Sony'nin PlayStation® Portable (PSP) oyun konsolu ve özel içerikli oyunlarının faydasını masaya yatırdığı toplantıda konuşan Jacqueline Harding, yeni medyanın, çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimi, yaratıcılıkları ve sosyalleşmeleri üzerine uzun yıllardır araştırmalar yapan, akademik alanda değerli makalelere imza atmış bir isim.
Video oyunları, çocukların zihinsel ve sosyal gelişimine olumlu etki ediyor
8 – 57 yaş grubu, geniş bir coğrafi ve etnik köken dağılımına sahip 50’den fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirilen “Video Oyunlarının Çocuk Gelişimi Üzerindeki Olumlu Etkileri” başlıklı küçük ölçekli araştırmanın çarpıcı sonuçlarını paylaşan Jacqueline Harding, araştırma verilerini şöyle özetliyor:
“Çalışmanın sonunda, en yüksek puanları alanların yüzde 80’i her gün video oyunu oynayanlardı. Hiç video oyunu oynamadığını belirten yüzde 75’lik bir kesim ise en düşük puanı almıştı. Video oyunlarının, çocukların ve yetişkinlerin soyut ve üst düzey düşünce kabiliyeti üzerinde son derece olumlu etkileri bulunuyor. Oyuncular, ellerindeki sınırlı kaynakları en iyi şekilde nasıl kullanabileceklerini hızlı bir şekilde düşünme, hızlıca analiz etme ve hızlı karar verme yeteneği kazanıyor.”
Strateji oyunları, çocukları çoklu görevlere ve farklı taktiklere hazırlıyor
Strateji oyunlarında, çocukların aynı anda birçok görevi yerine getirme esnekliği kazandığını vurgulayan Harding, “Strateji oyunları sürprizlerle doludur. Oyun içerisinde hiç beklenmedik bir durumla karşı karşıya kalan çocuk, bu durumu aşmak ya da en iyi şekilde atlatmak için taktiklerini esnek ve hızlı bir şekilde değiştirip, uygulayabilmelidir” diyor.
Okuma ve matematik yeteneğini geliştiriyor
“Oyuncuların, oyunu en iyi şekilde anlayıp, oynayabilmek için önce oyun içindeki talimatları okuyup, hikayeyi takip etmesi gerekiyor. Bu da çocuklara okuma alışkanlığı kazandırıp, var olan alışkanlığını geliştiriyor. Oyunu kazanmak için kantitatif analizleri yapmak son derece önemli. Bunun için de iyi bir matematik bilgisi ve bu bilgiden yararlanmayı öğrenmek gerekli. Oyunların matematik yeteneğine de katkısı büyük” diyor Harding.
Kimse ilk seferde uçamaz
Çeşitli seviyeleri olan oyunların da çocuklara azmetme, sabır ve kararlılıkla oyuna devam etme yetisi kazandırdığını belirten Harding, “Kimse ilk seferde uçamaz. İlkinde ya da birkaç denemede başarısızlıkla karşılaşan çocuk, başarmak için bir daha, bir daha denemeli. Gerçek hayat da tıpkı video oyunları gibi. Hep yeniden denemek, pes etmemek gerekiyor. Çocuklar bunu da video oyunları aracılığıyla çok iyi kavrayabiliyor” şeklinde ifade ediyor.
Görsel hafıza gelişimi, tümevarım ile akıl yürütme
Her oyunun kendi içinde bir mantığı bulunuyor ve oyuncular bu mantığı, kendi düşünce ve hayal güçlerinden yararlanarak çözümlüyor. Burada da görsel hafıza ve dikkat devreye girerek, çocukların oyunlardaki şekil tanıma becerisi gelişiyor. Bir video oyununu oynamak, bilimsel bir problemi çözmeye benziyor. Oyuncuların, oyunda mutlaka bir hipotezi olması gerekiyor. Ayrıca, hipotezleri işlemezse mutlaka yeni bir hipotez üretmesi de gerekiyor.
Zihninize sağlık
Çocuklar, oyunda, oyun haritalarını kullanmak ya da varsayılan dünyada varlık gösterebilmek, ilerleyebilmek için kendi zihinlerinde haritalar üretmek durumunda. Bu da onların harita kullanımını geliştiriyor. Oyuncular, içgüdüsel olarak ezberlemek ve hatırlamak durumunda olduğu için oyunlar, hafızayı da olumlu etkiliyor. Oyun içinde karar verme yeteneği de bunlara bağlı olarak gelişiyor.
Çocuklar takım çalışmasını öğreniyor, sosyalleşiyor
Pek çok oyun online olarak oynandığından, oyuncular, birden fazla oyuncularla birlikte oynuyor. Bu da çocukların, hedeflerine ulaşmak için başkalarıyla birlikte ekip olarak çalışma duygusunu geliştiriyor. Çocuklar, başkalarının fikirlerini dinlemeyi öğrenirken, diğer ekip arkadaşlarıyla birlikte plan yapmayı ve görev paylaşmayı da gerçekleştiriyor. Hatta bazı online oyunlar sadece ulusal değil, uluslararası olarak da oynandığından çocukların farklı dil ve kültürlerden diğer çocuklarla kaynaşmaları açısından da çok verimli oluyor. Ayrıca, online oyunlar, aileler ve çocuklarına, bir arada oyun oynayabilecekleri güzel platformlar yaratıyor.
Öğrenmeyi, eğlenceli hale getiriyor
Harding, “Eğlence, doğal bir öğretmendir. Oyunlar da, bunun motivasyon kaynağıdır” diyor. Çocuklar, başlangıç seviyesi ile oyuna basit bir şekilde giriş yapıp, sonrasında kademe kademe yeteneklerini geliştirerek, daha zor görevleri gerçekleştirmek için kendilerine karşı güven kazanıyor. Bunu eğlenerek, yapmaları ise öğrenmenin kusursuz olmasını sağlayabiliyor.
Sadece sanalda değil, gerçek dünyada da işe yarayan beceriler kazandırıyor
Çocuklar, video oyunları sayesinde bilgisayar ve internet dünyası ile tanışıyor. Bu da onları daha erken yaştan teknolojiye adapte olmalarını sağlıyor. Ayrıca, video oyunları, çocukların özgüven ve kendine saygı duygularını geliştiriyor. Pek çok oyunda, zorluk seviyesi ayarlanabiliyor. Hata yapma olasılığı düştükçe, çocuk da hata yapmaktan korkmamaya başlıyor. Tüm bu beceri ve kazanımlar, hem sanal hem de gerçek dünyada işe yarıyor.