Çocuk, hayatının ilk dönemlerinde annenin ve babanın verdiği gerçek sevgi ile duygusal gelişimine başlar. Çocuğunuzun zorlanabileceğini düşünerek, onun adına her şeyi yapmak çocuğunuzda, yetersizlik duygusuna sebebiyet verebilir.
Aşırı ilgi verirken unutulmaması gerekenler şunlar:
- Çocuklar 9 aydan 12 aya kadar ebeveynlerinden ayrı bir varlık oldukları hissini geliştirmeye başlar. Bu dönemde, aşırı korumacı bir tavır yerine bağımsızlık teşvik edilmelidir.
- Bebekler çevreyi keşfetmek isterler. Emekleme döneminde sürekli olarak kucakta tutulan çocuklar, keşfetmekten geri kalmanın yanında, yerde yapacakları kas hareketlerini (sürünme, yuvarlanma) de yapamazlar.
- Bebekler 1 yaşının son aylarında artık geceleri ek bir besine ihtiyaç duymadan uyuyabilirler. Uyku, bağımsızlığın ve kendi kendine yetmenin önemli bir parçasıdır.
- Tek başına yemek yiyebilmek, çocuğun özgürleşebilmesi için başka bir imkandır. Dökerek bile olsa, yemek yemeği denemek bir bağımsızlıktır.
- Ebeveynler zaman kazanmak açısından çocuklarını kendileri giydirmeyi seçebilir. Fakat unutulmamalıdır ki, 2 yaş civarında bir çocuk kendi başına ve özgürce giyinme yetisini geliştirebilir.
- Sosyalleşmek çocuklar için besleyicidir. Başka çocuklarla arkadaşlık etme olanağı sağlanmayan çocuklar, bu aşırı korumacılık sonucunda güvensizlik yaşarlar. Yaşıtlarla geçinmenin yolları erkenden öğrenilmelidir.
Derleyen: Serra Ababay
Psidanismanlik.com