Çocuk oto koltuğunun püf noktaları
Araç kazalarında hayatını kaybeden her 100 kişiden 15’inin çocuk olduğunu unutulmamalı. Yaralanmalarda da bu oran aynı. Türkiye’de trafik kazalarında yaralanan ya da hayatını kaybedenlerin yüzde 30’u 0-14 yaş arası çocuklar. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, batı Avrupa ülkelerinde trafik kazalarına maruz kalan her 100 çocuktan üçünün hayatını kaybettiği belirtilirken, bu oranın Türkiye’de yüzde 46 olduğu gerçeği önümüzde durmaktadır.
Kısacası aracımızda çocukların güvenli yolculuk yapmaları için çocuk oto koltuğu gerçekten gerekli. Ama çocuk koltuğunun tam anlamıyla güvenli olması için seçimine, montajına, çocuğun koltuğa oturma ve bağlanma şekline dair bir dizi noktaya dikkat etmemiz lazım. Şimdi sırayla bunları ve sık yapılan bazı yanlışları gözden geçirelim.
Güvenli oto koltuğu nasıl olmalı?
Ürün malzemesi
Oto koltuğu satın alırken tek ölçütünüz güvenlik olsun. Koltuğun çocuğunuzun yaşına, boyuna ve kilosuna uygun olması önemlidir. Ürünün iç yapısı darbe emici köpükle kaplı olmalıdır çünkü bir çarpışma anında bebeğinizin sırtı ve başının arka bölümü koltuğa çeşitli yönlerden çarpacaktır. Oto koltuğu kumaşının terletmeyen ve yıkanabilir cinsten olmasına da özen gösterin.
En güvenli yer arka koltuğun ortası
Çocuk koltuğu için en güvenli yer, arka koltukta yan hava yastıklarından uzakta olan bir yerdir. Hava yastığı şiştiğinde tam da çocuğunuzun başının olduğu yere denk gelir ve bu şiddetli darbe ciddi veya ölümcül bir yaralanmaya neden olabilir. Çocuk koltuğunu kapıların yanına koymak yerine arka koltuğun ortasına takın.
Montaj talimatlarına dikkat!
- Çocuğunuzu ilk defa koltuğa oturtuyorsanız bundan sıkılabilir. Kızmadan, sabırla alışmasını sağlayın.
- Koltuğu araca bağlamadan önce üreticinin ve aracınızın kullanım talimatlarındaki çocuk koltuğuyla ilgili bölümü okuyun.
- Koltuğun doğru yönde sıkıca bağlandığından emin olun, koltuk doğru bağlanmışsa öne arkaya ve yanlara doğru iki buçuk santimden fazla hareket etmemelidir.
- Yolculuk öncesi çocuk koltuğunun sıkıca bağlı olup olmadığını kontrol edin.
Kalın giysiler giydirmeyin
Soğuk havalarda koltukta otururken çocuğunuza kalın olmayan bir giysi ve şapka giydirin, kalın giysiler kemerin vücuda iyi temasına mani olur ve kaza anında çocuk aradan kayabilir. Kemerleri güvenli bir şekilde bağlayın ve ısıtması için çocuğunuz üzerine bir battaniye örtün.
Çocuğunuzu kucakta tutmayın!
Siz siz olun çocuğunuzu ön ya da arka koltukta kucağınızda tutmayın. Emniyet kemeri takmış olsanız da bir çarpma anında kucağınızdan fırlayan küçücük bir çocuğun tonlarca ağırlığa ulaşacağını ve onu tutabilme imkanınızın olmadığını unutmayın. Eğer emniyet kemeri takmıyorsanız durum daha da vahim olabilir. Öne şiddetle çarpmış olan çocuğu bir de siz, onlarca tona ulaşmış ağırlığınızla ezeceksiniz. Trafik kazaları sadece uzun yollarda değil, şehir içinde de oluyor. 30 kilometreyle giderken başka bir araçla çarpışabilirsiniz. Üzücü sonuçlardan kaçınmak için tedbirlerinizi alın.
Çocuğun doğru pozisyonda oturması
2009’da yapılan bir çalışma çocuk koltuğunda dik pozisyonda oturmanın küçük ve yeni doğan bebeklerde solunumu güçleştirerek kandaki oksijen düzeylerinin düşmesine yol açtığını göstermiştir. Zira bu pozisyon göğüs kafesi üzerinde baskı oluşturabilir. Her ne kadar seyahat sırasında çocuğunuzu çocuk koltuğuna bağlamak gerekirse de, çocuğunuzu bu koltukta dik şekilde uzun süre uyutmayın. Hafifte olsa solunum yolları sıkışması yaşanabilir. Koltuğu çocuğunuzun başı boşta kalmayacak şekilde ayarlayın ve boyun yastığı gibi aksesuarlar kullanmayın.
Dr. Hasan İnsel, Milliyet