Neden olur?
En önemli nedeni dışkı ile bulaşmadır. Bebeklerde annelerin çok dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle bez bölgesinde, dışkıyı temizlerken, önden arkaya doğru temizlemek doğrudur. Dışkı bulaşan bezin bir kez daha kullanılmaması gerekir. Bu şekilde çok büyük bir oranda çocuğu idrar yolu enfeksiyonundan korumuş olursunuz.
Daha büyük çocuklarda ise özellikle kız çocuklarına temizliğin çok iyi öğretilmesi gereklidir. Kabaca ve yanlış yapılan dışkı temizliği nedeniyle de idrar yolu enfeksiyonuna rastlanabilir. Eğer çocuğun idrar yolu sisteminde bir patolojisi varsa; yani taş, idrar kesesinin tam boşalamaması, reflü gibi durumlarda mutlaka destek bir tedavi gereklidir.
Belirtileri nelerdir?
Bebeklerde genellikle durup dururken ağlama şeklinde kendini gösterir. Her zaman ateş olmayabilir. Beslenmenin reddedilmesi, kusma, hafif ateş gibi belirtiler de idrar yolu iltihabına işaret olabilir.
Bir bebek düzenli olarak besleniyor, gazını çıkarıyor; ama bunlara rağmen uykusundan bile uyanacak kadar ağlıyorsa idrar yolu enfeksiyonu ihtimali göz önünde bulundurulmalı. Daha büyük olan, kendini ifade edebilen çocuklarda ise tuvalet yaparken yanma, ağrıma hissi vardır. Sık idrara giderler ve bunu yapmak isteyip yapamazlar. Enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak idrarda kan görülmesi de mümkündür.
Bebeklerde ve çocuklarda karın ağrılarını da küçümsemeyin, çünkü idrar yolu enfeksiyonu belirtilerinden bir diğeri de karın ağrısıdır. Tedavi edilmezse bir süre sonra bulgular geriler, bu nedenle çok kolay tekrarlayabilecek bir hastalıktır.
Çocuğumuzu nasıl koruruz?
- Hijyen konusunda bilinçli olunması ve temizlenme konusunda çocuğumuza doğru bilgilerin öğretilmesi
- Çocukların uzun süre tuvaletlerini tutmaması ve düzenli bir şekilde idrar çıkarmaları konusunda eğitilmesi
- Su içme alışkanlığının çocuklara edindirilmesi
- Bebeklerde dışkıyı temizlerken önden arkaya doğru temizlenmesi
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Karaböcüoğlu idrar yolu enfeksiyonunun tedavi sürecini anlatıyor: