Çocukların kitap okumayı sevmemesinin en bilinen nedeni ebeveynin kitapla kurduğu ilişkide yatıyor; yani sizde. Siz kitap okumuyorsanız, o da okumaz. Yapmadığınız bir şeyi ona yaptırmak istemenize doğal olarak sert bir tepki gösterecektir.
Kitap okumayı sevmeyen bir çocuğunuz varsa, kendinizle yüzleşmeniz, çocuğunuzu anlamanız için yol gösterici nitelikte bir yazı önerimiz var size. Birdolapkitap’ın hazırladığı, bizim de Pudra.com sayfalarına taşıdığımız Kitap okumayı sevmeyen çocuğu anlama rehberini dikkatli incelemelisiniz.
Çocuğu kitap okumaya özendirme yolları
Bir sonraki aşama, elbette çocuğunuzu kitap okumaya özendirmek olmalı. Bunun için deneyeceğiniz birçok yol var. Mesela, çocuklar keyif çatma bağımlısıdır. Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun ona yüksek sesle kitap okumaktan çekinmeyin. Ya da çocuklar akıl vermeyi severler ya hani… Çocuğunuzdan size kitap tavsiye etmesini isteyin. Onun tavsiyesine uyun ve kitabı okuyun. Sonra kitap hakkında onunla sohbet edin. Nasıl ama? Hiç de fena değil! Bu tavsiyelerin daha fazlasını okumak için çocukları kitap okumaya özendirmenin kolay yolları yazısına tıklayın. Karşınıza tam 13 öneri gelecek.
Hangi kitapçıya gitmeli?
O önerilerden birine özellikle dikkatinizi çekmek isteriz: Çocuklar alışveriş fırsatını kaçırmazlar. Çocuğunuzla birlikte bir kitapçının müdavimi olun. Birlikte kitap seçin, rafların altını üstüne getirin ve kitapçıya yakalanmadan kitapların yerlerini değiştirerek eğlenin.
Peki, o müdavimi olacağınız kitapçıyı nasıl seçeceksiniz? Bir dakika, bizim bir önerimiz olabilir! Pudra.com sayfalarında daha önce çocuk kitapçıları rehberine yer vermiştik. Bu rehbere göz atmakta yarar var.
Kitapçıda raflar arasında yolculuğa çıktığınızda yapacağınız seçim çok önemli. Çünkü çocuğunuza kitap okuma zevki aşılamak için, onun zevk alabileceği kitapları tercih etmeniz gerekiyor. Online çocuk kitapçısı Kipitap.com en güzel masal kitaplarını Pudra.com okuyucusu anne babalar için seçti. Mutlaka göz atmalısınız. İçlerinde Nazım Hikmet’in “Sevdalı Bulut”undan “Ezop Masalları”na kadar harika kitaplar var.
Tırtıl Kids bizim Pudra.com olarak en sevdiğimiz çocuk kitapçılarından biri. Tırtıl Kids Genel Müdürü Nalan Erduran Pudra.com okuyucuları için 0-10 yaş grubuna hitap eden kitaplardan oluşan en güzel çocuk kitapları listesi hazırladı. Erduran’ın seçtiği kitaplar, çocuklara düşünme ve değerlendirme yetisini kazandırmaya, İngilizce’lerini geliştirmelerine, hayal dünyalarını daha da renklendirmeye yardım edecek nitelikte.
Çocuğunuz kitap okurken sizin izleyeceğiniz yol
Kitap seçimini de yaptıktan sonra iş, çocuğunuz kitabı okurken ya da siz ona okurken doğru bir yol izlemeye kalıyor. Çocuğunuz kitabın neresinde hangi tepkileri veriyor? Hangi sözcüklerde ya da hangi resimlerde gülüyor, hangilerinde kaşları çatılıyor? Bu detaylara dikkat ederek onu doğru sorularla yönlendirin. Peki ama hangi soruları yöneltmelisiniz? Çocuğunuza okuduğu kitap hakkında sorabileceğiniz 10 soru imdadınıza yetişecektir. Mutlaka gözden geçirin.
Gençlerin kitapla araları iyi değil
Çocuklara küçük yaşlarda kitap okuma alışkanlığı kazandırmak önemli. Zira yaş ilerledikçe bu alışkanlığı kazandırmak daha da güçleşiyor. Baksanıza, gençler okumuyor diye yakınanların sayısına… Oysa eğri oturup doğru konuşmak gerekirse, teknolojinin hayatımızı bu kadar sarması, özellikle gençlerin hayatlarının içine yerleşmesi, onlar için kitap yerine farklı alışkanlıklara olanak sağlıyor.
Artık genç nesil neredeyse tüm işini bilgisayarlarla görüyor deyip kitap okuma alışkanlığının giderek azalmasına göz mü yumalım? Bu soruya Psikolog İnci Batur “hayır” diyerek şöyle bir açıklama getiriyor:
“Sağladıkları tüm kolaylıklara rağmen bilgisayarların sunduğu sanal ortam, kitaplar kadar hayal gücünü geliştiremez. Kitapların gençlerin algısal, bilişsel ve dilsel gelişimi üzerinde olağanüstü bir etkisi vardır. Çok kitap okuyanlar, konuşurken daha fazla kelime kullanır, kendilerini daha kolay ifade ederler. Son yıllarda gençlerin kullandığı kelime sayısındaki azalma, az kitap okumanın dilsel etkisinin en güzel örneklerindendir.
Bir psikolog olarak kitap okumanın yarattığı en büyük etkinin hayal etme yeteneğini geliştirmesi olduğunu düşünüyorum. Çünkü gençlerin hedeflerini belirlerken, ne istediklerine karar verirken ve hayatlarını planlarken geniş ve özgün düşünmeye, en çok da hayallere ihtiyaçları olacak. Önce hayal edecekler, sonra da hayallerini gerçeğe dönüştürmek için çalışacaklar.”
Peki, gençlere kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır? Yanıtı İnci Batur, Pudra.com için kaleme aldığı yazısında veriyor. Okumak için tıklayın.
Pudra.com bu öneriler ışığında, hem size hem de çocuğunuza kitap dolu günler diler…