Araştırma Psikoloji İstanbul Danışmanlık Merkezi uzman psikologları tarafından 150 kişi ile yüz yüze görüşme yapılarak gerçekleştirildi. Katılımcıların çocukluk çağı travmaları ve aldatma eğilimleri ölçüldü ve çocuklukta yaşanan travmaların romantik ilişkiler üzerindeki etkileri değerlendirildi. Araştırma sonuçları 21 -25 Nisan tarihlerinde Antalya’da düzenlenen World Conference on Psychology, Counselling & Guidence (Dünya Psikoloji, Rehberlik ve Danışmanlık Kongresi ) ‘nde sunuldu.
Araştırmada öne çıkan bulgular şu şekilde;
Çocukluk çağı yaşantıları romantik ilişkileri etkiliyor.
Araştırmaya göre çocukluk çağında travmatik yaşantılara maruz kalan kişiler, romantik ilişkilerde sağlıklı bağlanma ve ilişkinin devamı ile ilgili daha fazla sorun yaşayabiliyor. Kişinin çocukluk çağında, yaşadığı travmalar (fiziksel istismar, fiziksel ihmal, duygusal istismar, duygusal ihmal, cinsel istismar ) arttıkça, romantik ilişkilerde sağlıklı bağlanabilme, güvende hissetme, karşı tarafa güvenebilme ve yakınlık kurma oranı azalıyor. Bu durum kişilerin partnerleriyle güvenli bir bağ oluşturmasını engelleyebiliyor ve yakın ilişki kurmaktan korkmasına ya da kaçınmasına yol açabiliyor.
Çocuklukta yaşanan travmalar arttıkça, aldatma eğilimi de artıyor.
Yine araştırmaya göre, kişilerin çocukluk çağı travmaları arttıkça, romantik ilişkilerindeki aldatma eğilimleri de önemli ölçüde artış gösteriyor. Yani kişiler çocukluk döneminde ne kadar travmatik yaşantıya maruz kalırlarsa (fiziksel istismar, fiziksel ihmal, duygusal istismar, duygusal ihmal, cinsel istismar ), bir o kadar partnerlerini aldatma eğiliminde oluyorlar.