Çocuğumuzun yaşıtlarından ileri olup olmadığını nasıl anlarız? Ona nasıl bir eğitim vermeliyiz? Anaokulu eğitimi mi evdeki eğitim mi daha önemli? Bütün bu soruların yanıtları pudra.com’da… Pedagog İbrahim Töre, çocuklarda yetenek konusunu anlatıyor.
Çocuğumun hangi konularda yetenekli olduğunu nasıl anlarım?
Çocukların yaşa göre gelişme özellikleri var. Çocuğun yaşıtlarından daha ileri olup olmadığını anlamak için dilsel, bedensel ve işitsel zeka alanlarına bakıyoruz.
Bazı çocukların yetenekli olduğu alanlarda gelişimleri yaşıtlarına göre biraz daha ileri oluyor. Ancak, bunu her zaman anne babanın anlaması çok mümkün olmayabiliyor. Ama gittikleri kurumlarda anlaşılıyor. Çünkü onlarca çocuğun içinde farklı olan çocuğu keşfetmek daha kolay. Bir de o kurumlarda çalışanlar, çocukların yaş gelişimi özelliklerini bildiklerinden, çocukların hangi alanlarda daha iyi, yaşının ilerisinde olduğunu tespit edebiliyorlar.
Çocuğunuz üstün zekalı olabilir mi? Üstün zekalı çocuklar nasıl sinyaller verir? Bunu anlamak için hangi testler yapılır? Pudra.com’daki üstün zekalı çocuklarla ilgili yazımızı okumak için tıklayın.
Yetenekli çocuklarda gözleyebileceğimiz özellikler
- Yetenekli çocukların kelime hazinesi daha yüksek oluyor, daha erken yürümeye başlıyorlar, mantıksal ve matematik zekaları yaşıtlarından biraz daha ileri gidiyor.
- Araç-amaç ilişkisini daha iyi kurgulayabiliyorlar.
- Yaşıtlarından farklı sorular sorabiliyorlar. Her çocuk düz sorular sorarken, onlar yetişkinlerin cevaplamakta zorlandığı sorular sorabiliyorlar.
Bu küçük noktalara bakarak, çocuğun hangi konularda ileri olduğunu anlayabiliriz.
Bir çocuğun sözcük dağarcığı hangi yaşta ve nasıl gelişir? Aileler ve okullar çocuğun kelime dağarcığının gelişmesi için neler yapabilir? Pudra.com’un bu konudaki önerilerini okumak için tıklayın…
Üstün yetenekli çocuklar yaşıtları ile ne tür iletişim sorunları yaşayabilirler?
Üstün yetenekli çocukların kelime hazineleri daha çabuk gelişiyor ve olaylara farklı bakabiliyorlar. Böyle bir çocuk, cümle kurduğu arkadaşından bunun yanıtını alamayınca ilişkiler sağlıksızlaşmaya başlıyor ve çocuk içine dönük hale gelebiliyor. Ya da yaşıtlarıyla oynamayı reddedip daha büyüklerle oynamayı tercih edebiliyor. Bazen hırçınlaşabiliyor bazen de zihinsel gelişimi ne kadar ileride olursa olsun duygusal gelişimi bulunduğu yaşa göre ilerlediği için, beklemediğiniz değişik davranışlarda bulunabiliyor.
Bu çocukları anlamak, onlara uygun ortamlar hazırlamak gerekiyor. Diğer çocuklara, bu çocukları doğru bir şekilde tanıtmak gerekiyor ki çocuklar ortak ve uygun dili kullanıp oyunlarını paylaşabilsinler. Buna dikkat edilmezse bu tür çocuklar yaşıtlarından kopup farklı bir noktaya gelebiliyorlar ve bu nokta her zaman iyi bir nokta olmayabiliyor.
Çocuğun yeteneklerini geliştirmede anaokulunun rolü nedir?
Çocuklar, eğer doğuştan fiziksel ya da algısal bir problemleri yoksa, aslında potansiyelleriyle doğuyorlar. Önemli olan bu varolan potansiyeli bilinçli ve sistematik bir şekilde üst boyuta taşımak. Bu anlamda okul öncesi eğitim kurumları çok önemli. Çünkü bu alanda çalışan uzman kişilerin olması, çocukların yaş gelişim düzeyine göre grupların hazırlanması ve ona göre sistematik eğitim verilmesi, çocukların var olan kapasitelerinin gelişmesinin önünü açıyor.
Ayrıca, çocuklar kendi yaşıtlarıyla birlikte prototip bir toplumu da yaşıyorlar. Kurdukları oyunla, kullandıkları dille, deneyim ve duygularını paylaşmaları, çelişki yaşayıp bunları çözme yöntemlerini öğrenmeleri, bu tür ortamlarda mümkün oluyor. Bunu evde, sokakta ya da oyun parklarında veremezsiniz.
Okul öncesi eğitim çocukların gelişimi için kuşkusuz çok önemli. Çünkü bizim verdiklerimiz ya da vereceklerimiz onların geleceğini şekillendiriyor. Ve biz onların geleceğinden sorumluyuz.