pudra.com 02.07.2009

Çocuklarda ishal ve kusma

Çocuklarda sıklıkla görülen ishal ve kusma yaz aylarında daha da artış gösteriyor. İşte dikkat edilmesi gerekenler.

İshal ve kusma çocuklarda sık görülen hastalıklardandır. Özellikle yaz aylarında bu hastalıkların belirtisi sıklık gösterir. İkisi aynı anda başlayabilir, ya da kusmanın arkasından ishal kendini gösterebilir. Özellikle anne sütünün kesildiği dönemlerde çocuklar için büyük tehlike oluşturur.

Çocuklarda ishal ve kusma

Nedenleri
Kusmanın en sık nedenlerinden biri sindirim sistemine alınmış bir virüs ya da alınan gıdalardır.
İshal ise yine yenilen gıdalardan, antibiyotik kullanımından ve enfeksiyondan dolayı ortaya çıkar.
Ellerin temizlenmemesi de ishal ve diğer enfeksiyonların en önemli nedenlerindendir.

Neler yapmalı?
Dr Nilüfer Toprakçı, kusmanın anne ve babaları endişelendirdiğini; bu endişe ve panikle de bazen yanlış şeyler yapabildiklerini söylüyor ve ekliyor: “Örneğin çocuğun susuz kalacağından korkup hızla birşeyler içirmeye çalışmak doğru değildir. Evet, sıvı alması gerekmektedir, ama bunun yavaş yavaş, yudum yudum olması emilebilmesine olanak sağlayacaktır. Yemek için teklifte bulunmamak en iyisidir. Altta ciddi bir neden yoksa, çoğu kusma yaklaşık 12 saatte geçecek, çocuk rahatlayacaktır. Yudum yudum vereceğiniz sıvı, su veya doktorunuzun önereceği tuz-şeker karışımı olabilir. Kusma azalınca sıvı verme hızını arttırabilirsiniz. Ancak, çocuğun susuz kaldığından endişe ediyorsanız, kaybını yerine koyamadığınızı düşünüyorsanız, hemen doktorunuza ulaşmalısınız.“

İshalde de çocuğun sıvı kaybını karşılamamız çok önemlidir. Eğer, ishalle kaybettiği sıvıyı verdiğiniz içeceklerle telafi edebiliyorsanız, ne kadar sık gaita yapsa da sorun olmayacaktır. Eğer, yemek istiyorsa, barsak hareketlerini hızlandırmayacak muz, şeftali, elma, patates, ekmek, pirinç, yoğurt ( özellikle probiyotik yoğurt ) gibi gıdalar verilebilir. Eğer hasta anne sütü alan bir bebekse, emmeyi sürdürmekte fayda vardır, böylece ishali daha kolay atlatacaktır.

Acıbadem Hastanesi’nden Dr. Ebru Tuğrul Sarıbeyoğlu ise "İçme suları ve yiyeceklerin mide ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olmaması için içme sularının ve yiyeceklerin yıkandığı suların temiz su kaynaklarından elde edilmiş olmasına özen gösterilmesi gerekiyor. Dışarıda uzun süre bekleyen yiyecekler alınmaması ve ambalajlı ürünlerin alınmasına gayret gösterilmesi gerekiyor. Ayrıca, açıkta satılan dondurmalar özellikle çocuklar için ishal olma tehlikesini artıran bir etken." diyor.

İshalden korunmanın etkili yollarından biri de ellerin sık ve düzenli olarak yıkanmasıdır. Çünkü kirli ellere yerleşen organizmalar, ishal ve diğer enfeksiyonların en önemli nedenlerindendir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER