Bulaşıcı bir hastalık olan, hapşırık ve öksürük ile bulaşan, pembe kırmızı renkte döküntüler oluşturan kızamık, her 100 çocuktan 5’inde zatürre, her 1000 hastadan 1’inde beyin iltihabı ve kalıcı hasar oluşturuyor. Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu; 1989 yılından önce doğan ve tek doz aşı uygulanan erişkinlerin ve hiç kızamık aşısı olmamış 1 yaş altı bebekler ile henüz 2. doz kızamık aşısını olmamış 6 yaş altındaki çocukların kızamık hastalığına yakalanma riskinin yüksek olduğunu belirtiyor.
1989 yılından önce doğanlar dikkat!
Nuhoğlu; 1963 yılında ilk lisansı Amerika Birleşik Devletleri’nden alınan, tek doz olarak uygulanmaya başlanan kızamık aşısının % 90-95 oranında hastalıktan koruduğunu, ancak, 1989 yılından sonra 2 doz olarak yapılan uygulamaların hastalıktan korunma oranını % 99.7’ye yükselttiğini vurguluyor. Dolayısıyla tek doz aşının uygulandığı 1989 yılı öncesinde doğmuş kişilerin ve henüz 2. doz aşıyı olmamış 6 yaş altı çocukların, kızamık hastalığına yakalanma risklerinin oldukça yüksek olduğuna değiniyor.
Virüs vücuda girdikten 8-12 gün sonra belirtileri başlıyor
Genellikle ilkbahar ve sonbahar ayların¬da görülen ve bulaşıcı olan kızamık hastalığı, virüs vücuda girdikten 8 -12 gün sonra yüksek ateş, burun akıntısı, gözlerde kızarma ve akma, yanak içinde toplu iğne başı büyüklüğünde beyaz döküntülerle başlıyor. Birkaç gün içinde yüzden başlayıp gövdeye yayılan kırmızı pembe cilt döküntüsünün geliştiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, kızamık için özgün bir tedavinin olmadığını belirtirken, hastaların, 2-3 haftalık iyileşme sürecinde istirahat etmesini, iyi beslenmesini, diğer çocuklarla ve risk altındaki erişkinlerle temasa etmemesini öneriyor.
Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu; kızamık vakalarının daha sık görüldüğü şu günlerde henüz iki doz aşı olmamış 1989 öncesi doğan kişilerin ve 6 yaş altı çocukların kızamıklı bir hastayla temas etmesi durumunda en kısa zamanda (1 hafta içinde) aşı yaptırmalarını, iki kızamık aşısı arasında en az bir ay süre olması gerektiğini belirtiyor. Kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşısı ile ilgili otizme neden olduğu yönündeki haberlerin de gerçeği yansıtmadığını vurguluyor.
Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu kimdir?
Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu 1966 tarihinde İstanbul'da doğdu. 1984 yılında "Üsküdar Amerikan Kız Koleji"nden mezun oldu. Yüksek öğrenimini 1984 -1990 yılları arasında "İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi"nde tamamladı. 1996 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak S.B Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde göreve başladı.
Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Dr. Yonca Nuhoğlu 1996 - 1998 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Alerji-İmmünoloji Bilim Dalı’nda Çocuk Alerjisi ve İmmünolojisi dalında yan dal eğitimi aldı.
1998 yılında Çocuk alerjisi Uzmanı olan Dr. Yonca Nuhoğlu’nun eğitimi sırasında ve sonrasında çocuk astımı ve alerjisi konusunda yaptığı çok sayıda klinik çalışma, yurt dışı ve ulusal dergi toplantılarında sunulmuştur.
Nisan 2002 tarihinde doçentlik ünvanını alan Dr. Yonca Nuhoğlu 2008 yılında Profesör olmuştur. 2008 -2009 yılları arasında İstanbul Bilim Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı yapmıştır. Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu; İstanbul Tabip Odası, Türk Pediatri Kurumu, Çocuk Solunum Yolu Hastalıkları Derneği, Ulusal Alerji ve İmmünoloji Derneği ve “European Academy of Allergy and Clinical Immunology” (Avrupa Alerji ve Klinik İmmunoloji Derneği) üyesidir.
Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu www.alerjikcocuk.com sitesinden halka yönelik yazdığı makalelerle çocuk sağlığı ve çocuklardaki alerjik hastalıklar konusunda toplumu bilgilendirmeye devam etmektedir.