03.08.2023

Çocuklarda büyüme gelişme geriliği nasıl anlaşılır?

Çocuğunuzun akranlarından daha kısa ve zayıf olduğunu düşünüyorsanız; sık hastalanıyor ve iştahsızsa çocuğunuz büyüme gelişme geriliği yaşıyor olabilir.

Ülkemizde her 10 çocuktan birinde büyüme ve gelişme geriliği görülüyor. Bu ciddi bir oran. Üstelik bu oran bazı şehirlerde 10 çocuktan 4'üne kadar çıkabiliyor. Bir çocuğun akranlarına göre boy ve kilo değerlerinin altında kalması, uzmanlar tarafından büyüme ve gelişme geriliği olarak tanımlanıyor. Büyüme ve gelişme geriliğinin en önemli nedeni çocuğun yanlış ya da yetersiz beslenmesi. Üstelik bu sorun ülkemizde her 10 çocuktan birinde görülüyor. Peki çocuğunuzda büyüme ve gelişme geriliği olduğunu anlamak nasıl mümkün?

Çocuklarda büyüme gelişme geriliği nasıl anlaşılır?

Bir çocuğun akranlarına göre boy ve kilo değerlerinin altında kalması, uzmanlar tarafından büyüme ve gelişme geriliği olarak tanımlanıyor. Çocuğunuzda büyüme gelişme geriliğinin olup olmadığını anlamak için öncelikle çocuğunuzu iyi gözlemlemeniz gerekiyor. Buna göre bazı belirtiler büyüme gelişme geriliğine işaret ediyor olabilir. 
 
  • Çocuğunuz akranlarına göre daha düşük bir kiloya ve boya mı sahip?
  • Çocuğunuz yaşına ve cinsiyetine göre standart değerlerin altında mı? Boy kısalığı ve zayıflığı durumu mu var?
  • Bağışıklık sistemi zayıf mı? Sık hastalanıyor ve geç mi iyileşiyor?
  • Özgüveni düşük, soosyal gelişmi geri mi?
  • Zekasında veya zihinsel gelişiminde bir gerilik mi söz konusu?
  • Dikkati mi dağınık?

BÜYÜME TABLOSU: PERSENTİL HESAPLAMA

Çocuğunuzun ergenlik dönemine büyüme ve gelişmesinin takip edilmesi çok önemi. Kimi durumlarda ailelerin standart araçlara ihtiyacı oluyor. Bunun için persentil hesaplama araçlarından yararlanılabilir. Persentil araçları büyüme tablosunu gösterir.

Persentil tablosunda, 10’dan 90’a kadar persentil aralıkları sıralanır. Tabloda %50 oranı, ortalama standart değeri gösterir. %10 ile %90, sınır değer olarak kabul edilir. Cinsiyetine, yaşına, kilosu ve boyuna en yakın sayıların bulunduğu satır, bebek ve çocuğun persentil değerini ifade eder.

KRİTİK DEĞERLER

Çocuğunuzun yaş ve cinsiyetine, ayrıca yaşadığı coğrafyaya göre persentil, yani büyüme tablosuna baktığınızda yüzde 1-2 sapmalar ciddi bir soruna işaret etmiyor ancak yüzde 10 persentil değeri kritik bir değer olarak görülüyor. Buna göre çocuğun yaşına ve cinsiyetine göre persentil değeri yüzde 10'un altındaysa, çocukta büyüme ve gelişme geriliğinden söz edilebilir. Böyle bir durumda mutlaka bir çocuk doktoruna başvurmanız gerekir. 

Boy, kilo ve baş çevresi değerleri dışında da çocuğunuzda gelişim geriliği olmasının bazı sinyalleri vardır. Bunlardan en yaygınları:
  • Çok sık hastalanma
  • İştahsızlık
  • Okul başarısında düşüş gibi sinyallerdir.

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Çocuklarda hatalı beslenme
Özellikle okul döneminde, çocuk kadar anne ve babanın da beslenme konusunda bilinçli davranması gerekmektedir. İşte çocuklardaki hatalı beslenme alışkanlıkları.

Çocuğun beslenme çantasında neler olmalı?
Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Nas Can, beslenme çantasının önemini ve beslenme çantasına konabilecek sağlıklı yiyecekleri anlatıyor.

​Çocuk gelişimiyle ilgili bilinmeyenler
İnek sütünün hiperaktiviteye yol açabileceğini, portakal suyunun metabolik sendromu tetikleyebileceğini söyleyen Prof. Dr. Özer Pala, çocuk gelişimi ve beslenmesiyle ilgili ilginç tespitler yapıyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER