Akıllı ebeveynlik nedir?
Akıllı ebeveynlik, içgüdüsel ebeveynlik yeteneklerine ilave olarak bilinçli karar verebilmektir. Bilinçli ve doğru kararlar, yerine göre hem çocuğun hem anne babanın ömrünü etkileyebilir. Karar verme süreci daha ilk anlarda başlar. Örneğin, “Çocuğa meme mi vermeli, biberonla mı beslemeli?” ilk kararlardan biridir.
Bir başka örnek ise “hangi aşıları, ne zaman yaptırmalı” kararı. Bir çocuğu hayat yolculuğunda hayal etmek, uzun ve nasıl akacağı belli olmayan bir nehirde kayıkla ilerlemek gibidir. Her an, her türlü değişikliğe açık bir yolculuk bu.
Size burada kılavuz olarak kayığın yönünü ve suyun akışını ayarlamak düşer. Çocuğunuzsa arkasına yaslanıp siz dahil etrafında olan her şeyi izleyerek öğrenir. Ve bir gün gelecek bu nehirde akıntıya karşı da kürek çekip, dümen kullanmayı öğrenecek.
Anne babanın hedefi
Anne babanın ulaşmak isteyeceği hedef, yolcuyu en iyi şekilde nehirde dümeni devralabilecek kadar ileri götürmektir. Bu teslim süreci bazı haller için, örneğin tuvalet eğitimi için çok küçük yaşlarda başlar. Hedefiniz, çocuğunuzun yetişkinliğinde, alacağı hali oluşturan tüm özellikler, beceriler, tavırlar, duygular ve davranışlardır.
Çocuğunuzun varacağı nokta, seçeceğiniz rota ve tutacağınız yolla yakından ilişkilidir. Sözleriniz değil eylemlerinizdir önemli olan. Sizin isteklerinizin çocuğunuza uygun olmayabileceğini, dolayısıyla sinyalleri doğru değerlendirip onu doğal olarak gitmek istediği yere yönlendirebilmenin önemli olduğunu unutmayın.