Çocuklarda demir eksikliği neden olur?
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Leyla Ağaoğlu çocuklarda görülen demir eksikliğini iki grupta açıklıyor. Birincisi erken doğum, ikiz eşinin olması gibi doğum öncesi nedenler. Örneğin, erken doğum söz konusu olduğunda, anneden çocuğa hamileliğin son üç ayında geçen ve toplamda 250 mg olan demir, yeterli düzeyde geçememiş olur ve bebek ne kadar erken doğarsa o kadar az demir deposuyla dünyaya gelmiş olur. İkiz bebeklerde ise bu demir iki kişi arasında pay edildiğinden yine az düzeyde alınmış olur. Ayrıca doğum öncesi ve sırasındaki kanamalar da demir kaybının nedenlerindendir.
İkincisi ve en sık görülen sebep ise doğum sonrası, doğrudan beslenme ile ilişkili olan nedenlerdir. Yani anne sütünün gerektiği şekilde verilmemesidir. Prof. Dr. Leyla Ağaoğlu anne sütünün ilk 6 ay tek başına, 6. aydan sonra iki yaşına kadar ise demir içeren ek gıdalarla birlikte verilmesinin sağlıklı olduğunu belirtiyor.
Demir eksikliğinin belirtileri nelerdir?
Demir eksikliği, en sık olarak 6-24 ay arası süt çocuklarında görülür. 6-24 aydaki çocuklardaki belirtiler; iştahsızlık, uykusuzluk, huzursuzluk, ağlama, hatta katılma nöbetleri, anneye aşırı düşkünlük, renk solukluğudur.
Daha sonraki riskli grup ise ergenlik çağındaki çocuklardır. Bu dönemdeki çocuklarda da uyumsuzluk, arkadaşlarıyla geçinememe, derslerde başarısızlık gibi belirtiler oluyor. Prof. Dr. Leyla Ağaoğlu kan testi yaptırarak en iyi teşhis ve değerlendirmenin gerçekleşeceğini vurguluyor.
Hangi sorunlara sebep olur?
Prof. Dr. Leyla Ağaoğlu “Demirin beyin dışında vücutta önemli bir sisteme daha etkisi vardır; bu da bağışıklık sistemidir” diyor ve bağışıklık sisteminde aksamalar olabileceğini söylüyor. Sistem yeterince çalışamadığı için çocuklar sık sık ateşli enfeksiyon hastalıkları geçiriyor. Ayrıca, sindirim sisteminde de karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi şikayetler de görülebiliyor.
Demir eksikliği olan çocuklar nasıl beslenmeli?
Süt çocuklara ilk 6 ay sadece anne sütü verilmeli. 6 aydan itibaren ise anne sütünün yanı sıra, demir içerikli ek gıdalar alınmalı. Yani yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, meyveler, et, balık, tavuk, yumurta sarısı gibi… Mesela kıymalı sebze yemekleri demir açısından çok zengindir, hem de hazırlaması çok pratiktir. Bunu püre şeklinde bebeğinize yedirebilirsiniz.