı çocuklara kısıtlamalarda hassas davranılması gerekir. Bebeğin odasında oyuncak bulundurulacak ise; oyuncaklar yıkanabilen, toz tutmayan ve tüysüz olmalıdır. El temizliği enfeksiyon kontrolünde başlıca basamaktır. Bebeğe dokunmadan evvel, alt temizliği sonrası el temizliğine de özen gösterilmelidir. Ayrıca bebekle ilgilenen kişilerin tırnaklarının kısa kesilmesi ve mümkün olduğunca takı takılmaması yine enfeksiyon açısından önemlidir.
BESLENMEDE TEMİZLİK:
Bebeğinize kullandığınız emzik, biberon vb. malzemelerin mutlaka steril edilerek kullanılması gerekir. Kirli biberonları bebeklere zarar vermeyecek içeriklerdeki doğal bulaşık deterjanı ve biberon fırçasıyla içini iyice yıkayarak temizleyip steril etmelisiniz.
PREMATÜRE BEBEĞİN CİLT SAĞLIĞI İÇİN ODA ISISININ ÖNEMİ
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nihan Çehreli, kendi kendini ısıtmayı yeni yeni öğrenen prematüre bebeğin, kalacağı odanın sıcaklığı ve neminin de çok iyi ayarlanamsı gerektiğini belirtiyor.
"Prematüre bebeğin kaldığı odanın sıcaklığı her zamankinden daha sıcak, yaklaşık 22° olmalıdır. Ayrıca, cilt altı yağ tabakaları gelişmediği için normal doğan bebeklere göre daha fazla üşüyen prematüre bebekler için vücutlarını saracak ve sıcak tutacak giysiler tercih edilmelidir."
BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
Evde prematüre bebek bakımı
Erken doğan prematüre bebeğinizin bakımı, beslenmesi, uykusu, kontrolleri, vücut ısısının korunması nasıl yapılmalıdır?
Prematüre bebek beslenmesinde dikkat edilecekler
Prematüre bebeklerde beslenme problemlerine daha sık rastlanır. Hastanenin ardından eve geçen prematüre bebeğin beslenmesinde dikkat edilecekleri öğrenmek için haberimize tıklayın.
Anne sütü nasıl artırılır? Anne sütü hangi durumlarda azalır?
Annenin yetersiz beslenmesi, beslenmesine engel olan fiziksel ve ruhsal sorunlar anne sütünün azalmasına yol açabiliyor. Peki nasıl artırılabilir?
Bebeklerde sümüksü ve balgamlı kaka sorunları
Bebeklerin kakası hiçbir zaman katı olmamalıdır; cıvık bir kıvamdadır ancak bebeğin kakasındaki balgam kakanın önüne geçiyorsa, buna dikkat etmek gerekir.