@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 15.04.2015

Çocuklarda kabızlık sorunu için Ender Saraç'tan öneriler

Ender Saraç "Çocuğunu Doğru Besle" adlı son kitabında çocuklarda sıkça görülen kabızlık sorunu için beslenme önerileri verdi. Çocuğunuzu kabızlıktan kurtarmak için yapabilecekleriniz Pudra.com'da.

Kabızlık sorunu çocukluk döneminde sık rastlanan bir sorun olup, iki hafta veya daha uzun süre devam eden dışkılamada gecikme veya zorlanmadır. Normalde sağlıklı bebeklerin dışkılama sayıları 0-4 ay arası 1-7 kez/gün, 4. aydan sonra 2 -3 kez/gün ve 1 yaşından sonra 1 kez/gündür. Anne sütü ile beslenen bebeklerde kolit problemi yoksa kabızlık nadiren görülür.

Çocuklarda kabızlık sorunu için Ender Saraç'tan öneriler

6. aydan sonra ek besine geçildiğinde aşırı katı gıdalar verilmesi, kabızlık yapan ve sindirimi zor besinler bebeğinizin bağırsaklarında dışkının yoğunlaşmasına ve sertleşmesine neden olmaktadır. Bu dönemde özellikle lifli sebzeler ile hazırlanan sebze çorbaları ve doğal ev yapımı yoğurtlar kabızlığı önlemede etkilidir. Sebze çorbalarına günde 1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı eklemek bebeğinizin bağırsak hareketini düzenleyecektir. 1 yaş ve üzeri çocuk grubunda üç günden fazla dışkılama yapılmaması ve sert-acı veren tarzdaki dışkılama kabızlık probleminin göstergesidir.

Çocuğun kabızlık sorununu çözmek için neler yedirmeli?
1- Bağırsak florasını düzenlemek için doğal ev yapımı yoğurt verin. Ayrıca kefir ve probiyotik eklenmiş yoğurtlar da yararlıdır. Bu arada, yine yoğurttan yapılan ve çok sağlıklı bir çorba olan tarhana da bir probiyotiktir. Çocuk, büyük herkes için öneririm. Yoğurdun içindeki yararlı bakteriler çocuğunuzun bağırsak hareketini düzenleyecektir.
2- Birçok insan "arpayı atlar yer' diyor ama şu an beslenmede ve tıpta arpanın önemi tekrar gündeme geldi. Hiçbir gıda boşuna yaratılmamış, arpa kolesterol düşürüyor, vücuttaki bazı toksinleri atıyor, serinletirici ve sakinleştirici etki yapıyor, ama en önemlisi, çok ciddi bağırsak çalıştırıyor.
3- Yulaf ezmesi, keten tohumu, erik pestili, üryani eriği ve genelde posalı mor erikler, özellikle mürdüm eriği, incir, kayısı, dut, çilek,
yabanmersini gibi İngilizcede sonu 'berry' ile biten bütün orman meyveleri, pırasa, bamya, semizotu, ıspanak, pazı, balkabağı gibi bütün posalı lifli sebzeler, tam tahıllı ürünler, bakliyatlar ve genelde bütün posalı, kabuklu, çeperli gıdalar bağırsak çalıştırıcı etkiye sahip.
4- Yemeklerde ve salatalarda zeytinyağı kullanın.
5- İnek sütü yerine keçi sütü kullanın. İnek sütünün içinde bulunan yağ asitleri ve whey/kazein proteinlerinin oranı sebebiyle çocuğunuz şişkinlik, gaz ve kabızlık problemi yaşayabilir.
6- Beyaz un yerine tam buğday ve çavdar unu ile yapılmış ekmek ve yiyecekleri tercih edin.
7- Çocuğunuzu aşırı katı gıdalarla beslemeyin. Özellikle okul çağı çocukları sabah kuru tost, öğlen simit veya poğaça, akşam makarna gibi yoğun karbonhidrat ve düşük lif içerikli besin ile beslendiğinde sıklıkla kabızlık şikâyeti yaşamaktadır.
8- Kuru meyveler ve bu meyvelerle hazırlanmış marmelatlar kabızlığı önleyicidir.
9- Çocuğunuza su içme alışkanlığı kazandırın.
10- Hareketsizlik, kabızlığa neden olan önemli bir etmendir. Gün boyu TV veya bilgisayar karşısında hareketsiz zaman geçiren çocuklarda kabızlık problemi daha fazla görülmektedir. Çocuğunuzu düzenli egzersiz ve spor yapmaya teşvik edin.
11- Siyah çay, kahve ve asitli meşrubatları çocuğunuza vermeyin.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER