Çocukların uyku süresi ne kadar olmalı?
Çocukların uyku ihtiyacı yaş büyüdükçe azalır. Yeni doğan bir bebek, ilk üç aylık dönemde günün 16-18 saatini uykuda geçirir. Bebekler uyku düzeni içinde gece ve gündüz eşit olmak üzere birçok kez uyanır, tekrar uyur. Bebek 6 aylıktan itibaren daha az uyumaya ve gece uykusundan daha seyrek uyanmaya başlar. 12 aylık bir bebeğin uyku ihtiyacı 14 saate kadar inebilir. 3 yaşına geldiğinde ise 12 saat olur.
Okul öncesi dönemde uyku erişkin insanlardaki gibi olur. Öğle uykusu alışkanlığı sonra erer. Bu dönemde, bir çocuğun günde en az 10 saat gece uykusu alması gerektiği unutulmamalıdır.
Çocuğunuzun sağlıklı bir uyku düzeni olması için ne yapmalısınız?
Yeterli miktarda gece uykusu uyumayan çocuklarda fiziksel ve zihinsel gelişme geriliği olur. Bu nedenle çocuğunuzun uykusuna çok dikkat etmeniz gerekir.
Gece uykusunun önemi, gece uykusu sırasında büyüme hormonlarının salgılanmasından ileri gelir. Bir çocuk mutlaka en az 9 saat gece uykusu almalıdır.
Çocuklarımızın uyku problemi yaşamaması için yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;
- Çocuğunuzu aşırı ders yükü, aile sorunları gibi etkilerin altına sokmayın.
- Uyku saatini düzenleyin, her gün aynı saatte yatmasını sağlayın.
- Uyku zamanına yakın kafeinli içeren yiyecekler (kola, çikolata vs.) yemesini engelleyin.
- Çocuğunuzun bir uyku öncesi hazırlık düzeni geliştirmesine yardımcı olun. (Örneğin uyumadan önce düzenli olarak diş fırçalama ve kitap okuma alışkanlığı edinip bunu her gece yapması gibi…)
- Akşam geç saatlere kadar ayakta kalmasına izin vermeyin.
- Çocuğunuzun yatak odasının karanlık olduğundan emin olun. (Bu oldukça önemli, çünkü büyüme hormonları gece 11-2 arası ve karanlıkta salgılanıyor.)
- Televizyon karşısında uyuya kalmasına izin vermeyin.
- Çocuğunuzu hem bedensel hem de uyku sorunları yaşamaması için sağlıklı bir yatakta yatmasını sağlayın. Rahatsız yataklar, hem uykuya geçişi hem de omurga bozukluklarına neden olabilir.
- Çocuğunuzun yatak odasının ısısı yaklaşık 22 derece olmalıdır. Çok yüksek ya da düşük sıcaklıklar uyku kalitesini düşürür.