Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, sinüzit oluşumu ve tedavisiyle ilgili şu bilgileri veriyor:
"Sinüsler kafatası içinde bulunan, burnun iki yanına simetrik olarak dağılmış hava boşluklarıdır. Kemik dokunun içinde bulunur, burun içini saran bir zarla kaplanır. Nezle ile sinüzit belirtileri benzerdir. Sinüslerin içinde salgı birikir, ödem nedeniyle dokular şişer ve sinüslerin dışarı açılmasını sağlayan delik tıkanır. Bunun sonucunda sinüs boşluğuna hava, dolayısıyla oksijen giremez, salgı da dışarı çıkamaz ve sonuç olarak mikropların üremesi için doğal bir besi yeri oluşur.
Bağışıklık sistemi, sinüslere kan yolu ile ulaşır. Yeterince kanlanma olmadığı durumlarda sinüslerdeki enfeksiyonla mücadele yetersiz kalır. Kan dokulara, kan damarları yolu ile ulaşır, vücutta kan damarları büzüştüğünde o bölgeye kan gitmez, damarları büzüştüren ve kan akımını azaltan en önemli etken soğuktur.
Yaz mevsiminde sinüzit nasıl oluşur?
Yaz mevsiminde olmamıza rağmen deniz ve havuza girildikten sonra, gölgede rüzgara maruz kalma, sinüsleri besleyen damarlarda daralmaya neden olabilir. Sağlıklı bireyler, yaz mevsiminde soğuk algınlığına pek yakalanmazlar, ancak alerjik nezlesi olan ve kronik burun tıkanıklığı yaşayan bir hastanın kafa üşümesi yaşaması, sinüziti de beraberinde getirir. Alerjik nezlenin tedavi edilmesi ve burnun açık tutulması sinüzit olasılığını azaltır. Aşırı rüzgarlı havalarda deniz veya havuza girdikten sonra güneşte saçların kurutulması gerekir.
Sinüzit tedavisi nasıl yapılır?
Alerjik nezledeki burun tıkanıklığı sadece burun içi kortizonlu spreylere yanıt verir. İlk planda bu tedavi ile burun açılır. Açıldıktan sonra ise kalıcı çözüm için alerjinin neye karşı olduğunun araştırılması gerekir. Alerji nedeni tespit edildikten sonra, dilaltı damla aşı tedavisine başlanması iyi olur."