Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emin Mindan, çocukların sağlık açısından çok yararlı olan bazı gıdaları yeterince tüketmediğini söylüyor. Bu gıdaların başında kefirin geldiğini belirten Dr. Mindan, “Kefirin sağlıklı bağırsak florası için gerekli olan en önemli gıda olduğu unutulmamalı” diyor. Dr. Emin Mindan'ın kefirin özelliklerini ve faydalarını anlatıyor:
Atalarımız sütün iyi sindirilmediğini bundan binlerce yıl önce anlamışlar ve sütün içine iki probiyotik ilave ederek yoğurt yapmışlar. Kolay sindirilen bir besin olan yoğurt da çocuklar için çok önemli bir protein ve probiyotik kaynağıdır. Ancak, bu yararlı özellikler sadece ev yoğurdunda bulunuyor. Normalde yoğurttaki probiyotikler çoğalmaz. Ama evde yapılan kefirde 77 adet yararlı probiyotik bulunuyor. Kefir bağırsaklarımızda bulunan 400 çeşit probiyotiğin çoğalmasına yardım eder. Bu nedenle de, günlük pastörize sütü evde kefir veya yoğurt yapımında kullanılmalıdır.
Kefirin faydaları
- Kefir bağışıklık sistemini güçlendirip sindirime yardımcı oluyor. Bağırsaktan zararlı maddelerin geçişini de önlüyor.
- Kefir, ayrıca vitamin üretimi yapar, alerjik hastalıkları engeller, otizm bulgularını hafifletir ve bağırsak geçirgenliğini azaltıp böbrek taşlarına engel oluyor.
- Yararları saymakla bitmeyecek kadar çok olan kefirin yaşlanmayı geciktirdiği, idrar yolları iltihaplarını önlediği ve depresyonu hafiflettiği de biliniyor.
- Kefir ve ev yoğurdu tüketimi alerji oluşumunu önlüyor ve vücuttaki mikropların çoğalmasına engel oluyor.
- Bu mucizevi içecek evde yapılabileceği gibi ev yoğurdu ile karıştırılarak da içilebilir. Yayla çorbası veya cacık yapımında da kefir kullanılabilir.
Çocukların bağırsaklarının sağlığını tükürük testiyle inceleyin
Çocukların bağırsak floralarının sağlıklı olup olmadığı basit bir testle anlaşılabiliyor. Peki bu tükürük testi nasıl yapılıyor?
Çocuğunuz, sabah aç karnına bir su bardağı içme suyunun içine tükürsün. 15 dakika bekleyin.
a. Tükürük suyun üzerinde ise bağırsaklar sağlıklıdır.
b. Tükürük aşağıya doğru saçak şeklinde iner ve dipte birikirse 'candida' adlı mantar oluşumu sözkonusudur. Bu durumda şekeri ve beyaz unu hemen kesmek gerekir. Bu sorunun çözümü için de sebzeler, sarımsak, soğan, prebiyotikler ve probiyotikler son derece önemlidir.
Ceyda Erenoğlu, Haberturk