Bebeğin ilk diş muayenesini kaç yaşında yaptırmalı?
Bebeğinizin ilk diş muayenesinin, dişleri çıkmaya başladıktan sonra (genellikle 6 ay – 1 yaş arasında) yaptırılması gerekir.
Bir yaş, muayene için çok erken değil mi?
İlk diş hekimi ziyaretinin bu kadar erken başlamasının en önemli nedeni, bebeklik döneminde dişlerin nasıl temizlenmesi gerektiğini ebeveynlere gösterebilmektir. Ayrıca, erken dönem çocukluk çağı çürüğü halk arasında "Biberon çürüğü" olarak da adlandırılan, yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak oluşabilen çürüklerden çocukları korumak için küçük yaşta ağız-diş muayenesinin yapılması büyük önem taşır.
İlk yaş muayenesi nasıl yapılır?
Bu dönemde ağız-diş muayenesi; bebek, ebeveynin kucağında otururken ya da yatarken yapılır. Bebeği korkutmamak için tüm hareketler yavaş ve nazikçe; genellikle hiçbir el aleti kullanılmadan yapılır. Bu sayede bebeğin ilk muayenesi ağrısız bir şekilde gerçekleşmiş olur.
Çocuğu ilk diş hekimi muayenesine alıştırmak için ne yapılabilir?
İlk muayenesinden önce, bu konuda yazılmış hikâye kitaplar okunarak çocuk ilk diş muayenesi deneyimine hazırlanabilir.
Ayrıca çocuklarda dişçi korkusu yazımızı okuyarak, Diş Dekimi Çağdaş Kışlaoğlu’nun önerilerini de okuyabilirsiniz.
Tedaviye alıştırmak için ne yapılmalı?
- Tedavi öncesinde çocuğunuzu 'korkma, hiç acımayacak' gibi cümleler kurulmamalı. Bu tür cümleler onun bilinçaltında acıyabileceği fikrini doğurabilir.
- Çocuğunuzu diş randevusundan sonra hediye ile ödüllendirmeyin. Çünkü bunu rutin bir durummuş gibi algılamasını sağlamak gerekir.
- Çocuğunuza, geçmişteki diş hekimi deneyimlerinizden olumlu cümlelerle bahsedin. Eğer diş hekimine gitmeyi reddederse dişlerinin daha çok çürüyeceği ve sonrasında iğne yapılıp çekilmek zorunda kalabileceği gibi korkutucu cümleler kurmayın. Çünkü tüm bu korkuttuğunuz işlemler, bir gün çocuğunuzun gerek duyabileceği tedaviler olabilir.
- Diş hekiminin dişlerine bakmaktan başka hiçbir şey yapmayacağı konusunda da çocuğunuza söz vermeyin. Bırakın çocuğunuz hekimini dinleyerek kendi izlenimleri ve hissettikleriyle bu durumun üstesinden gelsin. Zor bir tedavi yapılacak olsa bile, ilk ziyarette çocuk ile hekim arasında iyi bir güven duygusu oluşursa bu deneyim kolaylıkla aşılabilir.