Pudra.com 07.06.2011

Çocuğunuzu karne sendromundan koruyun

Kötü karnesi olan çocuklar, ailelerinin tepkisinden dolayı karne sendromu yaşıyor. Oysa bu sadece çocuğun suçu değil! Detayları Dr. Mehmet Yavuz anlatıyor.

2017-2018 eğitim ve öğretim döneminin bitimine az bir süre kaldı ve öğrencileri karne korkusu sardı. Günümüzde birçok aile çocuklarına zayıf notlarından dolayı şiddet uyguluyor, onları cezalandırıyor. Karnesinde zayıf olan öğrencilerse bu durum karşısında karne sendromu yaşıyor. Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Uzman Dr. Mehmet Yavuz, bu hassas dönemde anne-babaların dikkat etmesi gereken noktalar konusunda şu bilgileri veriyor:

Çocuğunuzu karne sendromundan koruyun

Zayıf karnenin sorumluluğu çocuğa yüklenmemeli
Karne sendromu, öğrencilerin başarısız olduğu dersler karşısında ailenin vereceği tepkilerden korkması ve psikolojik olarak etkilenmesidir. Bu dönemde öğrenci yaşadığı şaşkınlık, korku ve endişe nedeniyle depresif davranışlar sergileyebilir, aileden ve okuldan uzaklaşabilir. Ailenin zayıf bir karne karşında göstereceği tutum, öğrencinin tüm eğitim hayatında önemli rol oynar. Zayıf bir karnenin sorumluğu sadece öğrenciye yüklenmemelidir, çünkü çocuğun okuldaki başarısı aileden aldığı eğitimle paraleldir.

Kötü karnenin nedenleri
Aile içinde yaşanan sorunlar, çocuğun kendine ait bir çalışma odasının olmaması, arkadaş çevresi, öğretmen-öğrenci ilişkisi, dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü ve depresyon gibi sorunlar zayıf bir karnenin alt sebepleri olarak incelenebilir. Ayrıca öğrencinin gelişim sürecinde olması da derslerdeki başarıyı düşürürken algılarının başka yönlere kaymasına sebep olabilir. Çünkü bu süreçte kişi kendini tanımaya ve biyolojik olarak benimsemeye çalışır. Çevresi ile iletişim halinde olduğu için derslere olan ilgisi de azalmış olabilir. Aileler bu dönemde daha dikkatli davranmalıdır.

Aileler nasıl davranmalı?
  • Başarısızlığının alt sebeplerini inceleyin, okuldaki rehber öğretmenle ya da bir uzmanla çeşitli metotlar geliştirerek öğrencinin başarı düzeyini artırmaya odaklanın.
  • Çocuğunuzu dinleyin ona birey olarak davranın ve yaşadığı sorunları küçümsemeyin.
  • Karnesini başka çocukların notları ile kıyaslamayın. Bu durum çocuğu rencide ederek, aileden ve okuldan uzaklaşmasına yol açar.
  • Baskıcı davranışlar sergilemeyin. Bu durum çocuğun derslerindeki başarıyı artırmaz, aksine depresyona girmesine sebep olur.
  • Öğrencinin yeteneklerini keşfedin ve onu bu yetenekler doğrultusunda yönlendirin.
  • Çocuğunuzu eleştirirken yapıcı olmaya çalışın fakat kötü olan dersleri için de motive edici aktiviteler geliştirin.
  • Başarsızlığını yüzüne vurmak yerine ona inandığınızı gösterin ve onu başarılı olacağına ikna edin.
  • Başarılı karne getiren öğrenciyi ödüllendirirken abartmayın. Çocuğun büyük hediyeler için değil, geleceği için çalışmasını sağlayın. Ayrıca hediyelerinizi okul başarısına katkı sağlayacak objelerden seçmeye özen gösterin.


Nöroloji Uzmanı
Dr. Mehmet Yavuz


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER