Bebekler neden ağlar?
Bebeğiniz küçücük bir varlıkken bile, ilkel beyni kontrol altındadır. Doğduğunda spontane ve henüz kontrol edemediği duygulara –gaz ağrısında yüz buruşturmak gibi- sahiptir. Fakat birkaç hafta içinde, gülmeye ve sizi taklit etmeye başladığını görürsünüz. Bebeğiniz, sizin duygusal tarzınıza göre kendini ayarlamaya başlamıştır. Rahatsızlığını ve yorgunluğunu göstermek için ağlar; mutlu veya heyecanlıysa güler ve hırıltılı sesler çıkarır, kendi kendine konuşup şarkılar söyler.
Ağlayan bebekle iletişim
Bundan sonra bakışlarınıza daha uzun süre karşılık vermeye başlayacak, sosyal bir gülüş geliştirecek ve basit olduğu kadar önemli bir çağrışım yapacaktır. Pudra.com olarak daha açık ifade etmemiz gerekirse: Ağladığımda beni kucaklarına alıyorlar. Böylelikle bebeğiniz ağlayarak ve yaptığı yüz şekilleriyle, sizin tepki vermenizi veya ihtiyaçlarınızı karşılamanızı sağlayacağının farkına varır. Onun bu tepkilerine cevap verdiğinizde size güvenmeyi; ona gülümseyip, yaptıklarını taklit ettiğinizde ise sizinle karşılıklı iletişime geçmeyi öğrenecektir.
Ağlamasız iletişim
Yine de tüm sevimliliğine ve karşı konulmaz özelliklerine ve tüm ağlamaları ile mızmızlanmalarına rağmen, bilim insanları bebeğinizin duygularını henüz içlerinde hissettiklerinden şüphe duymaktadır. Çalışmalar gösteriyor ki, ebeveynler bebeklerinin farklı tipteki ağlamalarına cevap vermekte ve onları yorumlamakta ustalaştıklarında, bebekleri araştırmacıların deyimiyle “ağlamasız iletişim”e geçişte –ki bu 12-16 hafta arasında gerçekleşir- çok daha az zorlanırlar. Bu zamana kadar, bebeklerin çoğu daha sakin bir yapıya bürünmüştür ve günlerinin daha az bir kısmını ağlayarak geçirmektedir. İşaretlerini anlamak ve onları yatıştırabilmek artık daha kolaydır.