hürriyet cumartesi 24.06.2010

Doğal anne-baba olmak nedir?

“Doğal ebeveynlik” üzerine çalışan Psikolog Nilüfer Devecigil anne-bebek arasında sağlıklı bağlanmayı anlatıyor.

Psikolog Nilüfer Devecigil “doğal ebeveynlik” üzerine çalışan bir psikolog. Doğal ebeveynlik anne-bebek arasında sağlıklı bağlanma anlamına geliyor. Türkiye’de bu konu pek bilinmediği için seminerler veriyor ve ayrıca Doğan Kitap’ın Anne-Baba Akademisi adı altında çıkardığı kitapların seçiminde rol oynuyor, kitaplara önsöz yazıyor. Kendisini de bir anne olan Devecigil, çocuk yetiştirilirken yapılan, doğru bilinen yanlışları anlattı.

Doğal anne-baba olmak nedir?

Doğal ebeveynlik ne demek?

Anne-bebek arasındaki sağlıklı bağlanmanın oluşmasına yönelik bir yaklaşım. Dünyada büyük ilgi gösterilmesine rağmen Türkiye’de pek konuşulmuyordu bu konu. Doğan Kitap, Anne Baba Akademisi adı altında doğal ebeveynliğe dayanan kitaplar yayınlamaya başladı. Esprili bir dille yazılmış, anne ve babanın keyifle okuyabileceği kitaplar. Ben önsözlerini yazdım.

Bu kitaplardoğal ebeveynlik konusunda eğitecek mi?

Bu kitaplar daha çok rehber kitaplar. Aslında her anne, baba, çocuk, kendi dinamiği içerisinde kendisi için olan en iyi şeyi bilir. Halbuki çalışan bir anne olup olmadığı, evde eşiyle olup bitenler gibi koca bir dinamiği göz önünde bulundurması gerekli. İşte bu farkındalığı verdiğim zaman bir anne olarak konuyu zaten daha net görebiliyorsunuz.

Doğal ebeveyn olmanın bebeğe nasıl etkisi olur?

Bebek anneye ağlama gibi sözsüz sinyaller yardımıyla ihtiyacını belirtir, anne de hızlı ve etkin bir şekilde bu ihtiyaca cevap verirse bir süre sonra bebek sinyali daha iyi vermeyi, anne de sinyali daha iyi anlamayı öğrenir.

UZMANI UYARIYOR
  • Bebekler ne zaman doyduklarını ne zaman yemeğe ihtiyaçları olduklarını bilirler aslında.
  • “Her üç saatte bir emzireceğim, doktor öyle söyledi” diye acıktığı zaman ağlayan bebeğinize meme vermezseniz yine hata yapmış olur, yine onu dinlememiş olursunuz.
  • Bebek ihtiyacını ağlayarak ifade eder. Bu bilgiyi bildiğiniz halde onu “ağlasın ağlasın nasıl olsa susar” diyerek yan odaya koymamanız gerek.
  • Kucak isteyen çocuğu kucağınıza almalısınız. Belki o an annenin sıcaklığına, güvende olma hissine ihtiyacı var. Ya da bütün ihtiyaçlarını sağladığınız halde sadece ağlamak ve bu şekilde rahatlamak istiyor belki bebeğiniz...
  • Ağladığı zaman stres seviyesini aşağıya indirmek için annenin ona sarılması gerekiyor. Anne bebeğin yükselen stres seviyesini ses tonuyla ve sakinliğiyle indirebilir. Bebek rahatlama duygusunu öğrenir. Bunu bilmezsek, bebek stresini kontrol edemediği için sakinleşme duygusunun bilmeden büyür.


YEMEĞE ZORLAMASAM AÇ KALACAK DEMEYİN

Bilinçli Bebek kitabı bebeklerin doğumdan 2,5 yaşına kadar ihtiyaçlarını inceliyor. Ebeveynlerle çocuk arasında sağlıklı bir bağın nasıl kurulması gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunuyor. Çocuğum Yemek Yemiyor ise annelerin ortak kaygısı olan, “zorlamasam aç yaşayacak” kaygısını masaya yatırıyor. Beslenmeyle ilgili akla gelebilecek hemen her konu mevcut.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER