Bebeği yatağına ne zaman alıştırmalı?
Yatak ayırma konusunda bilgi aldığımız Psikolog Ezgi Karagöz şunları söylüyor: "Çocuğunuzun kendi odasında ve kendi yatağında yatması bireyselleşmesi ve özgüven kazanması açısından çok önemli. Doğumdan itibaren bebeğiniz ile yatakları ayrı tutarsanız bu çocuk ve aile için en kolay seçenek olur. Bebeğinizin beşiğinin sizin yatağınızın yanında bulunması, iki taraf için de en sağlıklısı. Ancak oldu da bir süreliğine yanınıza, yatağınıza bebeğinizi aldınız. Onu yatağına alıştırmak için en iyi zamanın bir aydan itibaren başladığını unutmayın. Bebekler 1 yaşına kadar yatağına daha kolay alışır. Ancak ondan sonraki süreçte çocuğun her dönemde anne yatağından ayrılması zorlaşır. Bu yaştan sonra çocuğun anne ve babası ile aynı odada kalması onun bireyselleşme sürecini tehlikeye atabilir. Özellikle bezden ayrılma yaşı, memeden kesilme yaşı ve yatak ayırma yaşı aynı ana denk geldiğinde çocuk kendisini terk edilmiş hissedebilir. Bir anda bu kadar kayıp çocuğun hayatında olumsuz etki yaratabilir. Daha ileriki yaşlarda yatak ayırma için mutlaka bir uzmanla çalışılması gerekebilir.''
Bebeğin yalnız uyuması ve bağımsızlık
Psikolog Ezgi Karagöz'ün belirttiği bu yaygın görüşlerin tersini araştıran bir çalışma 2004 yılında Amerika'da yapıldı. California Üniversitesi Psikoloji ve Sosyal Davranış Bölümü'nden iki araştırmacı uzman Meret A. Keller ve Wendy A. Goldberg, bebeğin anneyle birlikte uyuması ile ilgili önemli bir araştırma sundular. Bu araştırmaya başlarken yalnız uyuyan bebeklerin daha bağımsız ve problem çözme yeteneği gelişmiş olabileceğini savunan Keller ve Goldberg, araştırmanın bitiminde tam tersi bir sonuçla karşılaştılar. Yalnız uyumak için zorlanan bebekler düşünülenin aksine ilerleyen yaşlarında daha bağımlı bireyler haline geliyorlar. Bu araştırma sonucunda uzmanlar 'Asla bebeğinizle uyumayın' argümanının düzeltilmesi gerektiğini, bebekle birlikte uyumanın (oda paylaşma formunda da olabilir) bebekteki stres faktörünü azalttığını ve Ani Bebek Ölümü Sendromu'ndan (SIDS) bebeği koruduğunu söylediler. Ani Bebek Ölümü Sendromu'nun en az görüldüğü Japonya'da geleneksel olarak bebekler anneleriyle uyuyorlar.
Bebeğin güven ihtiyacı çok önemli
Davranış Bilimleri Enstitüsü'nden Uzman Klinik Psikolog Dr. Ayşe Bombacı, bebeğin temel ihtiyaçlarından çok güven duygusunu da beslemek için ilk bir yıl birlikte uyumanın hiçbir sakıncası olmadığını söylüyor ve şöyle açıklıyor: ''Bu sorunun cevabını ararken, çocuğun yaşına göre değişen temel ihtiyaçlarını gözetmek önemlidir. Eğer yetişkin dünyasının ihtiyaçlarıyla bakarsak yeni doğmuş bebeğimize, onun yeni düzenine mümkün olan en kısa sürede alışmasını bekleriz. Bu beklentilere, bebeğimizin tek başına ve başka bir odada kendi yatağında uyuması da dahil olabilir. Oysaki yapılan araştırmalar göstermiştir ki, bir bebek, özellikle ilk 1 yıl içinde ebevenleriyle aynı odada uyumalıdır. Çünkü bir bebeğin, ebeveynlerinin uyku sırasındaki hareketleri ve solunum sesleri sayesinde yalnız olmadığını hissetmesi, yakınlık yaşaması, uyandığında ihtiyaçlarının hemen ve duyarlı bir biçimde karşılanması onun “temel güven” gelişimi için son derece önemlidir. Bebekler sadece acıktıkları için uyanmazlar. Aynı zamanda güvende olduklarını hissetmek için de uyanırlar.'' (Bebek niçin ağlar? başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.)
Co-sleeping her iki eş için de uygunsa tercih edilebilir
Dr. Ayşe Bombacı, ''Bazı aileler gece uykusunda bebeklerini yataklarına almayı tercih edebilirler. İngilizce’de Co-sleeping olarak geçen bu uygulama, özellikle emziren anneler için büyük bir rahatlık sağlayabilir. Bu uygulamada bazı gerekli önlemlerin alınmasına özellikle dikkat edilmelidir. Yatağın oldukça geniş olması, yorgan ve yastık kullanılmaması, bebeğin uyku tulumu içinde sırt üstü uyuması, anne-babanın alkol ve sigara kesinlikle kullanmaması ve oda sıcaklığının en fazla 21 derece olması gibi önlemler alındığında co-sleeping her iki eş içinde uygunsa tercih edilebilir'' diyor ve birlikte uyumakla ilgili şunları ekliyor: ''İlk bir yılın sonunda ABÖS riski açısından güvende olan çocuk, aynı zamanda anne-babasına duygusal olarak da güvenli bağlanmışsa, kendi odasında uyumak için hazırlanabilir. Uyku öncesi uygulanabilecek ritüeller sayesinde, çocuk odası uyumak için cazip hale getirilebilir. Her akşam aynı ninniyi söylemek, çocuğun sarılabileceği bir uyku arkadaşının olması, uyandığında anne ya da babasını kısa sürede yanında görmesi, onun yeni ortamına alışmasında kolaylık sağlayacaktır. Özetle, ilk 1 yıl içinde aileyle aynı odada kalmak düşünülenin aksine çocuğu “anneci” ya da “aileye bağımlı” yapmaz. Tam tersi temel güven gelişimi için kritik olan bu dönemde duygusal ihtiyaçları karşılan bir çocuk, stres durumlarıyla daha iyi baş edebilir, kendini regüle edebilir (self-regulation), güven duygusu gelişir ve zamanla, uyandığında kendiliğinden tekrar uykuya dalmayı başarabilir. Çünkü önemli olan, çocuğumuza uykuya dalmayı öğretmekten ziyade, onun iyi uyuyabilmesi için ona güven verebilmektir.''Çocukla birlikte uyumak çiftlerin cinsel hayatını nasıl etkiliyor?
Eskiden romantik bir gecenin sabahında birbirinize dokunuyor ve sarılıyordunuz. Şimdi de aynı şeyleri yapabilirsiniz ancak ortanızda yatan çocuğunuz nedeniyle bu dokunuşlar daha farklı bir boyutta mı? Gazeteci ve anne Deirdre Kaye, Sheknows.com'da yazdığı yazısında şöyle diyor: ''Elbette çocuklarımın bizim yatağımıza geldiklerinde kendilerini güvende hissetmeleri önemli ancak şunu kesinlikle öğrenmeliler ki anne ve baba ayrılamaz bir bütün. Bu konuda disiplini elden bırakmayacağınızı onlara göstermeniz gerekiyor. Yatak, özellikle çocuğu olan anne babaların tüm gün boyunca baş başa kalabildikleri tek yer. Burayı korumanız gerekiyor.''Bebekle birlikte uyuma konusunda birçok uzman farklı görüşü savunsa da, en doğru kararı anne ve babalar verecektir. Hem çift olarak ilişkinizi hem de bebeğinizin ihtiyaçlarını ve sağlığını düşünerek bu kararı vermelisiniz.