Pudra.com 13.05.2009

Sağlıklı bir çocuk için olmazsa olmazlar

Uzman Dr. Murat Yıldırım sağlıklı çocuk büyütmek için dikkat etmemiz gerekenleri anlatıyor.

Katkı maddeli gıdalar, çevre kirliliği, sigara ve günlük yaşamda sıkça karşılaştığımız kimyasal maddeler… Sağlığımızın bu düşmanları zayıf bünyeleri nedeniyle özellikle çocukların sağlığını kötü etkiliyor. Ayrıca, hayatımızda fazlaca yer alan teknoloji de kimi zaman gözle görülmeyen olumsuz etkiler yaratıyor. Cep telefonları, bilgisayarlar ve evde kullanılan elektronik aletler çocuklar için zararlı olarak kabul ediliyor.

Sağlıklı bir çocuk için olmazsa olmazlar

Suadiye Memorial Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzman Dr. Murat Yıldırım, sağlıklı çocukların ancak sağlıklı çevrelerde büyüyebileceğini belirterek, çocuk sağlığı konusunda bizlere bazı önerilerde bulundu.

Sigara içilen evdeki çocuklar daha sık hasta oluyor
Zamanımızın büyük çoğunluğunu geçirdiğimiz ev içi ortam çocuk sağlığı için tehdit unsuru olabiliyor. Evlerde kullanılan eşyaların zamanla değişikliğe uğraması, halıların daha çok kullanılmaya başlanması, evde hayvan besleme alışkanlığının artması, pencere ve kapı izolasyonlarının artması, ev içi hava sirkülasyonunu azaltır. Ev tozu akarlarının ciddi bir problem halini almasına neden olur. Evde içilen sigaranın ise büyümekte ve gelişmekte olan çocuğun akciğerlerinde, erişkinde olduğundan daha büyük zararlara yol açar.

Elektronik aletlerin kullanımını sınırlandırın

Günlük yaşamda kullandığımız elektronik cihazların tamamı elektromanyetik alan yaratmaktadır. Televizyonlar için her yönde 3 metrelik korunma alanı sağlanmalıdır. Bilgisayarlar da çocuk sağlığı için tehdit unsurları arasındadır. Bu açıdan çocukların bilgisayar karşısında geçirdikleri süre kısıtlanmalı, düşük elektrik ve manyetik alanı olan bilgisayarlar tercih edilmelidir.

Hava kirliliği alerjik hastalıklara neden oluyor
Çocukların oksijen gereksinimi ve tüketimi fazladır. Ayrıca, çocuklar hava içindeki kirliliğe erişkinlerden daha çok maruz kalırlar. Çocuklar erişkinlere göre daha fazla ağızdan soluk aldıklarından, burnun sağladığı filtre fonksiyonunu daha az kullanırlar. Hava yolları daha dar olduğundan havadaki toksik ajanların zararlı etkisi daha belirgindir.

Son 20–30 yılda önemli bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkan hava kirliliği, astım, diğer solunum yolu hastalıkları ve alerjik hastalıklarda önemli rol oynar. Ayrıca, hava içindeki toksik maddeler polenlere yapışarak, polenin alerjik potansiyelini artırabiliyor. Hava kirliliği, egzoz parçacıkları, hidrokarbonlar, sülfür bileşikleri, ozon ve sigara dumanı alerjik hastalıklara zemin hazırlayabiliyor.

Dışarıdan alınan bazı zararlı maddeler çocuklarda hormon düzenini bozarak etki gösterirler. Evimizde kullandığımız pet şişeler, plastik kaplar, streç film koruyucular, temizlik maddeleri, ilaçlar, kozmetik maddeleri, bitki ilaçları, bitki ve hayvan üretiminde kullanılan hormonlar her an karşılaştığımız hormonal bozuculardır. Dünyadaki hastalıkların üçte biri çevresel kaynaklıdır ve çocuklar bu hastalıklara daha duyarlıdır.

Bu bilgiler ışığında çocukları hastalıklara karşı korumak için alınması gereken önlemler şunlar:

  • Evde kesinlkle sigara içilmemeli.
  • Çocuklu evlerde halı az kullanmalı, ev sık süpürülmeli ve sık havalandırılmalı.
  • Televizyon ve bilgisayar kullanımı sınırlanmalı.
  • Hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde çocuklar dışarıda az zaman geçirmeli.
  • Evde plastik kullanımı en aza indirilmeli.
  • Deterjan az kulanmalı, çamaşır ve bulaşıklar iyi durulanarak deterjandan arındırılmalı.
  • Katkı maddeli ve hormonlu gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalı.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER