Psidanismanlik.com
18.10.2012
Erken dönemde ikinci dil öğretimi
İki dilli olmakla ikinci bir dili öğrenmek arasındaki fark nedir? Çocuğa ikinci dil ne zaman öğretilmelidir? Çocuğa ikinci dilin öğretilmesinin sakıncalı olduğu durumlar nelerdir? Uzman Pedagog Feriha Şenkaya Dildar açıklıyor.
10/13
Çocuğa ikinci dilin öğretilmesinin sakıncalı olduğu durumlar
- Zihinsel engel ya da öğrenme güçlüğü olan çocuklarla ilk dile hakimiyet kazanmadan ikinci bir dil öğretilmesi önerilmez.
- Zihinsel engeli, öğrenme güçlüğü veya anadilinde yeterli becerilere sahip olamama nedeniyle kendini ifade edemeyen çocuk konuşma ve iletişim kurma motivasyonunu kaybedebilir, özgüveni sarsılabilir ya da saldırgan davranışlar sergileyebilir. Erken çocukluk döneminde bir çocuk kendi anadilinde anlaşılır olarak isteklerini, duygu ve düşüncelerini ifade edebiliyor, soru sorabiliyorsa, ikinci dil öğretmeye çalışmanın olumsuz etkisi olmayacaktır. Bu dönemde, yeterli zihinsel kapasitesi olan ve yaşına uygun bir gelişim gösteren çocuğa ikinci bir dil öğrenme sürecinde, bu yeni dili duyabileceği ve üretebileceği zengin ve çeşitli fırsatlar sunuluyorsa ikinci bir dili erken dönemde sunmanın bir sakıncası bulunmaz. Unutulmamalıdır ki, erken dönemde beynin dil öğrenmeye koyduğu hiçbir sınır yoktur.