Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç (Yeditepe Üniv. Hast. Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Başkanı)
- Ana sınıfına gitme fikrinin ve beklentisinin çocuğun kafasında oluşturulması için çevreden ana sınıfına giden örnekler göstermek, ana sınıfında neler yapıldığını anlatmak, evde onunla “okulculuk” gibi oyunlar oynamak kendini hazırlamasına yardımcı olur. Eğer aile bu konuda kararlı ise çocuğa “isterse gitmeyebileceği” şeklinde bir mesaj vermemeli. Kararsızlık çocuğun kaygısını artırır.
- Çocuğu önceden okula götürmek, okulu tanıtmak, öğretmeni ile tanışmasını sağlamak çocuğun daha kolay alışmasını sağlar. Çocuklar en çok çıkışta kaybolmak ya da anne-babasının kendisini almayı unutacağı gibi korkular yaşarlar. Bu nedenle de özellikle çıkışta eve nasıl geleceğini, kendisini kimin hangi saatte alacağını net olarak anlatmak çok önemli.
- Çocuğa gününün nasıl geçtiğini sormak doğal. Bazı çocuklar çok fazla anlatmak istemezler ya da çok ayrıntı veremeyebilirler. Anlattıkları kadarıyla yetinmek ve çok fazla üstüne gidip sınavdan geçiriyormuşçasına soru sormamak gerek.
Psikolog Gül Ergüç (Irmak Feneryolu Anaokulu)
- Çocuklar önce günde iki saat oyun grubuna gitmeli. Sonra yarım güne veya haftada üç güne, bir sonraki yıl da tam güne geçmeli. 3 yaşındaki bir çocuğun sabahtan akşama kadar anaokulunda olması çok gerekmedikçe uygun değil. Yumuşak bir geçiş yapmalı.
- Her çocuk anne-babadan ayrıldığında kaygı yaşar. Ama anaokulundaki ortamın güvenli bir ortam olduğunu fark ettiğinde bu 1-2 saat içinde geçer. Ancak bir kopuş sorunu yaşayan çocuklar da var. Bu okulla ilgili bir sorun değil; daha çok özgüven eksikliği ve psikolojik anlamda bir sıkıntı olduğunun göstergesi. Yetiştirme tarzı ve çocuğun kişilik yapısı da önemli. Kendine güvenen çocuk yetiştirmeli. Yaşam başarısının anahtarı özgüven. En önemli kural çocuğa güvenmek. Eğer siz çocuğunuza güvenirseniz o da kendine güvenir. “Benim çocuğum anaokulunda hiçbir sorun yaşamaz, yaşarsa da sorunların üstesinden geliriz” mantığıyla getirilmeli anaokuluna. “Yaparsın” derseniz yapar. Ne başarıp başarmadığına da bakılmamalı. Çabasına bakılmalı.
- İlk hafta aileler okula gelmeli, uyum sürecinde çocuklara bir haftalarını ayırmalılar. Buna ihtiyaç duyulmayabilir de. Bazı çocuklar bir-iki günde de uyum sağlayabiliyor. Uyum sorunu uzarsa psikolojik danışmanlık devreye giriyor.
Bade Gürleyen, Milliyet
Eğer bu yazı ilginizi çektiyse aşağıdaki haberlerimizi mutlaka okuyun:
Çocuğunuzun bireyselleşmeye adımı olan anaokuluna alışma sürecinde nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Anaokuluna uyum süreci
Çocuğunuzun gelişimi açısından en önemli dönemlerden olan 3-6 yaşlarda gideceği anaokulunu seçerken dikkat edilmesi gerekenler kriterler... Anaokulu seçerken nelere dikkat etmeli?
Çocuklarımızın anaokulları, kreşleri ne kadar güvenli, biliyor musunuz? Bilmiyorsanız SafeCare’e bir göz atın! Çocuğunuzun anaokulu güvenli mi?