Prof. Dr. Hilal Mocan, demir eksikliğinin çocuklarda yarattığı etkiyi şöyle açıklıyor:
"Demir eksikliği, süt çocuğunda mental ve motor gelişimi yavaşlatarak çocukların entelektüel gelişiminin bozulmasına neden oluyor. Demir, sinir sistemi gelişmesinde önemli. Demir eksikliği olan çocuklarda beyin gelişiminin olumsuz etkilendiği görülüyor ve tedavi için eğer hızlı büyüme dönemi kaçırılırsa tedavi edildiklerinde kaybın geri dönüşü olamıyor."
Demir eksikliği anemisi
Amerikan Pediatri Akademi Komitesi, yenidoğanların 9-12'nci ayda, prematürelerin 6'ncı ayda demir eksikliği açısından taranmasını öneriyor.
Prof. Dr. Hilal Mocan, süt çocuğunun demir ihtiyacı uygun beslenmeyle sağlanamazsa, hızla “demir eksikliği anemisi” gelişeceğini belirtiyor ve demir eksikliğine yol açan faktörleri şöyle anlatıyor:
"Bebeklerin 6'ncı aydan daha uzun süre tek başına anne sütü ile beslenmesi, sadece inek sütü veya pirinç unu maması alması gibi yanlış beslenme alışkanlıkları demir eksikliğini kolaylaştıran en önemli faktörlerdir. Demir eksikliğinin gelişmesinde, inek sütünün demir içeriğinin düşük olmasının yanında, inek sütünden demir emiliminin düşük olması ve inek sütünün sıklıkla intestinal kan kaybına sebep olması önemli nedenlerdir."
Prof. Dr. Hilal Mocan, erken çocukluk döneminde yaşanan demir eksikliği anemisinin 11-14 yaşlarındaki okul performansında anlamlı derecede azalmaya yol açabileceğini vurguluyor.
Demir eksikliği anemisi ile ilgili Pudra.com'un ayrıntılı bir yazısı da bulunuyor. Okumak için tıklayın.
Bebek nasıl beslenmeli?
Prof. Dr. Hilal Mocan, özellikle büyümenin çok hızlı olduğu 0-3 yaş bebeklik ve çocukluk döneminde bebek beslenmesinin çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından hayati öneme sahip olduğuna dikkat çekiyor. Beyin gelişimi, dolayısıyla bilişsel gelişimin beslenme ile çok yakından ilgili olduğunu, beynin de demir eksikliğine karşı son derece hassas bir bölge olduğunu belirtiyor. Anne sütü ile ilgili şu önerilerde bulunuyor:
“İlk 6 ay bebeğe verilebilecek en değerli besin sadece anne sütüdür. Anneden depolanan demir bebeğe 6 ay yeterli gelir. 6'ncı aydan itibaren bebeklere anne sütü yetersizse formül mama verilmelidir. Bunun yanı sıra demirden zengin ek besinlere geçilmesi gerekir. Pirinç unu gibi inek sütü ile hazırlanan ya da kilo alımı dışında bebeğe faydası olmayan besinlerden kaçınılması gerekir. Bir yaşından önce inek sütünü de bebeğe zararlı ve demir yönünden zayıf olduğu için önermiyoruz.”
0-1 yaş bebek beslenmesi ile ilgili Pudra.com'un diğer yazısı da bu konuda fikir verebilir. Yazıyı okumak için tıklayın.
"Bir yaşından önce inek sütü, demir eksikliğine neden olur. İnek sütü demir açısından fakirdir, bebeğin demir ihtiyacını karşılayamaz.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, inek sütü ile beslenen bebeklerde günlük ihtiyacı olan önemli mineraller (demir, iyot, çinko gibi) eksik kalıyor ve büyüme-gelişme geriliğine sebep oluyor."
Anne sütü veremiyorsanız...
Zihinsel ve fiziksel gelişim geriliği ile kansızlık gibi pek çok sağlık sorununa yol açan demir eksikliğinin önüne geçmek için, doğru besinlerle demir ihtiyacını karşılamak gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Hilal Mocan, beslenme konusunda şu önerilerde bulunuyor:
“Bebek 6'ncı aydan sonra hiçbir şekilde yeterli anne sütü alamıyorsa, litresinde 6-12 mg demir içeren formül maması tercih edilmelidir. Ayrıca demirden zengin (et, yumurta, baklagiller gibi) beslenme sağlanmalıdır."