@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 09.04.2014

Çocuklarda dikkat eksikliğine dikkat!

Çocuklarda dikkat eksikliği nedir, neden olur, nasıl ortaya çıkar? Pediatrik Nörolog Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin anlatıyor.

İZLE: DİKKAT EKSİKLİĞİ NEDENLERİ👇 
Çocuklarda dikkat eksikliği, dikkat dağınıklığı kolay kolay teşhis konulacak bir rahatsızlık değildir. Pediatrik Nörolog Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin dikkat eksikliğini anlatıyor...

Çocuklarda dikkat eksikliğine dikkat!

Dikkat eksikliği nedir?
Hastalık düzeyinde olmayan, belli ölçüde dikkatsizlikler çocuklarda görülebilir bir şeydir. Ama hastalık seviyesinde dikkat problemleri de vardır. Bunlar dikkat yetersizliği ve hiperaktivite sendromu olarak görülür. Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin “Çocuklarda dikkatsizliğin hastalık boyutunda olmayanı bile yaşamsal ve akademik problemlere neden olabilir” diyor.

Neden olur?
“Dikkat beş duyuya ihtiyaç gösterir” diyor Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin. Dikkatin toparlanabilmesi için görme, işitme, dokunma, koklama ve tatma duyularının tümünün çalışır vaziyette olmaları; ve uyku, beslenme gibi gereksinimlerden de iyi veriler alıyor olmamız gerekiyor.

Bir de insanın yönlendiği ödül mekanizmalarının varlığından bahseden Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, insanın, ihtiyacına yöneleceğini belirtiyor. Dolayısıyla dikkatin toplanması için insanın ihtiyaç olarak belirlediği içsel motivasyonların da devrede olması gereklidir.

Çocuklarda dikkat eksikliği kendini nasıl gösterir?
Çocuk komut almakta zorlanır. Kendisinden bir şey yapması istendiğinde bunu yapmakta güçlük çeker. Okul öncesi dönemde çocukla ilgili annenin “Ben durumla baş edemiyorum” şeklinde bir düşüncesi varsa, dikkat yetersizliği ihtimali söz konusu olabilir.


Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, bu konuda dikkat edilmesi gereken birkaç nokta olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Örneğin üç yaşındaki çocuğun dikkati saniyelerle sınırlıdır. Çocuk bir objeyle çok kısa süre oynuyor diye dikkat yetersizliği teşhisi koymamak lazım. Yine üç yaş çocuğu yaşıtlarıyla oynamayı bilemez. Bu nedenle arkadaşlarıyla iletişim kuramıyor diye yine teşhis koymak yanlış olacaktır.”

"Arkadaş yaşantısını olumsuz etkiler"

Dikkat yetersizliği olan çocuklarda mimikleri algılayamama ve yorumlayamama sorunu vardır. Karşısındaki arkadaşı kaşını çattığında veya suratını ekşittiğinde anlamaz; ve yaptığını yapmaya devam eder. Bu konuda sıkıntı çekebilirler.

Bir grupta ise dürtüsellik vardır. Beyinde hareketin planlandığı bir motor alan vardır ve burada hareket kontrollüdür. “Eğer bu plan alanı bozuk ise hareket yaydan fırlamış ok gibidir ve karşısındaki kişiyi rahatsız eder” diyor Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin.

Bir grup ise kendisinin dikkati dağıldığı için ilgi adına arkadaşlarına sataşmaya başlar. Bu yüzden de sosyal sorunlar yaşayabilirler.

Hangi çocuklarda daha sık görülür?

Çocuğun ondan toplumsal kurallara uyması ve birtakım öğrenmeyle alakalı faaliyetleri yapması beklendiği andan itibaren ortaya çıktığı anlaşılır.

Dikkat yetersizliği ve hiperaktivite olarak adlandırılan sendromun daha çok erkek çocuklarda görüldüğünü belirten Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin bu oranın üçte bire ulaştığını belirtiyor. “Bunun nedenleri erkeklerdeki testesteron fazlalığı da olabilir, anneye bağlanma mekanizmalarının yetersizliği de olabilir. Ama en büyük faktör genetiktir” diyor.

Konuyla ilgili diğer yazılarımız

Dikkat eksikliği olan çocuklara yardımcı 50 kural... Dikkat eksikliği olan çocuklara hem evde hem de okulda ilgiyle yaklaşılması gerekiyor. Dikkat eksikliği olan çocuklara destek olmak için neler yapabilirsiniz, okumak için tıklayın...

Anne babalara ergenlik rehberi... Çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi olan ergenlikte, çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz? Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin'in tavsiyeleri...Okumak için tıklayınız...


Çocuğunuz ergenlik sorunları mı yaşıyor? Çocuğunuzun ergenlik döneminde nasıl yardımcı olabileceğinizi Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin anlatıyor. Okumak için tıklayınız...

Nasıl iyi anne olunur? Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, çocuğunuzla nasıl iletişim kurabileceğinizi ve kendine güvenen bir çocuğun nasıl yetiştirileceğine dair anlattıklarını okumak için tıklayınız...

En iyi çocuk gelişimi kitapları... Çocuk nöroloğu Doç. Dr. Sabiha Paktuna Keskin’in çocuk gelişimiyle ilgili kitaplarını hakkında bilgiler için tıklayın...


Dikkat eksikliğinin hangi hastalıklara bağlı olabileceğini ise Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin’den dinleyebilirsiniz:
 
   



Pudra.com, çocuk hastalıklarını inceliyor. Okumak için tıklayınız...


İZLE: DİKKAT EKSİKLİĞİ NEDİR?👇 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER