Çocuk gelişiminde ailelerin etkileri göz önüne alındığında akademik başarı da dahil olmak üzere tüm gelecekleri etkileniyor. Çocuğun içinde bulunan yeteneğe ailenin inanması ve desteklemesi, çocuğun kendini koşulsuz olarak değerlendirmesine sebep oluyor.
Okulun ilk yıllarından itibaren baktığımızda aslında öğrenilen her yeni bilginin, her sene biraz daha geliştirilerek tekrarlandığını görüyoruz. O zaman insanın aklına şöyle bir soru geliyor.
Çocuklarımız bildikleri veya bilmeleri gerekenleri her sene unutup sil baştan tekrar öğrenmek için neden bu kadar çabalıyorlar?
Gözlemlediğim, çocuklarda benim tespit ettiğim “özgüven eksikliği” idi.
Akademik başarı yani konumuzla ilintilendirirsek okul başarısına hak ettiğinden çok fazla önem veriliyor. Oysa çocukların özgüvenlerine yatırım yaptığınızda akademik başarı dahil, yapabilme, başarabilme yetenekleri artıyor.
Burada kendine güven ile özgüven arasındaki farkı unutmamak lazım. Çocukların kendine güven duyması için dış şartların (ölçülebilir başarılar) gelişmesi gerekiyor. Özgüven duyması içinse iç şartların (kendine inanç) oluşması gerekiyor.
İç şartlar oluşmadan dış şartlar maalesef gelişmiyor. İç şartların gelişmesine yatırım yapmak çocuklarımızın yeteneklerinin görülmesi, onların olduğu ve olmadığı ortamlarda dile getirilmesi ve desteklenmesi aynı zamanda olumsuz davranışları varsa bunların göz ardı edilmesi ve sürekli olumlu geri besleme yapılması ile sağlanacaktır.
Her çocuğun farklı becerileri var
Her bireyin birbirinden farklı başarılarının olduğu gibi çocukların da birbirinden farklı becerileri var. Bazı çocukların ezber yetenekleri çok güçlü oluyor. Bazılarının dramaya, müziğe ve bazı çocukların spora yetenekleri oluyor. Çocukların yetenekli olduğu alandan başlayarak, daha başarısız olduğu alanlara desteklenerek geçiş yapılması onların başarısını da artıracaktır.
Burada yine sosyalleşmeye vurgu yapmak isterim. Çocuklarımız rutin okul-ev-dershane zincirini kırdığında yani herhangi bir spor yaptığında ya da istediği/ ilgilendiği bir hobiye yönlendiğinde beynin farklı bölgeleri uyarıldığı için sağ- sol beyin daha koordineli çalışıyor. Böylece sosyalleşen çocuklarımız aynı zamanda “farklı düşünebilme, olayları farklı değerlendirebilme” becerisine de sahip oluyorlar.
Çocuklarla yaptığım bireysel okuma alışkanlıklarını yapılandırma, hızlı görme, hızlı algılama ve hızlı okuma çalışmalarında gözlemlediğim; sosyalleşen ailelerin çocukları “daha geniş perspektiften bakarak büyük düşünme becerisine” sahip olduğunu gözlemliyorum.
Çocuklarımızın her biri önemli… Onlar için dileğim; bizim hayallerimizin değil kendi hayallerinin kahramanı olmaları… Bizlere düşen sevgimizin sıcak ikliminde onların içsel yeteneklerini bulmak ve gelişmesi için desteklemek…
Öznur Karaeloğlu
Hızlı Okuma ve Anlama Eğitmeni
Öznur Karaeloğlu kitaplarını www.kitapturk.com adresini tıklayarak satın alabilirisiniz.
Çocuklar İçin Hızlı Okuma
Öğrenciler İçin Hızlı Okuma kitabı, Türkiye’de bu alanda yazılan ilk kitap… İlköğretim çağındaki çocukların kolaylıkla öğrenebileceği bir teknikte hazırlandı. Renkli ve resimli alıştırmalar sayesinde çocukların eğlenerek öğrenmesi, uygulamalı alıştırmalar ve çocuklara özgü kişisel gelişim öyküleriyle de anladıklarını pekiştirmeleri amaçlandı. Bilginin çok sık güncellendiği günümüzde elinizdeki kitap sayesinde daha çocukken zamanınızı yönetmeyi, dikkatli ve hızlı okumayı öğreneceksiniz. Anlayarak hızlı okumaya başladığınızda, bir bakışta gördüğünüz kelime sayısını artırırsınız. Özellikle SBS gibi çoktan seçmeli sınavlarda, soruları bütün olarak algılamayı sağlar. Sınavları kısa sürede bitirip cevapları kontrol etmeye zaman kazandırır. Yazılardaki düşünce şemasını kısa sürede çözmeyi sağladığından odaklanma ve konsantrasyonu artırır. Anlayarak hızlı okuma sayesinde hayatınıza zaman kalır!
Sınavlar için Hızlı Okuma
6,7 ve 8. Sınıf öğrenciler; sizin için hazırlanan bu kitap sınavlarda dikkatli, doğru ve hızlı okumanızı amaçlamaktadır. Sınavlarda bilgi ile birlikte sınav süresini doğru değerlendirmek de çok önemlidir. Bilgi sahibi olduğunuz halde sınavlarınızı zamanında yetiştiremediğiniz için hak ettiğiniz puanı ya da notu alamıyor,cevaplarınızı kontrol etmeye zaman bulamıyorsanız; kitaptaki uygulamalar ile bu sorunu çözeceksiniz. Kitaptaki eğlenceli uygulamalar sayesinde daha hızlı okuyacaksınız.
Bununla birlikte dikkat ve odaklanmanız artacak, kelime dağarcığınızın gelişmesine yönelik uygulamalar ile okuduğunuz metinleri kısa sürede anlayacaksınız. Kişisel öğrenme stillerinizin tespiti ve çözüm önerileri ile etkili öğrenme için,
Uygulamalar “öğrenme” temalı yazılmıştır. Sınavlarda zamanını verimli kullanmak, okuduklarını doğru ve hızlı anlayıp yorumlamak isteyenler ; elinizdeki kitap ile bunu kolaylıkla başaracaksınız.
Tekrar hatırlatalım; Öznur Karaeloğlu kitaplarını www.kitapturk.com adresini tıklayarak satın alabilirisiniz.
Öznur Karaeloğlu Kimdir?
2000 yılında İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Aynı üniversitede pedagojik formasyon eğitimini tamamladı. Beş yıl özel bir eğitim kurumunda Biyoloji öğretmeni olarak çalıştı. Bu çalışmalara ek olarak öğrencileri ile hedef bilinci, zaman yönetimi ve motivasyon çalışmaları yaptı. Öğrencilerdeki okuma sorunlarının sınav başarılarını olumsuz etkilediğini fark ederek hızlı okumaya yöneldi. Hızlı okuma ile ilgili sertifikalar aldı. 2005 yılında profesyonel olarak “Hızlı Okuma ve Anlama Eğitmeni” olarak çalışmaya başladı.
2007 yılında Türkiye’ de çocuklara yönelik alanında yazılan ilk kitap olan “Çocuklar İçin Anlayarak Hızlı Okuma” kitabını yazdı. Kurumsal ve bireysel çalışmalar yaptı. 2010 yılında “Sınavlar İçin Hızlı Okuma” kitabını yazdı. Bu kitapta öğrencilerin sınav süresini verimli ve etkin değerlendirmesini amaçladı. Kitapta öğrenme temaları ve sınav taktiklerine de yer vererek, öğrencilerin kendi kendine çalışabilmelerini hedefledi.
Öğrencilerin dikkat ve algılama sorunlarını fark ederek “Fark etmeden Öğrenme Metodunu” uyguladı. Bu metot ile öğrenciler, uygulama ve etkinliklerle verimli okuyarak daha hızlı anlamaktadır. Bu eğitimlerde algılamanın genişlemesi ve dikkatin artışını sağlamak amacıyla özel çalışmalarda yapılmaktadır.
Birçok kurumda “Hızlı Okuma, Anlama ve Algılama”, “Öğrenci Koçluğu” “Sınav Stratejileri” başlıklı eğitimleri verdi. Hızlı okuma, anlama ve algılama eğitimlerindeki tecrübesi 3000 saatin üzerindedir.