ABD'de Virginia Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan araştırmada genellikle düşük yağ içeren ve kaymağı alınmış süt içen iki yaşındaki çocuğun dört yaşına kadar yüzde 57 daha fazla kilo alma eğilimi olduğu belirtildi. Ama tam yağlı süt içen çocukların aynı süre zarfında daha az kilo aldıkları gözlemlendi.
Araştırmaya öncülük yapan Prof. Mark DeBoer "Çalışmada düşük yağ içeren veya kaymaksız süt içen çocukların daha az kilo alacaklarını öngördük ama olay böyle olmadı" dedi.
ABD'de Amerikan Pediyatri Akademisi ve Amerikan Kalp Derneği obezitenin önüne geçmek için bütün çocuklara düşük yağ içeren ve kaymağı alınmış süt içmelerini öneriyor. Buna karşılık İngiltere'de beş yaş altı çocuklara kaymağı alınmış süt önerilmiyor, çünkü büyümeleri için ekstra enerjiye ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.
Araştırmada 11 bin ebeveynin çocuklarına ne tür süt içirdikleri incelendi. Ayrıca çocuklarının yaşıyla birlikte kilosu da analiz edildi. Online yayınlanan Archives of Disease in Childhood dergisinde çıkan araştırmada kilolu çocukların daha çok yağsız süt içtiği ortaya çıktı.
Prof. DeBoer "Aileler düşük yağ içeren süt içirerek çocuklarına iyilik yaptığını düşünüyor ama tam yağlı süt çocuğu tok hissettirir ve diğer yüksek kalorili yiyecekleri almasını engeller" dedi.
DeBoer bunun yanında çocukların fazla televizyon izlemesini, şekerli içecek içmesini engellemek, hareket etmesi, sebze ve meyve yemesini teşvik etmek gerektiğinin üzerinde durdu.