@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.
06.03.2013
Çocuklara ilaç verirken nelere dikkat etmeli?
Çocuklar hastalandıklarında ilaç ve özellikle antibiyotik verirken, her ebeveynin bilmesi gerekenleri Dr. Pelin Demirci Pudra.com okuyucularına anlatıyor.
2/9
Soğuk algınlığı ve grip ilaçlarının çocuklar için riskleri nelerdir? Ciddi yan etkileri var mıdır?
Soğuk algınlığı ve grip ilaçları çoğunlukla antihistaminik ve dekonjestan ilaç kombinasyonlarını içerir. Bunların çocuklarda ciddi yan etkileri vardır. Çoğu 2 yaşın altında kullanım için ruhsatlı değildir. Bazı ülkelerde ise 4-6 yaşın altında ruhsatlı değildir.
Sistemik dekonjestan olan pseudoefedrin damarları kasarak burundaki mukus üretimini azaltır, burnu açar ve rahat nefes almayı sağlar. Bu sırada kalbin de hızını ve kasılma gücünü artırarak tansiyon yükselmesine, ritm bozukluğuna neden olabilir. Bu nedenlerle de doğuştan kalp hastalığı, tansiyon yüksekliği veya ritim bozukluğu olan hastalarda kullanmamak veya çok dikkatli kullanmak gerekir. Pseudoefedrinin diğer yan etkileri özellikle küçük çocuklarda daha sık görülen huzursuzluk, huzursuz uyuma, iştahsızlık, bulantı ve kusma, ağız kuruluğu, idrar yapamama, baş ağrısı, alerjik deri döküntüleridir.
Öksürüğü azaltmak için kullanılan antihistaminikler ise (ki en sık difenhidramin kullanılır) merkezi sinir sistemi (beyin) üzerinden öksürüğü keser. En sık görülen yan etkileri bulantı ve kusmadır. Diğer yan etkileri ritim bozukluğu, bulanık görme, ağız kuruluğu, huzursuzluk, çok uyuma, solunum yavaşlaması, kalp atım hızında artıştır.